Dostupni linkovi

Šešelj uskoro izlazi iz haškog pritvora?


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Raspravno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja naložilo je stranama u postupku da iznesu svoja zapažanja o puštanju optuženog na slobodu (proprio motu, na vlastitu inicijativu vijeća).

Predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti pojasnio je kako je izdao nalog „zbog nedavne odluke Žalbenog vijeća – o nastavku procesa“, odnosno da se odgođena prvostupanjska presuda Šešelju donese, nakon što se novoimenovani sudac Niang upozna sa slučajem.

Suci su istaknuli kako je Šešelj u pritvoru od 2003.godine te da je do sada izdržao sve kazne za nepoštivanje suda, kao i izrazili zabrinutost zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Zato su pozvali strane u postupku da izraze svoje stavove o puštanju optuženog (proprio motu) ukoliko su ispunjeni svi uslovi koje predviđa Pravilo 65 (da se optuženi mogu pustiti na slobodu dok čekaju ishod slučaja).

Podsjetimo, Šešelju se sudi po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke (SRS) i Srpskog četnikog pokreta (SČP) zbog zločina nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH (1991-1993).

Suđenje mu je počelo 2007.godine, a proces je završen 2012.godine, bez izvođenja dokaza obrane budući da Šešelju, koji se brani sam, nisu odobrena sredstva od Tajništva suda, koje je tražio za pokrivanje troškova suđenja.

Prvostupanjska presuda je potom najavljena za listopad 2013.godine, no njezino izricanje je odloženo nakon što je na Šešeljev zahtjev - diskvalificiran sudac Harhoff iz tročlanog Raspravnog vijeća.

Cijeli slučaj rezultirao je do sada nezapamćenim skandalom na Haškom sudu kojeg je pred Vijećem UN-a i prilikom zadnjeg obraćanja komentirao njegov čelnik Theodor Meron.

Haško tužiteljstvo, kao i Šešelj - trebaju se izjasniti unutar sedam dana od sudskog naloga, nakon čega će Raspravno vijeće donijeti odluku o privremenom puštanju optuženog na slobodu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG