Dostupni linkovi

Sarkozi u prednosti nad Olandom nakon tragedije u Tuluzu



Prve ankete sprovedene posle zločina u Tuluzu pokazuju da će predsednik Nikola Sarkozi odneti tesnu pobedu nad svojim rivalom Fransoaom Olandom u prvom krugu predsedničkih izbora sledećeg meseca.

Sarkozi i socijalista Oland obustavili su svoje kampanje nakon ubistva rabina i troje dece ispred jevrejske škole u Tuluzu, a kojem je prethodnilo i ubistvo tri vojnika početkom meseca.

Anketa koju je sprovela agencija CSA u ponedeljak i utorak pokazuje da bi Sarkozi mogao da osvoji 30 odsto glasova u prvom krugu, a Oland 28, dok su pre samo nedelju dana dva rivala bila rame uz rame, prenosi Rojters.

Uprkos Sarkozijevom vodjstvu u prvom krugu, prema ovim anketama, Oland je i dalje bio u prednosti za osam procentnih poena u drugom krugu 6. maja, što se nije promenilo u odnosu na situaciju pre nedelju dana.

Dok je Oland dosad uživao veliku prednost u odnosu na Sarkozija čiji su ekonomski rezultati i razmetljivo ponašanje izazvali nezadovoljstvo mnogih birača, Sarkozijeva reakcija na tragičan dogadjaj u ponedeljak doprinela je poboljšanju njegovog imidža.

Ubistvo koje je izveo 24-godišnji musliman u ime Al Kaide gurnuli su Sarkozija u njegovu omiljenu ulogu velikog zaštitnika i usmerili novi fokus na bezbednost, a tu se tradicionalno ogleda snaga predsednika.

Sarkozi se u više navrata pojavljivao na državnoj televiziji zbog informacija o potrazi i komemoracije poginulim vojnicima, dok Oland nije imao mnogo izbora sem da ostane po strani.
XS
SM
MD
LG