Dostupni linkovi

Haški tribunal: završne riječi na suđenju Šešelju



Haški tribunal zakazao je za danas početak izvođenja završnih riječi na suđenju lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju, koji je optužen za ratne i zločine protiv čovječnosti koji su od 1991. do 1994. godine počinjeni nad nesrpskim stanovništvom u veliki dijelovima BiH, Hrvatske i iz Vojvodine.

Očekuje se da će tužilaštvo svoju završnu riječ iznositi do srijede, 7. marta, nakon čega će od ponedjeljka, 12. marta, do četvrtka, 15. marta, završnu riječ izlagati optuženi. Strane u postupku predale su svoje završne pretresne podneske kao povjerljive, tako da će se tek tokom izlaganja završnih riječi čuti kakve presude traže.

Šešelj će se u sudnici pojaviti i u petak, 9. marta, na statusnoj konferenciji u postupku koji je protiv njega pokrenut za nepoštivanje suda.

Protiv Šešelja su podignute tri optužnice za nepoštivanje suda. Na prvom suđenju osuđen je na 15, a na drugom na 18 mjeseci zatvora zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svjedocima. Vijeće je u oktobru prošle godine, donoseći presudu po drugoj optužnici, naložilo da će Šešelj služiti kaznu zatvora od 18 mjeseci uporedo sa kaznom od 15 mjeseci, koja mu je izrečena u julu 2009. godine. Predmet je u žalbenom postupku.
XS
SM
MD
LG