Dostupni linkovi

Rat je završen – Srbija je izgubila


Beograd
Beograd

Peter Zeihan, stručnjak za zapadni Balkan iz američke organizacije za strateška istraživanja Stratfor ocenjuje, uz ostalo, da su se NATO i EU proširili do tačke kada je nemoguće da Srbija ili Rusija u regiji bilo šta značajno poremete.

RSE: Da li je nezavisnost Kosova donela regionu zapadnog Balkana više stabilnosti ili nestabilnosti?

Zeihan: Ključni događaj, po mom sudu, nije nezavisnost Kosova nego nedavni NATO summit, odnosno, činjenica da su Hrvatska i Albanija dobile pozive za članstvo, a i Makedoniji je upućena uslovna pozivnica. Nakon ovog događaja, ako pogledate mapu Srbije, videćete da je NATO kompletno “zacementirao” sve njene granice. To znači da građani Srbije koji uskoro izlaze na izbore biraju između samodestrukcije i strateške irelevantnosti. Oni mogu da izaberu iluzornu nadu da će im Rusi priteći u pomoć, što zbog NATO ekspanzije Rusi prosto ne mogu, ili pak da pokušaju da zakopaju ratnu sekiru sa NATO-om. i u tom slučaju, međutim, Srbija će biti u grupi evropskih zemalja od najmanjeg značaja. Može se, ako hoćete, i ovako reći: građani imaju izbor između ekonomskog napretka uz organizaciju koja ih je bombardovala ili destrukcije. To je sve što je ostalo. izgubili su Kosovo, izgubili su Crnu Goru, izgubili su sve druge republike bivše Jugoslavije. Ako nakon svega ovoga, sada izaberu kurs konfrontacije, izgubiće i severnu pokrajinu. Postaće dugotrajni protektorat Ujedinjenih nacija i NATO-a jer svi srpski komunikacioni pravci, sve granice, sve reke vode u neprijateljsku teritoriju. To je situacija koju ne bih poželeo nijednoj zemlji, ali to je situacija u kojoj se Srbija sada nalazi. Dakle, gledano iz perspektive zapada, rat je završen, Srbija je izgubila. NATO i Evropska unija su se sad proširili do tačke u kojoj nije moguće da Srbija ili Rusija bilo šta u regionu promene ili poremete.

RSE: Da, ali Evropska unija još uvek poziva Srbiju da joj se pridruži…

Zeihan: Svakako, Srbija je dobrodošla da se pridruži Evropskoj uniji, ali pod uslovima koje Evropska unija definiše, a o kojima se neće pregovarati, kao što se neće pregovarati ni o Kosovu.

RSE: Kakav razvoj situacije očekujete na Kosovu, i posebno, na njegovom serveru?

Zeihan: imajte na umu da Kosovo dugo neće biti nezavisna zemlja u funkcionalnom smislu. Ono će biti protektorat Evropske unije i, u manjoj meri, NATO-a najmanje još jednu generaciju. Posle osam godina strane uprave, ono još nema ni temelje samostalnog sistema upravljanja, tako da je naivni optimizam verovati da će Evropska unija uspeti da te temelje izgradi u prvom pokušaju. Sa zapadne tačke gledišta, međutim, primarni cilj nije bio da se Kosovo učini funkcionalnim nego da se polako ali sigurno odstrani ruski uticaj iz čitavog regiona. Beograd je sada apsolutno poslednji bastion ruskog uticaja na Balkanu – njega više nema ni u Bugarskoj, ni u Mađarskoj, niti u ostalim zemljama bivšeg istočnog bloka. Dakle, Zapad je vrlo agresivno odigrao ovu geopolitičku igru i ona je nepromenjiva.

RSE: Zašto je zapadni Balkan važan uopšte? Zar nismo slušali toliko puta da će se Amerikanci povući jer u ovom regionu nemaju nikakav strateški interes?

Zeihan: Sada, kada je ruski uticaj odstranjen iz regiona, očekujem relativno postojano, iako ne prebrzo, smanjenje američkih trupa u čitavom regionu. NATO je garant bezbednosti za Evropsku uniju, ali će ona biti odgovorna za suzbijanje kriminala, za pravni sistem, za ekonomski rast, prava manjina itd. Dostigli smo tačku kad Srbija nije sposobna da izaziva ni NATO ni svoje susede, što znači da američke trupe više nisu neophodne u regionu. Amerika će zadržati veoma nizak nivo diplomatije, neće baš potpuno nestati sa scene, ali će, u suštini, sve prepustiti misiji Evropske unije. Kao što rekoh, u smislu svog oružanog prisustva, ona se priprema za odlazak iz regiona. Morate imati na umu da se nezavisnost Kosova nije dogodila zbog samog Kosova. Za Evropljane ona je značila uklanjanje potencijalnih prepreka koje je Srbija stvarala, prepreka kako zajedničkom evropskom tržistu, tako i širenju Unije, za Amerikance ona je bila sredstvo potiskivanja ruskog uticaja iz regiona. Niko, dakle, nije podržavao Kosovo zato što je smatrao da je nezavisno Kosovo naročito dobra ideja. A što se tiče severa Kosova, šta će se tamo događati zavisiće u najvećem stepenu od namera Beograda. NATO nema kapacitet da iz dana u dan, sistematski, nameće rešenje na severu Kosova. To znači, da ako paravojne, odnosno, policijske jedinice Srbije odluče da uzmu u zaštitu Srbe na severu Kosova, vrlo je verovatno da ćemo imati de facto podelu Mitrovice. Ja ne mogu da kažem da je takvo rešenje već sada izvesno ili neizbežno, ali odluka o tome da li će do njega doći biće doneta u Beogradu a ne u Vašingtonu ili Briselu. NATO i Evropska unija jednostavno nemaju kapacitet da to spreče, tako da, ako Srbija bude želela da takvo rešenje isforsira, ona će to i moći.

XS
SM
MD
LG