Dostupni linkovi

Jutros ponovo sukobi u Parizu, dvadesetak privedenih


Sukobi tokom protesta u Parizu 28. aprila 2016.
Sukobi tokom protesta u Parizu 28. aprila 2016.

Više desetina demonstranata sukobilo se rano u petak ujutro s policijom u centru Pariza, pošto su odbili da se raziđu, a 24 osobe su privedene.

Demonstranti su na policiju bacali komade betona i palili vozila.

Policija je saopštila da se oko 100 "posebno nasilnih demonstranata" probilo kroz policijsku barikadu na Trgu republike.

Okupljanja u centru Pariza već mesec dana organizuje pokret "Budni cijele noći", ali im je sinoć dozvoljeno da ostanu samo do ponoći.

Oko 170.000 radnika i studenata se prethodne večeri okupilo u nekoliko francuskih gradova protestujući zbog najavljenih reformi zakona o radu.

Demonstranti u Parizu bacali su flaše i kamenice na policajce i palili gume. U neredima su povrijeđena 24 policajca, od kojih su trojica zadobila teže povrede, a 100 osoba je uhapšeno.

Ministar uutrašnjih poslova Bernar Kaznev posjetio je jednog policajca u pariskoj bolnici koji je još u kritičnom stanju. Ministar je tom prilikom pohvalio policijske snage za "veliki profesionalizam" u uspostavljanju kontrole, dok su "nasilne grupe" pravile nered.

Kaznev je odbacio mogućnost zabrane demonstracija što su tražili neki političari jer je u Francuskoj i dalje na snazi vanredno stanje poslije novembarskih terorističkih napada.

Izmjenama zakona ukinule bi se neke zaštite zaposlenih od otpuštanja, da bi se poslodavci motivisali da više zapošljavaju, u cilju smanjenja nezaposlenosti, koja iznosi 10 odsto.

Protesti se organizuju već dva mjeseca, a naredni su zakazani za 1. maj.

XS
SM
MD
LG