Dostupni linkovi

Talibani izveli raketni napad na Kabul


Radikalni pokret nastoji zastrašiti Afganistance uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 20. avgusta

Dvije nedjelje uoči predsjedničkih izbora, zakazanih za 20. avgust, stanovnici Kabula pretrpjeli su najveći raketni napad posljednjih godina.

Na Kabul je u vrijeme jutarnje molitve ispaljeno najmanje osam raketa, a u napadima nije bilo povrijeđenih niti je pričinjena materijalna šteta, tvrdi avganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rakete su pale na razne djelove grada, jedna blizu američke ambasade, a druge blizu međunarodnog aerodroma, navelo je ministarstvo.

Prema medijskim izvještajima, međutim, rakete su povrijedile jedno dijete i najmanje još jednog stanovnika Kabula.

Prema snimcima jedne privatne televizije u Kabulu nekoliko kuća i automobila je oštećeno.

Portparol Talibana rekao je agenciji AP da su oni ispalili devet raketa na međunarodni aerodrom i dvije na glavni štab avganistanske vojske, u kraju gdje se nalaze ambasade i zgrade vlade, da bi pokazali da Vlada ne može da osigura bezbjednost u glavnom gradu.

Zabiulah Mudžahid je je poručio da Talibani kontrolišu stvari i da bi mogli da ispale još raketa na glavni grad prije izbora.

Ovakav napad Kabul nije doživio još od 1996. godine kada su Talibani izvršili napad da bi u gradu uspostavili svoj režim.

U posljednjih nekoliko godina glavni grad je uglavnom bio pošteđen bombardovanja, samoubilačkih napada i oružanih sukoba koji su česti u ostalim djelovima Avganistana, iako je bilo nekoliko većih napada na ministarstva i na jedan luksuzni hotel.

Namjera jutrošnjih napada, uoči predsjedničkih izbora 20. avgusta, je jasna – zastrašiti birače i u tome će kod nekih i uspjeti.

“Ako situacija bude ovakva i narednih dana niko neće izaći da glasa na dan izbora. Koga bi trebalo da glasamo? Danas su ispalili rakete na moju kuću, sjutra će pogoditi nečiju drugo. Niko ne zna. Zašto bismo glasali? Ovakva će nas situacija natjerati da još jednom napustimo svoj domove,” rekao je Feroz Kan, stanovnik Kabula na čiju je kuću jutros pala jedna od raketa.

Mnogi drugi stanovnici Kabula međutim kažu da ih ovo što se dogodilo danas neće odvratiti od izbora.

Talibani su ranije najavili da nameravaju da poremete predsjedničke izbore na kojima je aktuleni šef države, Hamid Karzai, najveći favorit između 41-og kandidata za koje će Avganistanici glasati 20. avgusta.
XS
SM
MD
LG