Dostupni linkovi

Sve tanja žica politike Srbije "i EU i Rusija"


Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za medije povodom “ed memoara” EU u vezi izvoza u Rusiju
Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za medije povodom “ed memoara” EU u vezi izvoza u Rusiju

“Svi ste se nešto narogušili… Kao da su vas svi upozoravali prethodnih dana, a ne mene”, obratio se premijer Srbije Aleksandar Vučić mnogobrojnim novinarima, okupljenim na vanrednoj pres konferenciji, sazvanoj nakon što mu je zamenik šefa kancelarije Evropske Komisije u Beogradu, Oskar Benedikt, uručio “ed memoar”, kojim se Vlada Srbije obaveštava da bi trebalo da se uzdrži od bilo kakvih mera podržavanja izvoza u Rusiju. To praktično znači da ne bi trebalo da proširi izvoz na rusko tržište i tako zameni izvoz zemalja EU, koje su pogođene sankcijama Rusije. Kako je objasnio premijer Srbije, u pismu koje je primio stoji da bi “EU korišćenje takvih oruđa smatrala nefer i neprijateljskim ponašanjem”.

„Mi ćemo se ponašati u skladu sa preporukama koje smo dobili, ali mi nismo i nećemo uvoditi sankcije Ruskoj federaciji. Građani Srbije mogu da budu potpuno mirni i spokojni, i treba da znaju da Srbija, iako se nalazi u teškoj političkoj i ne lakoj ekonomskoj situaciji, ničim i ni na koji način ipak nije ugrožena“, rekao je Vučić.

Izvoz robe, pre svega prehrambenih proizvoda u Rusiju iz zemalja kandidata za članstvo u EU nakon što je to, usled sankcija onemogućeno firmama sa teritorije EU, poslednjih dana u Briselu je veoma vruća tema. Šefovi evropskih diplomatija su u zaključcima sa nedavnog sastanka pozvali “treće zemlje i zemlje kandidate da ne koriste ruski embargo protiv evropskih proizvođača”, a mogla se čuti i primedba da će "sledeći put kada EU bude trebalo da iskaže solidarnost sa zemljama kandidatima, imati na umu i kakvu solidarnost su one pokazale prema EU kada je to njoj bilo potrebno". Stoga su Vučićevo obraćanje, veoma pažljivo pratili i evropski komesari.

Peter Stano
Peter Stano

„Naravno da smo slušali izjavu premijera Srbije, Srbija je jedna od zemalja na koju se naš poziv odnosio“, rekao nam je portparol komesara za proširenje Štefana Filea, Peter Stano. „Cenimo pažnju koju vlada Srbije posvećuje ovom pitanju i cenimo i pozdravljamo konstruktivan pristup koji je premijer Vučić izneo“, rekao je Stano.

Ono što je prethodilo Vučićevom uveravanju Brisela da će Srbija poštovati zahtev EU, jeste da su mnogi, ne samo privrednici, već i ministri u svojim izjavama naglašavali kako u ovom trenutku vide šansu za povećanje izvoza u Rusiju. Tako je samo dan pre premijerovog obraćanja, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević - Bošković u Moskvi sa ruskim kolegom razgovarala o šansama za unapređenje izvoza srpskog agrara. „Glavna poruka sastanka je da će naši objekti mlečne i mesne industrije, čiji se zahtevi već nalaze na razmatranju, sledeće nedelje biti objavljeni u listi odobrenih objekata za izvoz na tržište carinskog saveza“, rekla je ministarka nakon sastanka.

Izjave premijera Vučića, iako pozdravljene u Briselu, ipak pokazuju da Srbija i dalje ne odstupa od svoje politike i EU i Rusija. Vučić je naglasio da je EU najveći partner Srbije i da je to put kojim zemlja namerava da ide, dodavši ipak i da ne odustaje od zadržavanja dobrih odnosa sa Rusijom. „Srbija je apsolutno posvećena evropskim vrednostima, zbog njih i želi da uđe u EU, i predana je tom zadatku. Sve svoje obaveze poštujemo, ispunjavamo ih i trudimo se da spoljnu politiku i pre priključenja uniji usaglasimo sa spoljnom politikom EU. Uz sve to, baš kao i mnoge druge evropske zemlje, imamo i želimo da imamo dobre odnose i sa Rusijom, odnose koji će odgovarati nacionalnim interesima Srbije, njenom razvoju i napretku“, kaže Vučić.

Jelica Minić
Jelica Minić

Poslednja dešavanja pokazuju da se manevarski prostor Srbije za politiku i EU i Rusija, očigledno smanjuje i da Srbija „igra po sve tanjoj žici, ocenjuje Jelica Minić iz Foruma za međunardone odnose. „Mislim da je poruka iz Brisela sasvim jasna, moglo se i očekivati da će generalno porasti pritisak na Srbiju da ipak prati spoljnu politiku EU. Takođe mislim da neće biti preterano zadovoljni u Briselu zbog najave da neće biti eksplicitne državne poruke firmama, ali da se firme neće sprečavati da izvoze u Rusiju. Dakle, manevarski prostor Srbije se očigledno smanjuje i Srbija igra po sve tanjoj žici“, kaže Minić.

RSE: Koliko se to dugo može održati?

Minić: Sve zavisi od toga kako će se razvijati situacija u Ukrajini, kako će se razvijati odnosi između EU i Rusije jer i jedni i drugi su ekonomski gubitnici od ove situacije, a i politički gubitnici. Srbija tu nije nikakav presudan faktor. Ukoliko se ti odnosi budu dalje zaoštravali, porašće pritisak na Srbiju definitvno.

XS
SM
MD
LG