Dostupni linkovi

Karadžić traži od Žalbenog vijeća objavu audio snimke o Srebrenici


Radovan Karadžić u sudnici u Hagu
Radovan Karadžić u sudnici u Hagu

Ratni predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, osuđen za ratne zločine i genocid u provostupanjskom postupku pred Haškim sudom, uputio je zahtjev Žalbenom vijeću da naloži tužiteljstvu potragu i objavu audio snimka presretnutog razgovora između njega i Miroslava Deronjića, predsjednika općine Bratunac – koji se događao 13.srpnja 1995.godine, tijekom operacije pogubljenja zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca iz Srebrenice, javlja dopsinik RSE.

Karadžić je u zahtjevu ustvrdio da je osuđen na temelju transkripta presretnutog razgovora, a da bi audio-snimka zapravo pokazala da je htio prebaciti zarobljenike u logor Batković „gdje bi bili sigurni“.

Pokajnik Momir Nikolić, koji je osuđen nakon priznanja za učešće u srebreničkim pogubljenjima, ispričao je tijekom haških suđenja kako je spomenuti Deronjić sudjelovao u svađi oko toga – gdje će pogubiti zarobljenike (u Bratuncu ili Zvorniku), no Karadžić je u zahtjevu ustvrdio kako je Deronjiću naredio da se zarobljenici prebace u „zatvor Batković kod Bijeljine te da nikada nije naredio da se zarobljenici odvedu u Zvornik gdje su bili pogubljeni“.

Podsjetimo, u spornom presretnutom razgovoru Karadžić je pitao Deronjića koliko ima paketa, a nakon što je dobio informaciju – da je riječ o 2 tisuće – naredio je da se sakriju u skladište.

Karadžić je u zahtjevu zatražio od žalbenih sudaca da naloži tužiteljstvu „opsežnu potragu“ za audio snimkom i detaljno objašnjenje u slučaju da ne bude pronađena, tvrdeći da se radi o još jednom kršenju objavljivanja dokaza od strane optužbe.

Prošli mjesec je Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora po 10 od 11 točaka optužnice za progone u BiH općinama 1992.godine, genocid u Srebrenici 1995., teror nad Sarajlijama (1992-1995) te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce 1995. Oslobođen je jedino točke optužnice za genocid u BiH općinama 1992.godine, a za najavu žalbe je dobio čak 90 dana, tri puta više od predviđenih pravila.

XS
SM
MD
LG