Dostupni linkovi

GLIC: Žalba protiv Pressa zbog homofobije


Gej lezbejski info centar podneo je žalbu Savetu za štampu zbog teksta Ane Vlahović i Ljubinke Račić „Mengele s Oksforda: Lekarima dozvola da ubijaju decu“ objavljen u dnevnom listu „Press“, 2. marta 2012. godine.

"Tekst počinje, iako nema nikakve veze sa LGBT temama, sledećim rečenicama: 'Gej brakovi, pravo da istopolni roditelji usvajaju decu, legalizacija droge, eutanazija, sve raširenija promena pola, političko organizovanje pedofila... Niz u najmanju ruku spornih i šokantnih novotarija koje se pojavljuju u poslednjih desetak godina širom planete nastavila je dr Frančeska Minerva, filozof i profesor medicinske etike sa Oksforda, zapanjujućim predlogom da se lekarima da pravo da ubijaju novorođenu decu ukoliko ona imaju smetnje u razvoju, ako su „skupa za izdržavanje" ili ih roditelji jednostavno ne žele!' Smatramo da je ovim tekstom povređen Kodeks novinara Srbije, naročito stav IV član 4: „Novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu.“, navodi se u saopštenju GLIC-a.

GLIC dodaje da je nedopustivo da se gej brakovi, usvajanje od strane istopolnih roditelja, promena pola povezuje sa organizovanjem pedofila i ubijanjem dece i stavljaju u kontekst spornih i šokantnih novotarija.

Zbog toga, zaključuju, Gej lezbejski info centar traži reakciju Saveta za štampu.
XS
SM
MD
LG