Dostupni linkovi

Ambasador BiH u Srbiji zvanično na dužnosti


Boriša Arnaut ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova u Beogradu, foto: Radovan Borović
Boriša Arnaut ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova u Beogradu, foto: Radovan Borović
Novi ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Boriša Arnaut predao je akreditive u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i tako zvanično preuzeo dužnost.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, inače prvom intervjuu koji je dao nakon početka obavljanja ambasadorskog posla, Arnaut je istakao značaj uspostavljanja što boljih odnosa između dve zemlje, dodajući da tokom prvog susreta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije nije bilo reči o slučaju Ganić.

Boriša Arnaut rekao je za RSE da je njegov prioritet uspostavljanje dobrosusedskih odnosa BiH i Srbije.

“Upravo sam predao kopije akreditivnih pisama kod šefa protokola. Kratko smo se zadržali razmijenili viđenja, zatim sam bio kod političkog direktora i tu razmijenili da se zalažemo za dobrosusjedske odnose i da treba da pokušamo otkloniti tamo gdje smo se razlikovali i da se tražimo tamo gdje imamo zajedničke interese.”

RSE: Dolazite u jednom nezgodnom trenutku – dakle u trenutku oprečnih stavova povodom hapšenja Ejupa Ganića. Šta će vam biti prve obaveze?

“Svakako da ću i to....to su obaveze konzulata – zaštita interesa Bosne i Hercegovine. Posetiću Jurišića, to ću uraditi u skorije vrijeme… Ali tek sam stupio na dužnost, tek sam predao akreditive i već sam rekao koji su prioriteti, moji ambasadorski u Beogradu, odnosno u Srbiji. Uvijek treba unapređivati odnose i u EU možemo ući samo kao dobri susjedi, uspostavljanjem direktnih veza između Sarajeva i Beograda, a ne svađom i razlikama.”

Na pitanje da li je u ministarstvu bilo reči o slučaju Ejupa Ganića, Arnaut je odgovorio:

“Ne nismo, jer ja sam tek predao akreditive prije sat vremena, tako da nismo to pominjali. Ja nemam informacije i nije se pominjalo.”
XS
SM
MD
LG