Dostupni linkovi

Podijeljene reakcije na optužbe Rusije protiv Đukanovića


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Nakon što je crnogorski premijer Milo Đukanović posjetio SAD, rusko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je neobično oštro saopštenje u kome je Đukanović optužen za antiruske stavove i njegove izjave ocjenjene neprijateljskim.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore nazvalo je neprimjerenim i proizvoljnim stavove ruske diplomatije koji su izrečeni povodom posjete crnogorskog premijera Mila Đukanovića Vašingtonu.

Osim što je rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo duboko razočaranje zbog pridruživanja Crne Gore Evropskoj Uniji u sankcijama pored Rusije, ruska diplomatija je Đukanovićeve izjave tokom posjete Sjedinjenim državama nazvala neprijateljskim prema Rusiji.

Vrlo brzo je reagovalo Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštenjem u kojem je konstatovano da sve što je premijer iznio javno i u razgovorima sa američkim zvaničnicima u skladu je sa nacionalnim interesima Crne Gore i njenim spoljnopolitičkim opredjeljenjima za članstvo u NATO i EU, i nije antiruski intonirano.

Podsjetimo, tokom posjete Sjedinjenim državama premijer Milo Đukanović je u nekoliko navrata pomenuo krizu u Ukrajini, dok je na panelu u Atlantskom savjetu u Vašingtonu konstatovao da postoji veza između krize u Ukrajini i napora na destabilizaciji Balkana:

Dakle, na Balkanu se danas kao na rezervnom terenu oštro sukobljavaju pronatovska i antinatovska politika. Ukoliko se uspjesi na nekim drugim, prividno udaljenim područjima počev od Sirije, Irana, Ukrajine shvate kao ohrabrenje za antinatovsku politiku u regionu onda moramo biti dodatno zabrinuti i za stabilnost i za budućnost zapadnog Balkana pa rekao bih i za kredibilnost NATO. Zato mislim da signal iz Ukrajine treba na pravi način protumačiti.“

Komentarišući neuobičajeno oštro saopštenje Moskve na račun Vlade Crne Gore nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac je rekao za Vijesti da se radi o neutemeljenom saopštenju te da je glavni razlog takvih oštrih ocjena nezadovoljstvo Rusije zbog aspiracija Crne Gore da postane članica NATO.

I ranije su ruske diplomate iznosile oštre ocjene zbog težnje Crne Gore da uđe u NATO pa je tu politiku Crne Gore, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin nazvao „majmunskom politikom“.

Treba reći i da je nedavno ruski oligarh Oleg Deripaska u pismu upućenom premijeru Đukanoviću optužio Vladu za navodno neprijateljsko djelovanje prema njemu kao investitoru, zbog Kombinata aluminijuma, te zaprijetio da će to nepovoljno uticati na odnose Crne Gore i Rusije.

Potivnici priključenja Crne Gore NATO savezu imaju razumjevanja za oštru reakciju Rusije.

Slaven Radunović
Slaven Radunović
Visoki funkcioner Nove srpske demokratije Slaven Radunović smatra da će odnosi biti relaksirani kada dođe do promjene vlasti u Crnoj Gori. Đukanovićeve javne istupe u Sjedinjenim državama, Radunović oštro kritikuje:

“On je u Americi ponudio Crnu Goru kao instrument za disciplinovanje Rusije u slučaju ukrajinske krize što je jedna sramna izjava koja će imati svoje mjesto u političkoj istoriji Crne Gore. Iza ovoga naravno stoje problemi koje Đukanović ima u relaciji sa raznim međunarodnim adresama zbog vrlo problematične prošlosti i on sada pokušava da nađe način da se dodvori izvjesnim centrima moći u međunarodnoj zajednici kako bi mu se progledalo kroz prste i kako bi zadržao možda još koji mjesec ili eventualno godinu položaj na kojem se nalazi. Nadam se da će imati obzira i shvatiti da je ovo stav jednog davljenika koji je u Crnoj Gori na žalost sada premijer i da će se promjenom vlasti uspostaviti novi odnosi koji će biti definitivno na zadovoljstvo i građana Rusije i građana Crne Gore.“

Opoziciona Socijalistička narodna partija je otišla korak dalje i najavila da će njena delegacija posjetiti Rusiju, gdje će se izvinjavati zbog Đukanovićevih stavova, Vladi Rusije, Dumi i crkvi i saopštiti da Đukanovićevi stavovi ne predstavljaju volju većine građana Crne Gore.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista ne žele da dodatno komentarišu oštru reakciju zvanične Moskve i ukazuju da je saopštenju crnogorske diplomatije sve rečeno.

Međutim, komentarišući najavu iz SNP-a da će u Moskvi pojašnjavati stavove, funkcioner DPS-a Obrad Mišo Stanišić kaže da oni ne vode ni unutrašnju ni spoljnu politiku Crne Gore:

“Ti koji žele da idu u Moskvu da se izvinjavaju u ime drugoga ne predstavljaju većinsku Crnu Goru. Oni ne vode ni vanjsku ni unutrašnju politiku u Crnoj Gori. Građani Crne Gore su odlučili i dali povjerenje DPS i njenim koalicionim partnerima da vode ovu državu. Ono u šta sam uvjeren jeste da je Crna Gora na sigurnom putu ka evropskim i evroatlanstkim integracijama što su ključni spoljnopolitički prioriteti naše države. Ti koji sada idu u Moskvu a nekada su išli u Beograd da kinje svoju državu vjerujem da su njihovi putevi uzaludni i uzaludni pokušaji da se diskredituje zajednička nam država.“
XS
SM
MD
LG