Dostupni linkovi

Nikolić bi da NATO plati ratnu odštetu


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije svako malo ne odoli izazovu da vodi spoljnu politiku, uprkos tome što to nije u njegovom nego u resoru parlamenta i vlade. Nedavne izjave zvaničnika NATO da je Srbija bombardovana bez zelenog svetla SB UN, izazvale su Tomislava Nikolića da glasno razmišlja o traženju odštete od tog saveza zbog bombardovanja Srbije. Istovremeno, visoka funkcionerka Nikolićeve bivše stranke poručuje da se treba manuti prošlosti i okrenuti budućnosti i racionalnoj politici.

Uz ocenu da je akt bombardovanja Srbije necivilizacijski presedan “za vjeki vjekov”, kako se izrazio, u govoru povodom Dana Vojske Srbije Nikolić je izjavio da je opravdano da očekujemo “da Srbija stane na noge i uz naknadu štete načinjene nepravdom”.

Nema se, međutim, utisak da je u Srpskoj naprednoj stranci, stožeru prošle i buduće koalicije, ova Nikolićeva ideja pala na plodno tle. Jadranka Joksimović, internacionalni sekretar Srpske napredne stranke, za Radio Slobodna Evropa iznosi stav da uprkos tome što je bombardovanje Srbije učinjeno mimo međunarodnog prava, Srbija mora da se okrene budućnosti i saradnji sa svim državama-članicama EU i NATO.

“Smatram da spoljna politika naše zemlje ne bi trebalo da se rukovodi odnosom tih zemalja koji je u tom trenutku bio nepravedan prema Srbiji. Vremena su se promenila, tako da mislim da moramo da gledamo u budućnost i sarađujemo sa svim državama, koje su i članice Evropske unije i članice NATO-a. Dakle, spoljna politika mora da bude racionalna i da se rukovodi interesima Srbije”, smatra Jadranka Joksimović.

I iz opozicije stižu kritike na Nikolićevu adresu. Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke, ironično se osvrnuo na predsednikovu ideju, iako je i sam pre nekoliko godina kritikovao lidera naprednjaka Aleksandra Vučića što je ugostio Rudolfa Đulijanija, bivšeg gradonačelnika Njujorka, koji je, rekao je tada Đilas, podržao bombardovanje Srbije.

Dragan Đilas
Dragan Đilas
“Mi smo već osudili Solanu, Blera i sve druge, pa samo još da im uzmemo pare...i time popunimo budžet. Mislim da su takve ideje neutemeljene. Naravno da je šteta koja je učinjena bombardovanjem Srbije ogromna..., ali mislim da mi nismo ti koji na to možemo da utičemo”, kazao je Đilas.

Predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić takođe je reagovao na Nikolićevu poruku o odšteti za NATO bombardovanje izjavom da se ne bi pridruživao inicijativama koje su "nedelotvorne".

“U Srbiji je važno da upravljamo i očekivanjima građana na valjan način a ne da podižemo očekivanja a onda da ona ne budu ispunjena", kazao je Tadić i dodao da je bilo takvih ideja i odmah nakon bombardovanja.

“Mislim da je NATO bombardovanje bilo zločin. To sam govorio i kao predsednik Srbije, to mislim i danas. Kada razgovaram sa svojim sagovornicima iz NATO kažem im potpuno jasan stav", rekao je Tadić.

Nikolićeva ideja o tužbama protiv NATO saveza i ratnoj odšteti nije izrečena prvi put, ali jeste prvi put da se tako nešto čuje sa tako visoke državne pozicije u poslednjih četrnaest godina, kaže za RSE Bojan Al Pinto Brikić iz Foruma za međunarodne odnose. On podseća na to da je Srbija punopravna članica NATO programa Partnerstva za mir i da postoje veoma bliske veze i saradnja između Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, odnosno, sistema američke odbrane, što je sve na suprotnoj strani od teze predsednika Nikolića. Brkić naglašava i to da spoljnu politiku ove zemlje ne kreira šef države.

“Spoljnu politiku Srbije vodi vlada Srbije i u njeno ime je sprovodi ministarstvo spoljnih poslova; tu postoji uloga parlamenta u interparlamentarnoj saradnji, kako bilateralno, tako i multilateralno, i, naravno, postoji uloga predsednika Srbije koji predstavlja zemlju u inostranstvu, ali predsednik Srbije ne kreira spoljnu politiku Srbije već je zastupa. Dakle, bez obzira što je šef države, predsednik Srbije nema funkciju u kreiranju spoljne politike. S tim u vezi, stranka koja je osvojila najveći broj glasova ima najveću odgovornost za sastavljanje vlade verovatno ima neku drugu logiku rezonovanja u odnosu na razmišljanja koja je izneo predsednik Srbije“, kaže Bojan Al Pinto Brkić.
XS
SM
MD
LG