Dostupni linkovi

Sud: Zuma treba da odgovara za otužbe za korupciju


Jacob Zuma, predsjednik Južnoafričke Republike
Jacob Zuma, predsjednik Južnoafričke Republike

Predsjednik Južnoafričke Republike, Jacob Zuma, treba da odgovara za optužbe za korupciju u vezi sa ugovorom o oružju iz 1999., saopštio je Vrhovnu sud te zemlje.

Optužbe za to bile su odbačene samo nekoliko sedmica uoči izbora 2009 koje su vodili do njegovog izbora za predsjednika Južnoafričke Republike.

Obrazlažući presudu u ovom slučaju, donesenu na zahtjev opozicione Demokratske alijanse, sudija je rekao je prethodna odluka da se odustane od otužbi bila "iracionalna".

Nacionalne tužilačke vlasti (NPA) sada treba da odluče hoće li obnoviti optužnicu protiv predsjednika.

Jacob Zuma je uvjek negirao optužbe koje su ga povezivale sa vladinim ugovorom o oružju vrijednom milijarde dolara.

Prošle sedmice, sudija koji je vodio komisiju za istragu, saopštio je da nije našao nikakavih dokaza o korupciji kod bilo kojeg vladinog zvaničnikom u to vrijeme.

Opoziciona Demokratska alijansa zadovoljna je ishodom odluke u petak 29. aprila.

"Ovo danas je velika pobjeda vladavine prava i mi končno vjerujemo da se Jacob Zuma mora suočiti sa sudskim procesom i ova presuda sasvim sigurno afirmiše gledište koje smo u ovom slučaju mi uvjek imali" , saopštio je lider Demokratske alijanse, Mmusi Maimane, nakon presude Vrhovnog suda.

"Čestitam mojim kolegama koje su odradile izuzetno težak posao u ovom slučaju. Bila je to duga borba", dodao je opozocioni lider.

XS
SM
MD
LG