Dostupni linkovi

Zapad ostavlja Ukrajinu Putinu


Kijev, Trg nezavisnosti, 14. april 2014.
Kijev, Trg nezavisnosti, 14. april 2014.
Piše: Matthew Kaminski (Wall Street Journal), priredila: Mirjana Rakela

Kako ruske specijalne snage napadaju istok zemlje, lideri u Kijevu sve se više osijećaju izdanima od EU i SAD.

„Mi smo izabrana generacija", izjavio je privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk koji se referirao na proevropsku revoluciju protekle zime. Prvi put od 1654., kada su ukrajinski Kozaci postigli sudbonosni savez s Moskvom protiv poljskih vladara, Ukrajinci se vraćaju natrag na Zapad.

Vrijeme je teško. Prije dva desetljeća, kada je pao Berlinski zid, Zapad je prihvatio novu generaciju istočnih Evropljana. Ukrajina je dobila drugačiju dobrodošlicu.

Evropska unija ovisna o ruskoj energiji i prljavom novcu, Ukrajinu je učila zapadnim vrijednostima, ali ju je istodobno odbijala braniti. Tražeći pomoć Washingtona protiv ruskog napada, Kijev stiže do čovjeka "izabranog" da u posljednja dva predsjednička mandata izvuče Ameriku iz svjetskih problema.

Vladimir Putin vidi da je Zapad prilično osjetljiv na novac, da ga vode slabi pojedinci, koji se pri tom ne žele žrtvovati za obranu svojih ideala. U ukrajinskoj krizi takva se slika u cjelosti uklapa. Predsjednik Rusije je mnogo toga, ali, najviše od svega, on je odlučan. Uzeo je EU i Americi „mjeru“ i anektirao Krim prošlog mjeseca uz minimalne troškove. Ignoriranje zapadne molbe za "smanjivanje tenzija" Rusija je ovoga vikenda odgovorila napadom na istočnu Ukrajinu. No, nemoguće je imati video zapis kako ruski tenkovi T - 72 prelaze granicu, za sada se to ne može vidjeti.

Ruske tajne i specijalne snage u subotu su naložile lokalnim kriminalcima i nasilnicima da krenu koordinirano napadati policijske stanice i druge vladine zgrade u gradovima diljem istočne Ukrajine. Ti ljudi su bili obučeni i opremljeni poput elitnih ruskih specijalnih snaga ( "mali zeleni ljudi", kako su ih nazivali Ukrajinci) koji su jednako „funkcionirali“ i na Krimu. Ukrajinski sudionici dobijali su ekvivalent od 500 dolara da napadnu i oko 40 dolara za zauzimanje zgrade, prema saznanjima novinara koji su razgovarali s njima. Borbe su izbile u nedjelju u Slovjansku, gradiću u radničkoj Donbas regiji, koja nije vidjela nikakve "proruske" prosvjede. Ukrajinski policajac je ubijen.

Kijev je na ratnoj nozi. Radijskim oglasima traže se donacije za obrambeni budžet telefonskim sms porukama. Odluka Vlade da „pristane na aneksiju Krima“ bez ispaljenog metka koštala je ministra obrane položaja i takav stav nije bio uopće popularan. Zapadne pohvale za Ukrajincima za "suzdržanost" nisu ništa donjele Kijevu. Borba za istok Ukrajine biće sasvim drugačija.

Ova invazija bila je dovoljno „tiha“ pa je omogućila Bruxellesu i Washingtonu da se mnogo ne uzbudjuju. Visoka predstavnica EU-a, Catherine Ashton, kaže da je "ozbiljno zabrinuta" i hvali Ukrajince "zbog umjerenog“ odgovora. Američki State Department je u subotu rekao da je John Kerry upozorio svog diplomatskog kolegu, ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, da "ako Rusija ne poduzme korake radi smirivanja stanja u istočnoj Ukrajini i ne premjestiti svoje snage sa granice prema Ukrajini, snosiće dodatne ‘posljedice’".

Do sada, Ukrajinci su već trebali shvatiti da su sami. Moskva je došla do istoga zaključka.

Prije mjesec dana, EU je odobrila sankcije za 21 marginalnog ruskog dužnosnika i brzo se pokušala vratiti uobičajenim poslovima. U prošli petak su SAD na svoj popis sankcioniranih dodale sedam ruskih državljana i jednu tvrtku, sve sa Krima. "Koje olakšanje za moskovske elite koje su u posljednjih nekoliko dana zabavljale tko bi mogao završiti na popisu", primjećuje Kaminski u Wall Street Journalu.

