Dostupni linkovi

Akcija "Ruben": Za osam uhapšenih zatražen pritvor


Sprovođenje uhapšenih u akciji "Ruben" iz Specijalnog tužilaštva u Banjoj Luci
Sprovođenje uhapšenih u akciji "Ruben" iz Specijalnog tužilaštva u Banjoj Luci

U Specijalnom tužilaštvu RS završeno je ispitivanje 16 od 31 uhapšene osobe u akciji „Ruben“ 6. maja , za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela terorizam i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materijala. Osam ih je danas pušteno da se brane sa slobode, a za preostalih osam je predložen pritvor.

Svi uhapšeni su prevezeni u Specijalno tužilaštvo u kasnim noćnim časovima 7.maja. Ispitivanje je trajalo do popodnevnih sati 8. maja. Osam uhapšenih je potom prevezeno u Okružni sud Banja Luka koji će odlučivati o prijedlogu tužilaštva za određivanje pritvora.

“Sva lica su ispitana. Protiv osam lica predloženo je određivanje pritvora, dok će ostala lica biti puštena da se brane sa slobode. Pritvor je predložen za Latifa Hukića, Samira Redžića, Muharema Borovca, Omera Topovčića, Mehmeda Husakovića, Abdulaha Pašića, Aliju Plehančića i Ibrahima Turgušića. Određivanje pritvora predloženo je zbog bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti i izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, kao i zbog same težine krivičnog djela. Svi oni danas će biti predate sudiji za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Okružnog suda u Banjaluci.”, potvrdila je portparolka Specijalnog tužilaštva Republike Srpske Dragica Tojagić.

U akciji “Ruben”, izvedenoj prije dva dana po nalogu Specijalnog tužilaštva, uhapšeno je ukupno 31 lice zbog sumnje da su povezani sa radikalnim grupama, da nabavljaju oružje te da predstavljaju prijetnje po bezbjednost građana i institucija RS. Zaplijenjene su i određene količine oružja, municije te propagandnog materijala na 32 lokacije širom RS. 15 ih je pušteno kućama, jer protiv njih nisu potvrđene sumnje. Hapšenja su izazvala brojne kritike uz tvrdnju da se radi o aktivnostima kojim se žele zaplašiti povratnici Bošnjaci. Izvještaj o provedenoj akciji je zatražio i Savjet ministara BiH.

XS
SM
MD
LG