Dostupni linkovi

Izrael i Hamas pristali na trodnevno primirje


Izraelski tenk u Gazi
Izraelski tenk u Gazi

Sjedinjen države i Ujedinje nacije su saopštili kasno u četvrtak da su Izrael i Hamas pristali na bezuslovno 72-satno humanitarno primirje koje će stupiti na snagu u petak ujutro u 8:00 po lokalnom vremenu (7:00 po srednjevropskom vremenu).

U saopštenju izdatom u Nju Delhiju, gdje se nalazi američki državni sekretar John Kerry, rečeno da će tokom primirja biti razgovarano o dugoročnijoj obustavi vatre.

Prema bolničkim izvorima u Gazi, broj mrtvih se popeo na 1400.

“Više od 8220 Palestinaca je ranjeno”, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja Ašraf al Kidra.

Kasno popodne Pentagon je pozvao Izrael da učini više na zaštiti civila.

“Broj žrtava civila u Gazi je poprilično visok, pa je jasno da Izrael, u skladu sa svojim visokim standardima, treba učiniti više da se zaštite životi civila”, izjavio je portparol Pentagona Steve Warren.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u četvrtak da je Izrael, bez obzira na pokušaje da se postigne prekid vatre, odlučan da dovrši uništavanje tunela koje su palestinski militanti napravili ispod granice Izraela i Gaze.

Od početka sukoba 8. jula poginulo je 1.372 Palestinca, uglavnom civila, i 59 Izraelaca.

Netanjahu je istakao na početku sednice Vlade u četvrtak da će izraelske snage nastaviti operacije u Gazi.

“Do sada smo neutralisali deo tunela i odlučni smo da dovršimo ovu misiju sa prekidom vatre ili bez njega. Stoga nećemo prihvatiti nikakav predlog koji izraelskoj vojsci ne omogućava da dovrši ovaj zadatak važan za bezbednost zemlje”.

Izraelska armija je objavila da su do sada pronađena 32 tajna prolaza i da je uništena polovina. Vojska tvrdi da militanti koriste ove tunele za krijumčarenje oružja i za upade na izraelsku teritoriju, gde potom izvode napade.

General-major Sami Turgeman, komandant izraelskih snaga u Gazi, prethodno je izjavio da je za uništavanje svih tunela potrebno još nekolko dana.

Izraelska vojska mobilisala je u četvrtak dodatnih 16.000 rezervista čime je njihov broj povećan na 86.000 od početka ofanzive na pojas Gaze 8. jula, rekla je portparolka izraelske vojske i dodala da su izdati nalozi za dodatan broj rezervista da bi vojnici koji su sada na terenu mogli da se odmore.

Izraelska odluka da poveća broj rezervista sledi posle dana teških borbi.

UN osuđuju izraelske napade

Smrt novinara u Pojasu Gaze

Devet novinara i snimatelja umrlo je u Pojasu Gaze u posljednjih tri sedmice, saopštila je Međunarodna federacija novinara sa sjedištem u Brusselsu.

Neki su umrli "na dužnosti", tokom izvještavanja, a drugi u zračnim napadima u svojim kućama.

“Osuđujemo ubijanje novinara”, rekao je predsjednik Federacije Jim Boumelha.

"Što je dosta, dosta je! Ubijanje mora prestati, a Izrael mora odgovarati za zločine!”, poručio je.

U pojasu Gaze i u četvrtak su nastavljeni žestoki sukobi.

U vazdušnom napadu Izraela već rano ujutro povređeno je 15 Palestinaca koji su se sklonili u jednu školu UN, u severnom delu Pojasa Gaze, koja se nalazila neposredno uz džamiju koja je pogođena.

U istom kampu, u izraelskom artiljerijskom napadu na drugu školu UN prethodno je ubijeno najmanje 16 Palestinaca, među kojima je bilo i dece.

Generalni sekretar UN Ban ki Mun oštro je osudio napad na škole:

“Svi dostupni dokazi ukazuju na izraelsku artiljeriju. Ništa nije sramnije od napada na decu koja spavaju. Najoštrije osuđujem ovaj napad. Ništa ne može da opravda ovaj horor“, poručio je Ban.

Kris Ginis (Chris Gunness), portparol agencije za pomoć UN, rekao je da su izraelskoj vojsci dali podatke o tome gde se nalaze njihove škole.

