Dostupni linkovi

Efendić: Neophodan veći međunarodni angažman oko Libije


Ambasador Ibrahim Efendić
Ambasador Ibrahim Efendić

Početkom augusta, zbog sukoba u Libiji, iz Tripolija je u Sarajevo povučen Ibrahim Efendić, ambasador BiH u toj državi. U Libiji je, prema njegovim riječima, ostalo još dvjestotinjak bosanskohercegovačkih državljana koji u toj zemlji rade u naftnim kompanijama. U intervjuu za naš radio, Efendić govori o trenutnom stanju u toj zemlji, ali i indiferentnom odnosu međunarodne zajednice prema njoj.

RSE: Gospodine Efendić, kad ste povučeni iz Libije, odnosno koliko dugo ste ovdje u Sarajevu i kako ocjenjujete trenutno stanje u toj zemlji?

Efendić: Ja sam u Sarajevo stigao petog ovog mjeseca. Stanje u Libiji je još teško, pa ipak se sve amabasade nisu još povukle iz Libije. Većina jeste, ali su ostale ambasade Italije, Ukrajine, Srbije, Maroka, Tunisa, Palestine. Međutim, situacija je nestabilna. Povremeno se vrše borbe između antagoniziranih blokova. Jedan je islamističkog usmjerenja, a drugi liberalnog. To je pitanje, ustvari, uređenja države Libije i tu se biju bitke.

RSE: Koliko se bh. državljana trenutno nalazi u Libiji i jeste li apelovali da napuste tu zemlju?

Efendić: Mi smo blagovremeno apelovali na sve ljude koji osjećaju opasnost ili imaju strah, da se povuku iz zemlje, da se dogovore sa svojim poslodavcima. Ambasada je uvijek pružala usluge koje je mogla. To su konzularne usluge, apeli pograničnim organima Tunisa i Libije da ih propuste bez problema, jer smo izdavali putne listove pa je to tranzitna zemlja preko Tunisa, i druge stvari koje je ambasada mogla pružiti, mi smo pružali, ali smo uglavnom upozoravali ljude da ko ima strah i ko je u opasnosti da napusti zemlju.

RSE: Gdje najčešće bh. državljani trenutno rade u Libiji? Koje su to institucije?

Efendić: Uglavnom na naftnim projektima. Tu je situacija stabilnija i to su malo udaljenija mjesta od Bengazija i Tripolija gdje su žarišta borbi - i oni nemaju problema. Oko 200 naših ljudi ima još uvijek u Libiji.

RSE: Ima li država trenutno finansijskih sredstava da bh. državljane eventualno evakuiše ukoliko za tim bude potrebe?

Efendić: S obzirom na našu situaciju, a posebno zbog ovih dodatnih problema oko poplava, država sada nije u stanju i nije planirala da vrši masovnu evakuaciju, ali sve zavisi od situacije. Mi ne možemo ostaviti naše ljude na cjedilu i sigurno će država učiniti maksimalno ukoliko bi do toga došlo.

RSE: Osim nekih vijesti koje dobijamo putem agencija, ništa se preciznije ne zna šta se dešava u toj zemlji. Možete li nam vi neke preciznije podatke dati o tome?

Efendić: Malo čudno jeste da svijet zabavljen nekim drugim međunarodnim problemima, Ukrajinom, Egiptom, Irakom, Avganistanom itd., malo pažnje obraća Libiji, a Libija je vrlo važna zemlja, posebno za Evropu jer se ona graniči maltene s Evropom. Ono što je bitno jeste da Gadafi, i njegov režim, za vrijeme vladavine 42 godine ustvari nije izgrađivao institucije - i po završetku revolucije zemlja je bila bez institucija i zemljom su počele da vladaju revolucionarne jedinice, odnosno milicije u svojim regionima, i onda su se razvrstavale po blokovima. Formirana su dva osnovna politička bloka - to su islamisti različitih frakcija i liberali. I sada je tu borba za prestiž u Libiji i oko toga se sve vodi. Što se tiče same Libije, sigurnosti i kada će se stabilizovati situacija, to nije baš jasno i niko ne može precizno reći, ali zavisiće od mnogih faktora. Između ostalog, i stava međunarodne zajednice, koliko imadne snage i vremena međunarodna zajednica da se posveti Libiji.

RSE: Prema vašoj ocjeni, je li to dosad dovoljno ili nije?

Efendić: Nije. Nije dovoljno.

RSE: Šta bi konkretno trebalo uraditi?

Efendić: Mislim da bi međunarodna zajednica trebala da malo više usmjeri svoje političko djelovanje prema Libiji, da međunarodni predstavnici intenziviraju kontakte sa libijskim i frakcijama ali i trenutnim vlastima – jer nedavno je izabran novi parlament kao najviši organ vlasti, koji se malo sluša, nažalost, kojim sada dominiraju liberali za razliku od prethodnog parlamenta u kojem su dominirali islamisti. Dakle, treba djelovati i prema frakcijama i prema zvaničnim vlastima.

XS
SM
MD
LG