Dostupni linkovi

Ukrajina: Pobunjenici u masovnom povlačenju


Zastava Ukrajine vijori na vladinoj zgradi u Slavjansku, 5. juli
Zastava Ukrajine vijori na vladinoj zgradi u Slavjansku, 5. juli

BBC javlja da su proruski naoružani napadači napustili Slavjansk i Kramatorsk, te još neke druge manje gradove u regiji Donjecka. Ali, zakleli su se da će nastaviti borbu za Donjeck opisujući povlačenje svojih trupa kao svojevrsnu vojnu taktiku.

Vlada Ukrajine u saopštenju je navela da su pobunjenici pobjegli nakon što su vladine snage počele granatirati minobacačima.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je izjavio da ovaj proboj "predstavlja prekretnicu u borbi protiv militanata".

"Ovo nije potpuna pobjeda. Ali, čišćenje Slavjanska od do zuba naoružanih bandi je veliki simbolički značaj", kazao je on u saopštenju.

Arsen Avakov, ukrajinski političar, rekao je novinarima u Kijevu da je "ovoga jutra (subota) Girkin (Igor Strelkov) i značajan broj pobunjenika pobjegao iz Slavjanska nakon sinoćnjih intenzivnih borbi."

Arsen Avakov
Arsen Avakov

Ranije je Avakov napisao na Facebooku da je "milicija bježala prema Gorlivku", gradu od oko 260.000 stanovnika udaljenog 50 kilometara jugoistočno od Slavjanska a koji je i dalje pod snagama pobunjenika.

Ukrajina, koja je od početka borbi sa separatistima izgubila više od 200 vojnika, koncentrisala je tokom takozvane "protivterorističke operacije" većinu svojih snaga oko Slavjanska, grada s oko 130.000 stanovnika.

Stanovnik Slavjanska po imenu Aleksej, koji nije želio kazati kako se preziva u strahu od odmazde, rekao je AP-u preko telefona da je "čitave noći čuo eksplozije bombi".

Kada je bombardovanje prestalo u ranu zoru, Aleksej je, kako tvrdi, izašao iz kuće i vidio sve pobunjeničke punktove - napuštene.

Prema Aleksejevim riječima, na zgradama u centru Slavjanska uočljiva je izvjesna šteta, ali je ostatak grada netaknut.

Proruski separatisti napuštaju Slavjansk, 5. juli
Proruski separatisti napuštaju Slavjansk, 5. juli

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko naredio je u subotu vojnim snagama da "istaknu zastavu vlade" u gradu Slavjansku. Prema njegovi tvrdnjama, grad je pao u ruke vladinih trupa poslije čitave noći borbi.

Pod pritiskom Zapada, Kijev, Moskva i proruski pobunjenici trebali su u subotu održati pregovore kojima je cilj okončanje krize na istoku Ukrajine.

Ranije je ukrajinska internet stranica Censor.net javila da su ukrajinske snage naišle na konvoj i pokušale slomiti opsadu Slavjanska.

"Artiljerija je započela napad i konvoj je raskinut", naveo je ovaj portal.

Ukrajinski sajt Ostrov prenio je izjave talaca koji su naveli da su uspjeli osloboditi se pritvora u glavnoj policijskoj stanici u Slavjansku.

Ruska novinska agencija Interfax, takođe, prenosi da su snage Ukrajine uništile glavnu komandu Narodne Republike Donjeck u gradu Artemivsku.

XS
SM
MD
LG