Dostupni linkovi

Amerika s Rusijom razgovara bez rukavica


Piše: Carl Schreck, priredila: Sabina Čabaravdić

Nakon što im je “reset” politika prema Moskvi definitivno pokopana, administracija američkog predsjednika Baracka Obame retorički se razuzdala u borbi s Kremljom. Nad ukrajinskom se krizom sada vodi pravi rat riječima.

Ono što se u prvih pet godina uglavnom izbjegavalo u Obaminom uredu, sada se razvilo u natjecanje dvojice hrvača. Od kampanje u kojoj se ruske tvrdnje “razbijaju” tačku po tačku, do podizanja prašine na socijalnim mrežama, skoro se stiglo do ivice na kojoj počinju plemenski ratovi.

“Vidna je promjena u tonu Washingtona, ali i Moskve. Za ovakvu igru potrebno je dvoje”, kaže jedan od bivših američkih dužnosnika koji je blisko saradjivao s Obaminom vladom na uspostavi “reset” politike.

Ništa što se medju dvjema zemljama dešavalo u 2013. godini, ni krvavi rat u Siriji, ni ruska odluka da odbjeglom američkom obavještajnom analitičaru Edwardu Snowdenu daju azil, ništa nije podstaklo “križarski rat riječima”, kao ukrajinska kriza.

Posljednja jaka ofanziva američkih dužnosnika izazvana je ove sedmice nakon što su proruski aktivisti zaposjeli zgrade lokalnih vlada istočnoj Ukrajini.

"Rusija tvrdi da je situacija u Ukrajini na ivici građanskog rata. Ono što se dešava ne bi se moglo dogoditi bez ruskih provokatora”, objavljeno je na Twitter nalogu američkog State departmenta 13.aprila.

Ranije toga dana, State Department je objavio dva odvojena saopštenja u kojima nudi svoje dokaze o tome da Rusija podupire destabilizaciju Ukrajine, te deset lažnih tvrdnji Moskve o zbivanjima u Ukrajini.

Američka Vlada je 5. marta optužila Rusiju da vrti "objašnjenja prepuna laži kojima pravda nezakonite akcije u Ukrajini”. Direktno su optužili predsjednika Vladimira Putina da od ukrajinske krize stvara mit.

U tom se saopštenju kaže: "Od romana koje je napisao Dostojevski, svijet nije vidio tako zapanjujuće štivo. Ali se mora priznati da formula “dva puta dva jednako pet” nije bez svojih atrakcija!”

U kampanju “tvitanja” uključili su se, i pojedinačno, visoki američki dužnosnici, poput ambasadorice u Ujedinjenim narodima, Samanthe Power, te Daniela Baera, Obaminog izaslanika u OSCE-u ( Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju u Evropi ).

Novi tim

Čak i prije nego što su izbile masovne demonstracije u Ukrajini krajem novembra prošle godine, neki su u Washingtonu vidjeli stanovite kadrovske promjene u Obaminoj administraciji. Pojavili su se neki novi dužnosnici čiji su stavovi suprotni “reset” politici i koji su bliži oštrijoj liniji prema Moskvi .

To uključuje imenovanje Victorie Nuland za pomoćnicu američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Njena je kandidatura dobila podršku vanjskopolitičkih jastrebova Johna McCaina i Lindsey Graham, republikanskih senatora, koji su optužili Obamu da se “dragovljno predaje” Kremlju.

Nuland, koju je Senat potvrdio u septembru , bila je u prvim redovima davanja podrške ukrajinskim demonstrantima i protivnicima svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča.

Ali promjenjena retorika u Washingtonu ponajprije je izazvana dramatičnim zbivanjima u Ukrajini , čije se posljedice u Americi doživljavaju mnogo dubljim i nepredvidljivijim od svih bilateralnih sporova u posljednjih nekoliko godina.

Steven Pifer, bivši američki ambasador u Ukrajini, kaže za Radio Slobodna Evropa da su Rusi prekršili jedno od temeljnih pravila u svijetu poslije II svjetskog rata. “To pravilo glasi - Ne koristiti vojnu silu za oduzimanje teritorije drugih zemalja, a upravo to su Rusi učinili na Krimu!”, kaže Pifer.

Rusija je aneksiju pravdala “izrazom volje naroda na Krimu”, uporedivši to s proglašenjem nezavisnosti Kosova 2008.godine. SAD i NATO javno su ovu analogiju odbacile kao netačnu usporedbu.

Pojačanu američku retoriku pratilo je i uvodjenje sankcija za desetak ruskih i ukrajinskih funkcionera i poslovnih ljudi, za koje se vjeruje da su bliski Putinu.

No, neki kritičari u Washingtonu kažu da Obamina administracija zapravo ne uspijeva konkretnim potezima popratiti svoju retoriku. Zato je senator

McCain, nemilosrdni kritičar ruskog predsjednika Putina, na senatskom saslušanju poručio državnom sekretaru Johnu Kerryju:

"Moj heroj, Teddy Roosevelt je znao reći: govori tiho, ali ponesi veliki štap. Ono što vi prakticirate jeste glasni govor i veoma mali štap u ruci. Praktično, štapić"

Kerry mu je kasnije odgovorio drugom mudrošću 26-tog američkog predsjednika .

"Vaš prijatelj, Teddy Roosevelt, također je rekao da zasluge pripadaju ljudima koji su u areni i koji pokušavaju nešto učiniti. Mi se pridržavamo upravo te Rooseveltove maksime!”
XS
SM
MD
LG