Slovjansk je pao sljedeći dan.

Ukrajinci očekuju probleme: ekonomska kriza, stari stil politike u Kijevu, uključujući i tuču u parlamentu prošloga tjedna, uz to i nevolje iz Rusije. To što ih je Zapad napustio neočekivani je udarac. Stotine tisuća Ukrajinaca se borilo, a 100 umrlo, kako bi dobili priliku da se pridruže svjetskoj demokraciji.

Kao institucija, EU će uvijek naći izgovor da odbije Ukrajini izglede za članstvo u Uniji jednoga dana. Ali, Bill Clinton i George W. Bush nikada nisu htjeli pristati na rusku dominaciju nad Ukrajinom. Milijarde su potrošene, a Kijev je treći najveći primatelj američke pomoći u devedesetima. Amerikanci su obećali da će štititi suverenitet Ukrajine. Zauzvrat, Ukrajina je aktivno sudjelovala u NATO misijama, slala je tisuća vojnika na Balkan i u Irak.

Kada je Rusija anektirala Krim i nagomilala 40.000 ili više vojnika prema ukrajinskoj istočnoj granici, Ukrajina se okrenula starom prijatelju, Sjedinjenim Američkim Državama, i zatražila pomoć u lakom i protuoklopnom oružju, obavještajnu i drugi vrstu pomoći. Obamina administracija pristala je isporučiti 300.000 gotovih obroka. Kao što je ovaj list izvijestio je u petak, vojni transportni avioni bili su suvišno provokativni za Rusiju, tako da je hrana isporučena kamiona. Administracija u Washingtonu je odbila zahtjeve Kijeva za obavještajnim podacima, ali i druge vrste oružane pomoći.

Boris Taracjuk, bivši ministar vanjskih poslova Ukrajine, jedva prikriva svoj bijes. On kaže : "Nismo vidjeli istu reakciju SAD-u" kao i tokom ruskog napada na Gruziju 2008. Američki ratni brodovi su bili raspoređeni uz gruzijski dio crnomorske obale. Veliki Air Force transportni avioni letjeli su u Tbilisi s hitnom humanitarnom pomoći. No, tko je zapravo sa sigurnošću mogao reći što je u avionima ili brodovima? Ruski vojnici koji su kretali prema gruzijskom glavnom gradu te su avione vidjeli iznad sebe i ubrzo su se vratili odakle su došli. Bushova administracija je učinila korak, slijedile su sankcije, ali time je možda i spašena Gruzija".

Za razliku od Busha, Obamina administracija misli da će ustupci smiriti gospodina Putina. Dakle, predsjednik je u martu odbacio američku vojnu intervenciju u Ukrajini. Zašto? Krajem prošlog mjeseca na konferenciji za novinare u Bruxellesu predsjednik Obama je također otvoreno obeshrabrio ideju da se Gruzija ili Ukrajina pridruže NATO savezu.

Sljedeći diplomatski ustupak će biti pregovori koji uključuju Rusiju, Ukrajinu , EU i SAD, a koji su planirani za kraj tjedna. Petro Porošenko,vodeći ukrajinski predsjednički kandidat, smatra da ti "razgovori – radi razgovora“ šalju "vrlo pogrešan signal" o odlučnosti samoga Zapada po pitanju sankcija. Ta slijepa vjera u "diplomaciju" zapravo je podrivanje diplomacije.

Zapad se uplašio Rusije, i to dodatno potiče Putina na nasilničko ponašanje. No, na ukrajinskoj strani, osjećaj napuštenosti imaće teške posljedice. Ukrajinski političke elite mogle bi smatrati da će Rusija ponovno uvesti svoju volju – pa onda i antikorupcijski zakon čiju primjenu zahtjeva EU, možda i neće biti potreban.

Dok su milijuni Ukrajinaca ujedinjeni protiv Rusije, u istočnom dijelu zemlje mnogi čekaju priliku. "Prepuštena sama sebi, Ukrajina izgleda kao gubitnik", napominje akademik Andreas Umland u Kijevu.

Američka vojska neće spasiti Slovjansk. No, Ukrajina očekuje i zaslužuje američku potporu sa svim ostalim sredstvima, što je Washington do sada odbijao.

„Izdaja je ružna riječ i još ružnije djelo. Evropa i SAD će skupo platiti za to u Ukrajini“, zaključuje Kaminski.
XS
SM
MD
LG