Dostupni linkovi

Praštalo: Bh. političari su deklarativno za evropske integracije


Predrag Praštalo
Predrag Praštalo
Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH smatra da je 2012. još jedna izgubljena godina u očekivanju da se zemlja približi članstvu u EU. Posebno su izigrana obećanja data u Briselu u junu mjesecu kada je usvojena Mapa puta s uslovima za kandidatski status.

RSE : Ko je glavni krivac što BiH i dalje zaostaje za zemljama regiona i što svojim građanima ne nudi jasnu perspektivu članstva u EU ?

Praštalo: Smatram da političari koji vode ovu zemlju nisu bili u stanju da iskoriste veliku šansu koju su dobili tokom boravka ljetos u Briselu u evropskim institucijama i u razgovorima s evropskim političarima, kada su dobili Mapu puta – šta treba Bosna i Hercegovina da ispuni da bismo kao društvo bili u prilici da podnesemo kvalitetnu aplikaciju za punopravno članstvo u Evropskoj uniji do kraja 2012. Pružila nam se zaista dobra prilika - još jednom su Evropljani, predstavnici evropskih institucija pokazali dobru namjeru i dobru želju da se Bosna i Hercegovina podrži na putu evropskih integracija, ali – nažalost, domaći političari, što iz objektivnih, što iz subjektivnih razloga, nisu bili u stanju da ispune ono što su obećali.

Dok sve zemlje regiona napreduju koracima od sedam milja, mi smo nazadovali. Ja nisam optimista da ćemo mi tako brzo uhvatiti korak sa zemljama regiona, ali i posljednje posjete visoko rangiranih evropskih službenika i predstavnika međunarodne zajednice stalno pokazuju dobru namjeru da nam se pruži ta ruka.

Slučaj Sanader negativno djeluje na domaće političare, ne daje im baš neku veliku inspiraciju i nadu da bi mogli uspješno okončati proces evropskih integracija odnosno priključenje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a da ne završe kao gospodin Sanader, u zatvoru.

Nakon osam godina djelovanja u procesu evropskih integracija, ni za jednu političku stranku ne možemo reći da je sto posto proevropska, ali isto tako nisu sve stranke te koje vrše i prave opstrukciju. U svakoj stranci imamo i proevropskih i antievropskih političara.

RSE: Zanimljivo je to da su naši političari „ZA“ evropske integracije. Neki dan je predsjedavajući Nebojša Radmanović rekao da o tome postoji puni konsenzus i u Predsjedništvu BiH , građani su za evropske integracije, a, toliko zaostajemo.

Praštalo: Ja izuzetno cijenim i poštujem gospodina Radmanovića. Prošle sedmice smo imali razgovor s njim i on je po treći put put prihvatio visoko pokroviteljstvo nad našim manifestacijama za obilježavanje Dana Evrope u Bosni i Hercegovini 2013. godine. Nisu svi političari takvi. I u Republici Srpskoj i u partiji iz koje dolazi gospodin Radmanović ima osoba koje snažno opstruiraju evropski put Bosne i Hercegovine, ali imamo i ljude koji se zalažu za evropske integracije. Tako je u svakoj partiji.

Nažalost, mogu da kažem da bh. političari nemaju konsenzus o evropskim integracijama. Ne postoji taj stopostotni konsenzus, kao što je bilo na primjer u Hrvatskoj jedno vrijeme ili kao što je u Crnoj Gori, koja nam je najbliža i najbolji primjer kako jedna mala zemlja može da ostvari velike ciljeve samo ukoliko se svi slože oko toga da evropski put nema alternativu. I zbog slučaja Sanader, posebno zbog tih stalnih međustranačkih prepucavanja i urušavanja koalicija koje su manje - više ionako neprirodne, bh. političari su više deklarativno nego iskreno i stvarno za evropske integracije.

To pokazuje i primjer Evropskog pokreta, čiji smo mi predstavnici u Bosni i Hercegovini. Ni nakon osam godina djelovanja pokret nema konkretnu podršku većeg dijela političara u Bosni i Hercegovini. Njima jednostavno ne odgovara ubrzanje procesa evropskih integracija, a to je ono za što se Evropski pokret zalaže. Ako vam kažem da je Evropski pokret internacional, čiji smo mi član, koji danas broji 42 nacionalna odbora, jedan od osnivača Evropske unije i osnivač Vijeća Evrope, sasvim bi bilo logično da ako ni jedna organizacija u Bosni i Hercegovini nema punu podršku od svih subjekata, da barem organizacija - inicijator stvaranja Evropske unije, Vijeća Evrope, u Bosni i Hercegovini ima podršku. Dakle, dokle god Evropski pokret ne bude imao konsenzus od šest ili osam političkih partija i lidera koji vode ovu zemlju, ja ću, kao predsjednik te organizacije stalno govoriti i tvrditi da konsenzus ne postoji jer mi konkretno i svakodnevno doživljavamo velike blokade u našem radu.

RSE: Evropski pokret u BIH je imao izuzetno uspješnu godinu; imali ste brojne aktivnosti – neke koje se pamte zbog toga što su posvećene mladim ljudima, druge što su posvećene svim građanima. Možete li neke izdvojiti?

Praštalo: Mi smo jedna od rijetkih organizacija koja se bavi samo i isključivo evropskim integracijama, a u tom našem djelovanju posebno se ističe rad sa mladima. Već smo dva projekta realizovali gdje smo obilazili srednje škole širom Bosne i Hercegovine. Sljedeće godine namjeravamo da obiđemo i osnovne škole, jer je proces evropskih integracija proces u kojem mladi moraju i trebaju imati najveću korist, u kojem mladi moraju imati vidnu ulogu i u kojeg mladi moraju aktivno da budu uključeni. U pripremi je i projekat međureligijskog dijaloga jer smatramo da bogatstvo naših različitosti može i treba biti kapital za razvoj bh. društva i da bi Evropska unija bila puno bogatija kad bi Bosna i Hercegovina, kao jedno multikulturalno društvo sa vjekovnom tradicijom, postala njen punopravni član.

Nedavno smo počeli i projekat sa Ambasadom Turske u Bosni i Hercegovini, gdje pokušavamo da ukažemo na snagu i bogatstvo tih razlika, kultura, naroda, nacija, religija, civilizacija. Smatramo da Turska i Bosna i Hercegovina mogu biti snažan i veliki most između Azije i ovog dijela Evrope, odnosno Evropske unije. Smatram da bi sa članstvom Turske, a i Bosne i Hercegovine, Evropska unija - evropski mozaik kultura i različitosti - bio mnogo ljepši.
XS
SM
MD
LG