„Upozorili smo izraelsku vojsku 17 puta, rekli smo i tačno gde se škola nalazi, rekli smo im da je puna ljudi, da je u njoj preko 3.000 izbeglica, a to su ljudi kojima je vojska Izraela rekla da se sklone. Uprkos svemu tome, škola je pogođena, pogođena su deca koja su na podu učionice spavala uz svoje roditelje. To je neprihvativo.To je udar na ljudskost“, naglasio je Ginis.

“Izrael krši međunarodno ratno pravo napadajući domove, škole i bolnice”, saopštila je komesar za ljudska prava UN-a Navi Pillaj.

“Ništa što se dešava u Pojasu Gaze nije incident”, navela je, upozorivši Izrael da prestane s takvim napadima.

Izraelski Radio zabranio je emitovanje spota humanitarne organizacije B'Tselem, u kojem se čitaju imena nekoliko od ukupno 315 dece ubijene u Gazi.

U spotu koji traje 20 sekundi ženski glas kaže da su “tokom operacije Zaštitna ivica sledeća deca ubijena...”, i nastavlja da izgovara nekoliko palestinskih imena.

Ovaj sadržaj je za Agenciju za emitovanje sporan, pa je skinut sa programa. Portparolka B'Tselema obavestila je javnost da je njihova organizacija uložila žalbu Agenciji.

Pred sudom su advokati Agencije izjavili da nisu spremni, pa je ročište odgođeno za sledeću nedelju. Zabrana emitovanja spota dakle ostaje na snazi do daljnjeg.

I ovaj slučaj jedan je u nizu kojim se pokazuje istinost navoda mnogih mirovnih i humanitarnih aktivista u Izralu koji tvrde da im se u njihovoj zemlji stalno sužava prostor i ograničava pravo slobode dugačijeg mišljenja.

U javnim nastupima članovi vladajuće koalicije nazivaju borce za ljudska prava izdajnicima. Jedan od poslanika u Knesetu, pozivajući se na članak o ubijanju dece u Palestini, rekao je da su u pitanju “male zmije”, otvoreno propagirajući nastavak ubijanja.

Municija za Izrael

SAD su u sredu uveče potvrdile da su Izraelu, koji vodi ofranzivu u pojasu Gaze protiv palestinskog pokreta Hamas, uputile municiju u vrednosti od oko milijardu dolara, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi (John Kirby), dodavši da su SAD posvećene osiguravanju bezbednosti Izraela.

Portparol izraelske vlade rekao je da će biti sprovedena istraga o navodima da su granate pogodile školu UN u koju su se sklonili raseljeni civili i da će se vlada izviniti ako je za to odgovoran Izrael.

Istovremeno, Izrael je saopštio da pokušava da izbegne civilne žrtve i optužuje Hamas za korištenje urbanih područja u vojne svrhe.

Zvaničnici u Gazi saopštili su da je u ovoj enklavi skoro 7.000 ranjenih i da je reč uglavnom o civilima. Izrael je u okršajima u ovoj oblasti izgubio 56 vojnika. Od palestinskih raketa koje su pale u Izrael, poginula su dva civila i jedan radnik iz Tajlanda.

Gubici izraelske vojske su pet puta veće nego tokom prethodne intervencije u Gazi 2008-9, ali istraživanja javnog mnjenja sugerišu da izraelski građani podržavaju nastavak operacija protiv Hamasa.

Tokom kopnene intervencije izraelske armije u Gazi raseljeno je oko 425.000 od 1,8 miliona stanovnika ove enklave. UN je saopštila da je 225.178 Palestinaca pronašlo utočište u objektima pod zaštitom svetske organizacije. Još 200 hiljada Palestinaca se sklonilo kod rodbine i prijatelja.

Infrastruktura Pojasa Gaze je uništena i prekinuto je snabdevanje strujom i vodom.

Pojas Gaze je uska enklava koja je od 2006. pod izraelskom blokadom a njegova granica sa Egiptom je zatvorena od 2012.

Paralelno sa operacijama, izraelska vlada je poslala delegaciju u Egipat, na razgovore o prekidu vatre. Izrael je prihvatio prekid vatre koji je 15. jula predložio Egipat, ali je Hamas nastavio napade, tvrdeći da se ne poštuju uslovi iz predloženog primirja.

Egipatski zvaničnici su, kako prenosi Rojters, ove sedmice ponudile obema stranama novi plan za prekid vatre, koji je Izrael načelno prihvatio a Hamas se još nije izjasnio.

XS
SM
MD
LG