Dostupni linkovi

Komšić zabrinut zbog štrajka glađu vojnih penzionera



Član Predsedništva BiH Željko Komšić izrazio je danas zabrinutost zbog situacije u koju su dovedeni penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH, koji već nekoliko dana protestuju u Sarajevu.

Komšic traži od svih nadležnih institucija da se poštuje Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, kojim je regulisano da se sredstva za ostvarivanje prava penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH obezbeđuju iz budžeta institucija BiH, a refundiraju entitetskim fondovima penzijsko-invalidskog osiguranja.

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su juče stupili u štrajk gladu, proveli su drugu noć na otvorenom ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, a četvorici je pružena medicinska pomoć zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Parlamentarna skupština BiH je uoci opštih izbora 2010. godine usvojila izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH, kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dve godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije BiH, HVO ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prevremenu starosnu penziju.
XS
SM
MD
LG