Dostupni linkovi

Amnesti: Zabrana istopolnih brakova učvrstiće diskriminaciju u Makedoniji


LGBT aktivisti u Skoplju, ilustrativna fotografija
LGBT aktivisti u Skoplju, ilustrativna fotografija

Odobravanje ustavnog amandmana u makedonskom parlamentu kojim se zabranjuju istopolni brakovi učvrstiće diskriminaciju u zemlji. Ovo je ocenila međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava Amnesti internešnel, posle utvrđivanja teksta amandmana kojim se brak u Makedoniji definiše jedino kao zajednica između jednog muškarca i jedne žene.

Zamenik direktora ove organizacije za Evropu Gauri van Gulik je izjavio da je amandman još jedan doprinos ka diskriminaciji, nasilju i netoleranciji u Makedoniji na bazi seksualne orijentacije. On dodaje da Makedonija ide suprotno od evropskog talasa legalizacije istopolnih brakova, ističući da Amnesti poziva zemlju da povuče ove diskriminatorske zakone.

I nevladine organizacije koje zastupaju interese LGBT zajednice u Makedoniji smatraju da parlament ne treba donositi predložene ustavne izmene u delu definisanja braka. Oni tvrde da će, ukoliko se Ustav promeni, najviši pravni akt u zemlji biti diskriminatorski u odnosu na to ko s kim može stupiti u brak ili drugu životnu zajednicu.

“Nema potrebe u Ustavu definisati ovakve stvari koje već postoje u nacionalnom zakonodavstvu. Makedonija će biti jedina evropska država u kojoj će se ustavom definisati ne samo brak, već i vanbračna zajednica, registrovana partnerstva ili drugi oblici životne zajednice”, kaže Irena Cvetković iz koalicije “Seksualna i zdravstvena prava marginaliziranih zajednica”.

Bekim Asani iz udruženja LGBT Junajted smatra da će se ovim ustavnim izmenama produbiti jaz između LGBT zajednice i ostalih društvenih grupa.

“Posle mnogo homofobičnih napada u Bitolju, Tetovu, oštećenja LGBT centra u Skoplju, slučajevi još nisu rešeni, nisu pronadjeni počinioci, ali je zato vlada našla vremena za ustavne izmene koje ulaze u privatnost svih, a naročito LGBT zajednice.”

Za četvrtak je u Skoplju je najavljen protest pripadnika ove zajednice, zbog nerešavanja svih napada na njihove prostorije i članove.

Venecijanska komisija, telo Saveta Evrope, nedavno je konstatovala da u periodu kada opozicija bojkotuje rad parlamenta, nije dobar trenutak za ustavne amandmane, a najviše primedbi je bilo upravo na nacrt amandman o definisanju braka i drugih životnih zajednica.

Da bi bili usvojeni konačni tekstovi amandmana, neophodno je da se o njima pozitivno izjasne dve trećine od ukupnog broja poslanika u makedonskom Sobranju.

Kako mediji spekulišu, u partiji Albanaca u vladi, Demokratsku uniju za integracije, najmanje troje poslanika neće glasati za to, pa se zato i odugovlači njihovo donošenje. Navodno razlog za njihovo protivljenje je to što postoje mnogo pitanja koja su bitnija za Albance od predloženih izmena.

Trenutno se u Sobranju utvrđuju tekstovi svih osam predloženih amandmana, a kad se to završi, pristupiće se glasanju.

XS
SM
MD
LG