Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za pobunu protiv crvenih beretki



Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika jedinice za specijalne operacije zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, izjavio je tužilac Miljko Radisavljević.

Optuženi su Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić.

Prema njegovim rečima, krivična prijava protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojsilava Koštunice i načelnika Vojno-bezbednosne agencije Ace Tomića je odbačena, pošto u toku istrage nije utvrđeno da je bilo ko, osim optuženih, učestvovao u toj pobuni, izuzev ubijenog vođe "zemunskog klana'' Dušana Spasojevića.

U tom smislu, kako je naveo, o pobuni može da se govori kao o događaju, koji je hronološki prethodio i, prema tome, bio uvertira u kasniji atentat na premijera.

"Prilikom pobune, sistem je pokazao sve svoje slabosti. Bilo je lako godinu i po dana kasnije, umesto na ministre i načelnike, da se krene na samog premijera. Nažalost, šitem je bio nesposoban da ga zaštiti, a on sam nemoćan da se od napada odbrani, tako da je tragedija bila neizbežna", objasnio je Radisavljević.

Optužnicom je predloženo da se petorici okrivljenih produži pritvor u kom borave od hapšenja 20. septembra prošle godien, dok su trojica provooptuženih Ulemek, Jovanović i Maričić u zatvoru na izdržavanju višedecenijskih kazni zbog drugih krivičnih dela.

Dokazima prikupljenim u toku istrage potvrđeno je da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslužnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića. načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.
XS
SM
MD
LG