Dostupni linkovi

Ambasador Srbije u Libiji za RSE: Radnici nisu oteti, svi su dobro


Libija, ilustrativna fotografija
Libija, ilustrativna fotografija

„Državljani Srbije nisu kidnapovani u Sirtu“, izjavio je za RSE Oliver Potežica, ambasador Srbije u Libiji.

„Proverili smo informacije o navodnom kidnapovanju srpskih državljana u Sirtu i utvrdili da tamo nema državljana Srbije koji su kidnapovani“, rekao je Potežica.

Prema njegovim rečima, Ambasada je bila u direktnom kontaktu sa svim državljanima Srbije koji borave u Sirtu i većina njih je ostala tamo da radi. Dvoje njih, precizirao je Potežica, prebacilo se u Tripoli i u tom gradu su smešteni u hotelu.

Libija: Stranci česta meta militanata Islamske države

Militanti "Islamske države" u Libiji oteli su oko 20 stranih medicinskih radnika iz glavne bolnice u Sirtu, javio je CNN.

Prvotna informacija je govorila da su medju otetima i državljani Filipina i Srbije, no pojavile su se informacije koje to negiraju.

Strani radnici inače su česta meta islamista. OPŠIRNIJE...

RSE: Da li su državljani Srbije u Libiji trenutno u opasnosti?

„Ne. Oni normalno rade. Naši ljudi su dobro i zdravo. Oni koji su ostali u Sirtu rade uobičajeno. Naši konzularni službenici su ih posetili i sve je u redu“, kaže Potežica.

„A odakle informacija da su naši građani kidnapovani, to morate pitati one koji su je plasirali. To ne znam, to je i nas zateklo. Zato smo i stupili u kontakt sa svim našim ljudima koji su nam dali informacije koje sam vam preneo“, objasnio je Oliver Potežica.

Prethodno je to za RSE izjavio i ambasador BiH u Libiji Ibrahim Efendić.

''Jutros sam razgovarao sa ambasadorom Tunisa koji je takođe imao informaciju da su medicinski radnici oteti, ali maloprije sam se čuo sa ambasadorom Srbije u Libiji Oliverom Potežicom. On mi je rekao da se čuo sa medicinskim radnicima iz Srbije, da nisu oteti i da normalno rade i Tunižani i Filipinci i Indijci i Srbijanci,” rekao je Efendić i dodao da su radnici iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Libiji bezbedni.

Prethodno je Efendić izjavio da trenutno osam medicinskih radnika iz Srbije radi u libijskom gradu Sirtu.

Vesti o sukobima u priobalnom gradu Sirtu u Libiji su kontradiktorne, kaže ambasador Efendić i dodaje da su i informacije o otmici medicinskih radnika u Sirtu, Tunižana, Indijaca, Filipinaca, među kojima ima i građana Srbije, takođe kontradiktorne.

''Prema našim saznanjima ovdje ima između 100 i 200 bosanskohercegovačkih radnika. Ne mora značiti da je to tačan broj jer ne javljaju se svi državljani BiH koji borave u Libiji našoj ambasadi. Ali za sada nije bilo problema. Radnici završavaju poslove i odlaze, drugi dolaze. Neki dan smo imali ovdje jednu grupu radnika Energoinvesta, koji su potom otišli na gradilišta prema jugu'', kaže ambasador Ibrahim Efendić.

Mediji u regiji su u utorak ujutro javili, prenoseći vest globalne mreže CNN, da su borci Islamske države oteli 20 medicinskih radnika iz centralne bolnice u Sirtu u Libiji, i da među njima navodno ima i državljana Srbije. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u toku provera informacije o navodnoj otmici srpskih medicinskih radnika u Libiji. Takođe i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proverava da li su tačne informacije da među kidnapovanim medicinskim radnicima u Libiji ima i državljana Srbije.

Kako pišu domaći i svetski mediji, napad je u ponedeljak uveče izvela grupa od 30 militanata, dok je strane lekare i sestre ispred bolnice čekao autobus koji je trebalo da ih prebaci u Tripoli. Zvaničnici veruju da teroristi žele da zadrže medicinsko osoblje u Sirtu, gradu koji skoro potpuno kontrolišu, kako bi lečili njihove ranjene i povređene saborce. Pozivajući se na izjavu jednog od bolničkih zvaničnika, američki CNN piše da je najviše otetih sa FIlipina, dok su ostali iz Ukrajine, Indije i Srbije.

Autobus je trebalo da prebaci medicinske radnike na sigurno zbog pogoršanja bezbednosne situacije u gradu. Međutim, filipinske vlasti su nešto kasnije objavile da "četiri filipinske medicinske sestre nisu kidnapovane, već su sklonjene na bezbedno".

Agencija AP je prenela da su pripadnici "Bataljona 166", koji se bori protiv Islamske države, saopštili da otmica jeste izvedena u bolnici Ibn Sina, ali da su njihovi borci uspeli da neke strane medicinske radnike sklone na siguno i prebace u Misratu. Kako je rekao jedan lokalni zvaničnik, ID želi da u gradu zadrži "jedini medicinski tim koji može da pomogne njihovim ranjenim borcima".

Grad Sirt, koji se nalazi na pola puta između Tripolija i Bengazija, pod kontrolom je Islamske države od prošle godine.

XS
SM
MD
LG