Dostupni linkovi

Andrej Fajgelj pušten da se brani sa slobode


Andrej Fajgelj
Andrej Fajgelj

Bivši direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj posle 48 sati pritvora i saslušanja u Višem jаvnom tužilаštvu u Beogrаdu pušten je da se brani sa slobode. Fajgelj, profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, uhapšen je u nedelju zbog navodnog podstrekavanja na nasilno rušenje ustavnog poretka nakon što je objavio video snimak na “Jutjubu” i “Fejsbuku” pod naslovom “Vučić i NATO: Poslužio hleb i so ubicama Srbije”. Država je reagovala kada je Fajgelj “stao na žulj” vladajućoj garnituri, ali je ćutala na neke njegove ranije sporne stavove, podsećaju naši sagovonici.

Andrej Fajgelj je nakon odluke tužioca da se u daljem postupku brani sa slobode izjavio za jedan portal dа ni ovo hаpšenje, niti bilo kаkаv drugi pokušаj režimа u Srbiji, kako je rekao, dа vrši pritisаk nа njegа neće uroditi plodom.

"Ne pristаjem nа stаnje gde jа, kаo slobodаn grаđаnin ove zemlje i univerzitetski profesor ne mogu da iznosim stаv o dobrobiti moje držаve i nаrodа", rekao je Fajgelj za portаl IN4S.

Andrej Fajgelj je uhapšen u Novom Sadu nakon što je objavio video snimak na “Jutjubu” i “Fejsbuku” u kome govori i da je vreme za ustanak. U tom osmominutnom monologu Fajgelj oštro osuđuje način na koji je premijer Aleksandar Vučić dočekao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, rečima “niko nas nije nikada ovako ponizio”. U toj poruci navodi i da se nada, “da će nakon ovog dna, ovog puzanja, ovog klečanja doći ustanak i da ćemo se uspraviti i setiti da imati kičmu”. Mediji prenose i da je prethodno 17. novembra na svom Fejsbuk profilu napisao “ko ima lovačko društvo, vreme je da se naoružamo”.

Fajgelj je i ranije bio na meti kritika javnosti zbog svojih spornih stavova. No, ipak je takav čovek bio direktor Kulturnog centra Novog Sada, gde ga je krajem 2012. postavila tadašnja nova gradska vlast predvođena Srpskom naprednom strankom, odakle je otišao posle dve i po godine kada je podneo ostavku. Za vreme tog mandata ostao je upamćen i po uklanjanju jednog od radova studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji je prikazivao ljudsku figuru bez lica na raspeću, sa novčanicma u rukama.

Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, kaže da je najdiskutabilnije sa Fajgeljom upravo činjenica što je svojevremeno bio postavljen na mesto direktora Kulturnog centra Novog Sada, grada gde je na vlasti stranka premijera Aleksandra Vučića, kome su sada očigledno zasmetale izjave Andreja Fajgelja pune mržnje u kojima pominje i da je vreme za ustanak.

“Hapsiti Fajgelja zbog toga što je narušio ustavni poredak, što je praktično jednako optužbi za terorizam, znači zapravo praviti mučenika od njega, mučenika od čoveka koji, siguran sam, zaslužuje da odgovara ali ne po optužnici za rušenje državnog poretka. To je, nažalost, još jedan prilog ovdašnjem ludilu, koje kad se jednom pusti iz Pandorine kutije očigledno ne može tako lako da se vrati natrag nego se razvija u sve luđim i šarenijim bojama, pa i u tim da prononsirani nacionalista, šovinista i klerofašista, bivši direktor Kulturnog centra Novog Sada, odjednom postane terorista i koliko već prekosutra možda i najnoviji mučenik u desnici, koja toliko nekrofilno obožava mučenika”, kaže Gruhonjić.

Maltene svaka izjava Andreja Fajgelja kao direktora Kulturnog centra Novog Sada, kaže Gruhonjić, bila je sramota za vojvođansku toleranciju i vojvođansku multietničnost. Kada takvu osobu postavite na takvo mesto onda šaljete poruku da vam je sve što je drugo i drugačije u etničkom, kulturološkom ili ma kojem drugom smislu potpuno strano, navodi Gruhonjić.

Fajgelj je ovoga puta svoj gnev uputio prema vladajućoj garnituri, kaže Željko Stanetić, direktor Vojvođanskog građanskog centra, ali napominje da se ipak nešto ne sme zaboraviti.

“Mi ne smemo zaboraviti da je Andrej Fejgelj imao veoma tvrde, mogu čak reći fašističke stavove, prema različitim grupama ovog društva koje nisu vrh ove države, pa su valjda u tom trenutku za vlast bile irelevantne, mada se i tada verovatno moglo proveriti dosta stvari koje je Andrej Fajgelj pisao i govorio o različitim ljudima u Srbiji, Vojvodini, Novom Sadu, o pripadnicima LGBT populacije, o izbeglicama, o raznim drugim ljudima”, kaže Stanetić.

Andrej Fajgelj je bivši visoki funkcioner Treće Srbije iz koje se povukao poručivši, kako prenose mediji,da iza te političke organizacije, koju su formirali nekadašnji članovi Dveri iz Novog Sada, stoji premijer Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG