Dostupni linkovi

Ukrajinska kriza: Već viđeno u bivšoj Jugoslaviji


Grupa proruskih separatista u Slovljansku, gradu na istoku Ukrajine
Grupa proruskih separatista u Slovljansku, gradu na istoku Ukrajine
Zbivanja u Ukrajini, barikade, balvani, pojava "malih zelenih ljudi" na Krimu, pa na istoku Ukrajine, medijske manipulacije o ugroženosti ruskog naroda, međunarodna zajednica koja po svemu sudeći nema pravog odgovora na krizu koja je sve ozbiljnija.

Putin, poput Miloševića, koristi slabosti susjeda za probitak vlastite nacije, no ciljevi ruskog predsjednika su za međunarodni poredak mnogo opasniji. Situacija podsjeća na Balkan prije četvrt stoljeća. Iako znanstvenici načelno ne vole analogije jer ih ne smatraju naučnim i provjerljivim, ipak uviđaju sličnosti između događaja i društvenog ambijenta na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina i aktualnih događaja u Ukrajini.

Vijesti koje svakodnevno dolaze iz Ukrajine, nikoga u Bosni i Hercegovini neće ostaviti ravnodušnim. Vratiće ih četvrt vijeka unatrag, kada su na ulicama bosansko-hercegovačkih gradova postavljene prve barikade, a nakon toga zapucali snajperi i granate. Svemu je, baš kao i u Ukrajini, prethodila politička kriza i nesposobnost političara da se dogovore, ali i nemoć međunarodne zajednice, koja nije mogla, ili nije željela, spriječiti rat. Marija Arnautović donosi priču: Sličnosti rata u BiH sa dešavanjima u Ukrajini.

Slika Slobodana Miloševića na plakatu
Slika Slobodana Miloševića na plakatu
Sličan slijed događaja, pa i direktna analogija zbivanja na početku rata u bivšoj Jugoslaviji i događanja u Ukrajini, više od dvije decenije kasnije, budi strepnju i strah. Sistem laži o obespravljenosti Rusa u Ukrajini, mnoge će podsjetiti na Miloševićeve govore koji su počeli "brigom" za položaj Srba u tadašnjim republikama. Metode mobilizacije radi navodne zaštite "svog naroda" gotovo su iste, baš kao i Putinove i Miloševićeve ambicije o svim Rusima, odnosno Srbima, u jednoj državi. Ali, kako su sugovornici u priči "Događanje naroda" i u Ukrajini Ive Martinović rekli, igrači su bitno drugačiji.

Slike naoružanih paravojnih skupina, sukobi i blokade prometnica u Ukrajini, izazivaju zebnju kod hrvatskih građana jer su 1990. sve to vidjeli uživo. Slična je i rasprava o granicama nacija, a ne granicama država, ali sama srž ukrajinskog problema, posve je različita od zbivanja na Balkanu - ističu hrvatski analitičari i povjesničari u tekstu Putin kao Milošević, a Tuđman poput Timošenko Ankice Barbir Mladinović.

Prema mišljenju istoričara iz Crne Gore, kako prenosi Srđan Janković, postoje sličnosti u dubokoj etničkoj podijeljenosti u Ukrajini i na Balkanu - formiranje političkih, vojnih i paravojnih formacija i proglašavanja autonomnih oblasti i republika svojevremeno na Balkanu. A danas u Ukrajini, odnos međunarodne zajednice je također sličan. Zajednički je izostanak rješavanja problema dijalogom. Pročitajte priču: Raspad Jugoslavije kao opomena onima koji odlučuju o bezbjednosti Evrope.

Kosovski analitičar Ismail Hasani u tekstu Amre Zejneli Hasani: Pomno posmatrati ukrajinsku krizu kaže da je ponašanje Zapada prema Ukrajini slično kao i prema Balkanu na početku rata.
XS
SM
MD
LG