Dostupni linkovi

Afera Grand Trejd: Banjalučki biznismen iz Beograda poručuje da neće zatvor


Mile Radišić
Mile Radišić

Posljednjih deset dana Banjaluku ponovo potresa afera Grand Trejd. Kontraverzni banjalučki biznismen Mile Radišić, vlasnik Grand Trejda, umjesto na izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne 10. marta pobjegao je u Beograd odakle je poručio da nema namjeru da ode u zatvor i prijeti da će otkriti imena svih umiješanih u aferu Medicinska elektronika. Da li će se konačno raspetljati cijeli slučaj i otkriti ko je sve učestvovao u brojnim sumnjivim radnjama?

Mile Radišić, vlasnik preduzeća “Grand – trade” iz Banjaluke, mahinacijama na tržištu hartijama od vrijednosti postao je većinski vlasnik preduzeća “Medicinska elektronika” i 30 duluma zemljište u strogom centru Banjaluke.

Presudom Okružnog suda u Banjaluci od 8. novembra 2013. godine Mile Radišića je proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, te krivično djelo manipulacije cijenama i širenje lažnih informacija čime je oštetio RS za 1.143.187 konvertibilnih maraka.

Zbog ovoga mu je izrečena jedinstvenu kazna zatvora od 3 godine. Ovu odluku potvrdio je i Vrhovni sud Republike Srpske.

Radišić se 10. marta trebao javiti na izdržavanje kazne. Međutim, neometano je otišao u Beograd.

Bijeljinskoj BN televiziji dao je izjavu i poručio da ostaje u Srbiji i da se nikada neće predati.

''Ja ostajem ovdje sve dok se ne odgovori na moj zahtjev. Pozitivno ili negativno, nije bitno. Ja na to imam pravo. Imam i državljanstvo Srbije. Ako budu vršili pritisak na mene odreći ću se BiH i nikada neću doći izdržavati kaznu budu li to radili. Ne zanima me međunarodna potjernica. Hoće po svaku cijenu da idem u zatvor - e neću u zatvor. Ostajem u Srbiji, na adresi koju imam. Imam stan ovdje i mogu da živim 100 godina'', rekao je Radišić.

Radišićeva Firma Grand Trejd, na dijelu zemlje Medicinske elektronike gradi i poslovno stambeni objekatu koji je do sada uloženo oko 70 miliona maraka.

Zbog višemjesečnih protesta građana Banjaluke poznatih kao “Picin park “ 2012. godine ovaj objekat je bio u centru pažnje.

Novinar Slobodan Vasković tvrdi da je Radišić samo kanal preko kojeg lider SDSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik pravi ovu zgradu.

“Mile Radišć je proizvod Dodikove vlasti, njegovog načina vladanja, tajkunizacije i potpune privatizacije svih resursa RS od strane grupe oligarha sa kojima Dodik vlada. Mile Radišić sam po sebi nije bitan jer on ne znači ništa bez podrške režima”, ističe Vasković.

Po načinu na koji je nedavno reagovao Dodik na pitanje da prokomentariše odlazak Radišića u Beograd ovo ne treba isključiti.

“Dakle ni SNSD, ni ja kao predsjednik nemamo ništa sa sudskom praksom vezanom za slučaj bilo koji pa ni gospodina Radišića. Neke podatke imam, ali nemam namjeru da s vama o tome komuniciram, jer vi ste negativno nastrojeni od samog početka vezano za sve te slučajeve, a i pokušavate da napravite priču o Republici Srpskoj ka negativnoj. Ali to je vaš problem, Kada vas pogledam onda shvatam zašto se stalno negativni. Jer vi ne možete ni imati nikada ništa pozitivno”, kazao je Dodik.

Zbog zaštite koju je imao Radišić je bio ubijeđen da nikada neće otići u zatvor bez obzira na presudu, kaže Vasković.

“Njemu je, kako je sam tvrdio, obećano da on neće otići u zatvor. Međutim, pritisak javnosti je bio prejak za sud tako da se nije moglo dalje izbjegavati izvršenje kazne. Tu je došlo do problema. Mile Radišić apsolutno nije vjerovao da će sudska policija doći po njega. Kada je čuo da će se to desiti, naravno on je obavješten, pobjegao je. Najgore moguće što je mogao učiniti je da pobjegne i zadrži fokus javnosti na čitavom tom slučaju", objašnjava Vasković.

''Čak su me htjeli i otrovati. SIPA je obavještena i stalo me zovu. Ja sam proganjan i u haosu, psihički sam dobro, hvala Bogu i spreman sam da istrajem i pobjediću sigurno. Svi me proganjaju. Vrlo brzo ću prozvati neke krugove, puno ih ima, to ćete dobit jednog dana ili ću ovdje održati konferenciju'', poručio je Radišić.

Još nekoliko sudskih procesa vezano za Grand Trejd i Radišića je u toku. A na sudu 13. aprila treba da se pojavi i Slobodan Vasković po Radišićevoj Tužbi za klevetu.

“On je mene tužio za klevetu zato što sam ga ja oslovio kao kriminalca, premda postoji pravosnažna sudska presuda koja potvrđuje takvu moju tvrdnju . Naravno, pojaviću se na sudu i vjerujem da će se pojaviti i Mile Radišić, pa da možemo ukrstiti argumente“, rekao je Vasković

XS
SM
MD
LG