Dostupni linkovi

Albanske stranke ne ostvaruju želje dijaspore


Opština Tuzi
Opština Tuzi

Najuticajnije organizacije albanske dijaspore u Sjedinjenim Državama uputile su platformu albanskim nacionalnim partijama u Crnoj Gori, kojom traže formiranje jedinstvene izborne liste na narednim parlamentarnim izborima. Pored toga traži se da se albanske stranke u Crnoj Gori savjetuju sa vlastima Albanije i Kosova prije donošenja važnih političkih odluka, te da će podrška dijaspore biti uskraćena onim strankama koje ne prihvate taj plan. U prvim reakcijama albanskih nacionalnih partija izražava se sumnja u mogućnost stvaranja stepena jedinstva koje zahtjeva albanska dijaspora.

Više organizacija iz Sjedinjenih Država koje okupljaju albansku dijasporu porijeklom iz Crne Gore traže od albanskih političara u Crnoj Gori stvaranje jedinstvene izborne liste, vođenje zajedničke politike i međusobnu saradnju.

U izradi predložene platforme su učestvovali kako predstavnici dijaspore tako i domaći stručnjaci iz albanskog nacionalnog korpusa.

Ovaj dokument, kako nam je pojasnio član upravnog odbora Građanske inicijative iz Tuzi Vaselj Siništaj, podrazumjeva zalaganje za vraćanje imovine starim vlasnicima, povraćaj stečenih prava u izbornom procesu, zapošljavanje Albanaca shodno zastupljenosti u stanovništvu i drugo. Kada je riječ o prihvatljivosti tog dokumenta, za sada su samo dvije stranke izrazile spremnost da daju potpis:

„Ostala je dilema da li će dokument biti potpisan ili ne. Ali ovo je težnja bila težnja strana iz Malesije, koje djeluju na području Tuzi. Jako je interesantno da su samo Građanska inicijativa i Albanska alternativa iskazale spremnost za potpisivanje takve platforme, koja bi umnogome značila ka jedinstvenoj listi, eventualno dvije liste iz razloga praktičnosti“, navodi Siništaj.

U dokumentu se traži da prije donošenja političkih odluka albanski politički subjekti treba da se konsultuju sa vlastima Albanije i Kosova.

„Potpisnici platforme se obavezuju da neće sklapati predizborne koalicije sa nealbanskim strankama bez obzira da li su u vlasti ili opoziciji, niti će potpisnice samostalno pregovarati o ulasku na vlast, odnosno na vlasti ili u opoziciji biće sve albanske partije ili nijedna“, navodi se u dokumentu u kome se konstatuje da se samo na taj način može rješavati pitanje Albanaca u Crnoj Gori.

Veliko nepovjerenje

U Crnoj Gori postoji najmanje sedam političkih stranaka koje će se boriti na narednim izborima za parlamentarni status. Na pitanje da li je moguće očekivati da albanske stranke budu na jedinstvenoj izbornoj listi, naši sagovornici su skeptični.

Predsjednik Demokratskog saveza Mehmed Barthi podsjeća da postoji veliko nepovjerenje čiji je uzrok nepoštovanje prethodnih koalicionih dogovora:

„Nesprovođenje sporazuma od strane albanskih političkih subjekata koje su sklopili prije izbora 2012 godine, dakle ako se to ne sprovodi, onda nema smisla imati bilo kakve druge platforme i nema smisla da bude bilo kakvih predizbornih sporazuma. Oni jednostavno padaju u vodu“, komentariše Barthi.

Poslanik u Skupštini Crne Gore iz Force Genci Nimanbegu kaže da ta partija nije dobila dokument dijaspore:

„Mi u Forci nismo dobili tak dokument ili platformu. Dijaspora nam je nije uputila. Nama je drago da dijaspora pokazuje spremnost i zainteresovanost za političke odnose unutar albanskih subjekata. A ono što stoji u platformi, to su stvari koje su nama političarima jasne i koje se moraju ostvarivati“, konstatuje Nimanbegu.

U platformi se navodi će podrška dijapore biti uskraćena subjektima koje ne prihvate plan dijaspore. Nimanbegu kaže da ta stranka nikada nije bila pomagana od strane dijaspore:

„Forcu kao politički subjekat dijaspora nije pomagala bilo finansijski bilo na drugi način. Da, imali smo sastanke i susrete sa njima gdje smo više željeli da dijasporu privučemo da, ako ima mogućnosti, investira u našu zajednicu“, navodi Nimanbegu.

Na drugoj strani, Vaselj Siništaj dio o pomoći dijaspore pojašnjava na sledeći način:

„Naravno da dijaspora itekako pomaže finansijski. Ne pomaže nacionalne političke subjekte ili izborne kampanje, koliko pomaže infrastruturu i razvoj kraja odakle oni potiču.“

Komentarišući aktuelnu ponudu albanske dijapsore, Nikola Gegaj iz Demokratske partije socijalista kaže da su albanske stranke autonomne i da će teško bilo koja prihvatiti nametanje mišljenja sa strane:

„Nameće se pitanje kakve su te stranke kojima se rukovodi iz neki drugih centara i čije interese one zastupaju. Mi u suštini jesmo za jedinstvo albanskih partija, jer i mi iz DPS kao građanska partija radimo u interesu građana Crne Gore, pa i Albanaca, i smatramo da bi zajednički stav albanskih partija samo pomogao i nama, a i naše programsko opredjeljenje bi pomoglo njima. Pošto Crna Gora danas na sreću ima odlučne odonose sa svim susjedima, pa i sa Albanijom i Kosovom, ne vjerujem da će se oni miješati u naše političke prilike i odnose“, ocjenjuje Gegaj.

XS
SM
MD
LG