Dostupni linkovi

Apel Tužilaštvu BiH: Ne dozvoliti da "Tuš" proglasi stečaj


Vanjskotrgovinska komora BiH zajedno sa privrednicima dobavljačima uputila je apel Tužilaštvu BiH da ne dozvoli da slovenačko preduzeće Tuš, koje je poslovalo u BiH i ostavilo dug od 20 miliona KM (10 miliona eura) proglasi stečaj i time izbjegne obeštećenje privrednika i radnika sa kojima su poslovali. U Vanjskotrgovinskoj komori kažu da još ima vremena da se spriječi kriminal, a spremni su kako kažu podržati i bojkot slovenačkih proizvoda ukoliko se slučaj ne riješi pozitivno za bh. privrednike.

Vlasnici preduzeća Tuš pokrenuli su proceduru proglašavanja stečaja na sudu u Bihaću, no stečajni postupak još nije proglašen, što kako kažu u Vanjskotrgovinskoj komori ostavlja dovoljno vremena da se privrednici ipak zaštite.

''Ukoliko se otvori stečajni postupak naši bh. privrednici oštećena strana, dobavljači firme TUŠ biće oštećeni za 20 miliona maraka ( 10 miliona eura) , a samim tim uskraćeni i za 2 000 radnih mijesta. Stečajni postupak još nije otvoren, oni su pokrenuli postupak, mi smo reagirali istog sekunda, upoznali smo s tim Tužiteljstvo BiH,čak smo zatražili i hitan sastanak iako smo već dva triputa slali i hitnu urgenciju Tužiteljstvu BiH da se zaustavi bilo kakav proces otvaranja stečajnog postupka'', kaže Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Bojić napominje da je kompanija Tuš osnovala još jednu kompaniju "Tuš Trade" kako bi izbjegli plaćanja onima koji su za njih radili od kako je otvoren lanac prodavnica u BiH.

Boris Grubešić
Boris Grubešić

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je da u Tužilaštvu BiH postoji predmet koji se odnosi na preduzeće "Tuš Trade" i da je predmet u radu, te da više detalja ili informacija ne mogu davati.

Više od stotinu firmi je oštećeno u slučaju 'Tuš' podsjeća predstavnik dobavljača Nedim Kalamujić kojem ova kompanija duguje 60.000 KM ili 30.000 eura za isporučenu, a neplaćenu robu. Kalamujić napominje da su privrednici podnijeli krivičnu prijavu protiv Tuša prije tri mjeseca, no vlasnici pomenute kompanije su dok istraga traje na nižem sudu u Bihaću pokrenuli stečajni postupak.

Naime, u firmi "Tuš Trade" iz Bihaća, koja je poslovala u okviru slovenačkog trgovačkog lanca "Tuš", a koja se u oktobru prošle godine povukao sa bh. tržišta, ranije je imenovan privremeni stečajni upravnik i u toku su popisi zatečenih zaliha.

''Mi apelujemo da se podhitno izreknu zaštitne mjere od strane Suda BiH, da se blokira imovina Tuša i da se obustave sve pravne radnje koje mogu dovesti u pitanje izvršenje obaveza. Posljedice ove prevare vlasnika Tuša su katastrofalne, ne samo po pojedince nego po ekonomiju, jer ako se uzme broj firmi i ukupan prihod koji one ostvaruju vidite da je to značajan udio u ukupnom domaćem proizvodu, prvenstveno po plaćanju poreza, doprinosa itd..'', kaže Kalamujić.

U tom kontekstu uključila se i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja vrši jedan dio provjera kada je u pitanju poslovanje Tuša. Glasnogovornik Ratko Kovačević kaže:

''Mi imamo naredbu Tužilaštva po kojoj vršimo dodatne istražne radnje, posebno u smislu poslovnog odnosa kompanije 'Tuš Trade' sa obveznicima u BiH.''

Vanjskotrgovinska komora BiH traži i sastanak sa zvaničnicima Slovenije, a spremni su kažu podržati i bojkot slovenačkih proizvoda.

''Mi kao asocijacija gospodarstvenika imamo zadaću da zaštitimo gospodarstvenike, stoga smo dogovorili da ja odem i pokušam pronaći rješenje i sa premijerom R Slovenije, a tražiću da prisustvuje i vlasnik kompanije Tuš da vidimo kako možemo obeštetiti naše privrednike. Mi nećemo odustati. Ukoliko bude neophodno spremni smo podržati i bojkot slovenačkih proizvoda, usluga u bankarskom sektoru, a to bi moglo znatno narušiti odnose između dvije zemlje. Mi želimo pozitivno rješenje, pa vidjet ćemo'', poručuje Bojić.

XS
SM
MD
LG