Dostupni linkovi

Arifaj za gradonačelnika Prištine: Cilj mi je vlast, korupcija mi godi


Visar Arifaj
Visar Arifaj
Oni ne misle da su Prištini potrebne promene. Po njima, život u gradu je sasvim normalan. Ne osuđuju korupciju niti nepotizam. Njihov cilj je da dobiju vlast i da se obogate. Ukoliko korupcijom ne uspeju isprve - tu su i ostali pokušaji. Ipak, obećali su da će doneti 900 miliona evra investicija u Prištinu, ali i Formulu 1 na Kosovo. Dozvolu za izgradnju izdavaće isključivo onima koji planiraju i ilegalnu nadogradnju.

Radi se o novom političkom subjektu, Partia e Forte, u prevodu, Jaka partija, a ispred koje se Visar Arifaj, kako ga nazivaju, legendarni predsednik partije, takmiči sa ostalima za gradonačelnika Prištine.

On je uvek ozbiljan, ima brkove, a oblači košulju, kravatu i sako sa šorcem i dugim čarapama. Simbol njegove partije je dvoglavi orao, ali sa mišićima.

Jaka partija nema nijednog člana, osim legendarnog predsednika, svi ostali su potpredsednici. Kosovskom društvu su predstavili jedan novi duh koristeći se političkim rečnikom ispunjenim ironijom i parodijom.

Javnost je najpre bila zbunjena ovom grupom mladih. Najveću konfuziju stvara to što su potpuno ozbiljni, a pritom je svaki njihov govor ispunjen parodijom na račun trenutnog rukovodstva.

Tokom ove predizborne kampanje, postali su pravi hit. Njihove izreke često su citirane na društvenim mrežama, a na Facebook-u imaju preko 37 hiljada pratilaca.

U razgovoru za RSE, Arifaj kaže su mu upravo obećanja tokom kampanje najjače oružje.

“Moje glavno obećanje je da ću uvek davati obećanja. Što lepša, što bolja kako bi se građani osećali lakše pošto ima neko ko razmišlja o rešenjima u ovoj zemlji. To ne znači da ćemo mi ispuniti naša obećanja, ali dovoljno je da zarad njihovog smiraja mi obećavamo, a koliko će se to sve ostvariti, to je sasvim sporedno pitanje”, kaže Arifaj.

Prvi zadatak - izbor automobila

Jaka partija ima dobre odnose sa svim ostalim partijama, i nipošto ih ne smatra rivalima. Kao dokaz toga na račun pokreta Samoopredeljenje donirali su 10 evra za njihovu kampanju.
Ilustracija
Ilustracija

U razvojnom planu pod nazivom Lorem Ipsum ne stoji ni snabdevanje grada vodom, niti visokih zgrada. Tu je međutim autoput unutar grada, pista za Formulu 1, ali i ujedinjenje Prištine sa Kosovo Poljem, zbog mnogih potpredsednika ove partije koji tamo žive.

Za cenu tih projekata se ne sekiraju.

“Najveći projekat je autoput između naselja Dragodan i Sunčanog brega u Prištini, koji će prolaziti kroz Narodnu biblioteku, gde će biti jedan fantastičan tunel. Projekat Formule 1 će koštati nešto manje od jedne milijarde, ali, mi se nikada neće dvoumiti da potrošimo novac građana”, kazao je Arifaj.

Ukoliko pobedi na izborima i postane gradonačelnik Prištine, Arifaj kaže da će mu prvi zadatak biti renoviranje kancelarije po njegovom ukusu, i biranje automobila.

“Kao svaki drugi odgovoran predsednik, moj prvi zadatak će biti renoviranje kancelarije. Počeće se od nule, od stolice, nameštaja, vrste kompjutera, transporta… to će biti moja prva aktivnost kao gradonačelnika opštine”, navodi Arifaj.

Mesto gradonačelnika je međutim samo prvi korak za njega, pošto su ambicije legendarnog predsednika mesto premijera, ali i predsednika države.

Ostaje da se vidi sta će doneti 3. novembar za ovu partiju, ali jedno je sigurno - ostali kandidati ostaće uskraćeni za popriličan broj glasova.
XS
SM
MD
LG