Dostupni linkovi

Reakcije u Beogradu: Izveštaj Vilijamsona korak ka ostvarenju pravde


Bruno Vekarić
Bruno Vekarić

U Beogradu kažu da je izveštaj Klinta Vilijamsona objektivan i korak ka ostvarenju međunarodne pravde, ali da će puni efekat predstavljati tek pravosnažne presude za počinjene zločine.

Ono što proizilazi iz izveštaja glavnog tužioca tima EULEX-a Klinta Vilijamsona je da je nesumnjivo da su zločini činjeni, kažu u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić navodi da „ključne stvari koje je Vilijamson naveo jesu da su dokazani ratni zločini, da se i dalje nastavlja istraga o pitanju same trgovine organima".

"Ali to je u ovom trenutku po nama manje bitno i konačno da je to popunjavanje praznine koju je na neki način napravio haški Tribunal - što zbog vremenske, što zbog prostorne nadležnosti. Isto tako, apostrofirao je da saznanja do kojih su došli pokazuju da to nisu samo incidenti, već je to nešto što je vezano i za samo rukovodstvo OVK. S druge strane, treba sada sačekati formiranje suda jer ne može biti optužnica niti licitacija sa imenima do momenta dok se ne forimira sudsko veće koje može da potvrdi te optužnice“, rekao je zamenik tužioca Vekarić.

"Nesumnjivo proizilazi da su ratni zločini izvršeni, a da li je došlo i do trgovine organima, videćemo", izjavio je tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević nakon što je Vilijamson naveo da je specijalni tim došao do nespornih dokaza protiv pojedinih bivših lidera OVK za zločine počinjene ’99. godine, ali još ne i do dokaza za pokretanje optužnice za trgovinu organima na Kosovu.

Nakon što je informacije o mogućoj trgovini organima objavila bivša haška tužiteljka Karla del Ponte srpsko tužilaštvo je pokrenulo istraživanje tog slučaja u javnosti poznatog kao „Žuta kuća“. „Mi smo istraživali sudbinu 300 do 500 nestalih lica nealbanske nacionalnosti, i onda smo radeći po tom slučaju došli do odredjenih podataka da je došlo do trgovine organima", rekao je Vukčević.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da Srbija pozdravlja svaku aktivnost koja vodi razotkrivanju ratnih zločina i počinilaca ali da „možemo biti zadovoljni jedino kada budu donete pravosnažne presude“.

„Predugo vremena je već prošlo, 15 godina od ratnog sukoba, a još uvek nema pravde za žrtve i samim tim ni smirenja za međunacionalne odnose na Kosovu i Metohiji. Mi možemo biti zadovoljni jedino onog trenutka kada budemo imali pravosnažne presude koje će dovesti pred lice pravde one koji su odogovni za zločine“, rekao je Đurić.

Udruženje porodica stradalih na Kosovu i Metohiji izrazilo je nezadovoljstvo izveštajem koji je u Briselu predstavio Vilijamson. "Najmanje što smo očekivali jeste jasna potvrda da je bilo trgovine organima prisilno nestalih Srba, ne šačice kako je Vilijamson izjavio, već velikog broja Srba, a to je preko 300", rekla je domaćim agencijama sekretar Udruženja Milena Parlić.

Sandra Orlović, direktorka Fonda za humanitarno pravo kaže da će se puni efekat i domet onoga što su uradili Vilijamson i njegov tim videti tek onda kada postupak dođe do kraja, odnosno do osuđujućih pravosnažnih presuda ukoliko do njih dođe. Ona napominje da je sada velika odgovornost na Evropskoj uniji i međunaordnoj zajednici da postupak dovedu do kraja.

„Ono što je važno, što smo čuli od gospodina Vilijamsona, jeste upravo to da su pronađeni kredibilni, važni, čvrsti dokazi o zločinima protiv čovečnosti. I mislim da je to, kao što je i sam tužilac Vilijamson rekao, ključni odgovor na pitanje šta se dešavalo nakon juna 1999. godine i povlačenja srpskih snaga sa Kosova“, kaže Sandra Orlović.

Vilijamsonov izveštaj je udarna vest u medijima u Srbiji koja se prenosi uz naslove Vilijamson: Imamo dokaze protiv lidera OVK“, „Još nema dokaza o trgovini ljudkim organima“ a veliku pažnju medija privuklo je i reagovanje bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, autorke knjige „Lov: ja i ratni zločinci“ u kojoj je iznela i navode o trgovini oragnima na Kosovu.

XS
SM
MD
LG