Dostupni linkovi

Neum izvan turističkih putanja


Nedavno se navršila godina dana otkako je Hrvatska postala članica Evropske unije. Crne slutnje u jedinom bh. gradu na moru - Neumu, čini se da su se obistinile. Naime, bilo da je riječ o stranim, ali i domaćim gostima, do te turističke destinacije sve teže je doći jer Neum još uvijek nema prohodne putne komunikacije ka unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. Zato u tom bh. primorskom gradu kažu - je li Hrvatska u EU ili ne, u krajnjoj liniji nije bitno. Ključno pitanje je što BiH još nije izgradila savremenu cestu koja će to mjesto spojiti sa ostatkom BiH.

Na neumskim plažama nema gužvi na kakve smo navikli. Bilo na kupalištima ili u kafićima i restoranima, mjesta ima. Sezona je lošija u odnosu na prošlu godinu, kaže nam predsjednik Udruge turističkih djelatnika u Neumu Davor Krešić:

Davor Krešić
Davor Krešić

„Znamo, nažalost, poplave koje su se desile u BiH, vremenski uvjeti koji nam ne idu na ruku - jer znamo da naši gosti iz Bosne pune privatni smještaj kad u Bosni upekne, ali, nažalost, vrijeme je takvo da još nije pravo ljeto", navodi Krešić.

Ipak, u Neumu vele da su to kratkoročni problemi, a među onim dugoročnim, osim nebrige države za turizam i stvaranje uslova da Neum bude konkurentan, ključni problem je putna izolacija. Naime, nakon što je Hrvatska ušla u EU, sada za goste iz nekih država - koji su preko Hrvatske dolazili do Neuma - trebaju vize za tu zemlju, pa im je doći do tog bh. odredišta na moru nemoguća misija.

Šta to znači, opisuje direktor Hotela "Sunce" u Neumu Luka Prkačin:

“Devedest posto gostiju koji dolaze u Neum moraju doći preko Hrvatske. Znači, trebaju im vize, trebaju preći dvije ili tri granice i objektivno se pojavljuju ti fizički problemi. Možemo generalno reći da se to na Neum odrazilo negativno”, navodi Prkačin.

Sličan problem imaju i bh. gosti koji do Neuma žele doći boljom cestom preko Hrvatske, odnosno preko graničnog prelaza Doljani kod Metkovića. Alternativa je da gosti do Neuma dolaze teritorijom BiH. Međutim, put koji iz pravca Stoca ili Čapljine vodi prema Neumu je u katastrofalnom stanju: riječ je doslovno o brdskoj stazi. Kakva su iskustva onih koji su tim putem došli do Neuma, govori nam jedan od posjetilaca na plaži, Enver Nukić iz Živinica:

„Loš, strašno loš, maltene to je seoski put. Dva auta teško se mimoiđu. Još kad naiđe kamion, moraš ići po 10, 15, 20 metara unazad da bi se mimoišao.“

Cesta bi sve promijenila

Izgradnja ceste iz unutrašnjosti ka Neumu bi promijenila sve, kaže Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika u tom mjestu:

“Neum je toliko malo turističko mjesto da mi smatramo da je nekakve sreće da bi mogao živjeti samo od domaćih gostiju iz BiH. Nažalost, to nije slučaj. Jedan od razloga je i ta cesta, koja je neuvjetna. Izgradnja te ceste bi otvorila Neuma prema unutrašnjosti BiH i Neum bi postao puno poželjnija destinacija", naglašava Krešić.

Luka Prkačin
Luka Prkačin

“Sve se više osjećamo izolirani, sve više ličimo na otok. Svi koji hoće da dođu u Neum, a koji neće preko Hrvatske, moraju doći tim kozjim putem do Neuma, znači 50 kilometara koje trebaju da voze dva sata po jako lošim uvjetima", dodaje direktor hotela "Sunce" Luka Prkačin.

U BiH ništa ne može proći bez politikantstva, pa tako ni povezivanje Neuma sa ostatkom zemlje. Izgradnja ceste traje decenijama jer - kako nezvanično saznajemo - pojavio se politički problem: navodno bošnjačka politika traži da se cesta ka moru pravi od Stoca, a hrvatska od Čapljine. Pitali smo Neumljane šta oni misle o tome?

“Mi bismo željeli da se konačno napravi taj put, da se spojimo sa unutrašnjosti BiH. Da li prema Čapljini, da li prema Stocu, nama toliko u Neumu nije bitno. Neka se napravi, pa bilo kuda, ali što prije", kaže Luka Prkačin.

“A to hoće li ići na Stolac ili na Čapljinu je manje bitno. To neka se političari prepucavaju, samo neka nam naprave cestu što prije", poručuje Davor Krešić.

Jedan od Neumljana kojeg srećemo na ulici, o izgradnji puta ka unutrašnjosti, nam kaže:

“Pa ja bih savjetovao da se taj put treba raditi, ne samo za turizam nego za sve. Za cijeli grad bi bilo to dobro. Gdje ima puta, kažu, ima i života.”

XS
SM
MD
LG