Dostupni linkovi

Ambasador Dalawie: Prioritet borba protiv korupcije


Ambasador Greg Dalawie
Ambasador Greg Dalawie

Borba protiv korupcije je izazov za svaku vladu, uključujući i onu kosovsku, izjavio je u ponedeljak u Prištini američki ambasador Greg Dalawie. Na otvaranju seminara „Zakonski aspekti u borbi protiv korupcije“, on je istakao da je borbi protiv ove negativne pojave potreban jak program koji bi omogućio laku identifikaciju korupcijskih dela.

„Borba protiv korupcije je izazov za svaku Vladu, ali nadamo se da će ovaj današnji trening pomoći Kosovu u tim teškim, ali neophodnim naporima. Jedan snažan program protiv korupcije stovorio bi ambijent u kome bi se korupcijska dela lako identifikovala, a potom i krivično gonila“, kazao je on.

Novi američki ambasador je dodao da korupcija ima visoku cenu po društvo i državu, te obećao da će zbog toga jedan od njegovih prioriteta u Prištini upravo biti angažovanje na zajedničkoj borbi protiv korupcije.

„Oni koji se bave korupcijom treba da plate veoma visoku cenu“, kazao je on.

Ambasador je pozvao učesnike seminara, uglavnom one iz institucija i odgovornih organa za borbu protiv korupcije, da razmotre načine za borbu protiv ovih pojava putem zakonskih aspekata.

„Napori za borbu protiv korupcije su moji glavni prioriteti. Radeći zajedno na tome, trebamo osigurati da Kosovo ima pravne mere koje ispunjavaju visoke standarde američke ambasade“, kazao je Delawie.

Seminar je nastavljen bez prisustva medija, ali očekivanja su da se pronađe načini kako se efikasnije boriti protiv ove pojave.

Visok stepen korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu potencirani su u Izveštaju o napretku Evropske komisije, ali i u brojnim drugim izveštajima organizacija koji se bave istraživanjem.

U nedavnom izveštaju Kosovskog instituta pravde navodi se da „borba protiv korupcije na Kosovu ostaje apsolutni prioritet svih institucija koje se bave sprečavanjem korupcije, ali samo na papiru“.

Iako pravosudni sistem na Kosovu goni različite figure, borba protiv korupcije se nikako ne vodi. Javna nabavka ostaje glavni izazov ali i ozbiljan problem koji se hitno mora rešiti.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koja upravlja Nacionalnim savetom protiv korupcije, izjavila je da Kosovo još uvek nije dobilo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG