Dostupni linkovi

Merkel: Berlin podržava pregovore u Minsku


Angela Merkel i Arseny Yatseniuk, sastanak u Kijevu, 23. avgust
Angela Merkel i Arseny Yatseniuk, sastanak u Kijevu, 23. avgust

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko izjavio je u subotu nakon razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je spreman da radi sa Evropom na izgradnji mira u zemlju, ali da Ukrajina nikad neće žrtvovati svoju teritoriju ili nezavisnost.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkelovom rekao da će mir brzo biti postignut kada se uklone naoružani proruski borci i "strani plaćenici".

"Ukrajinska strana i naši evropski partneri učiniće sve što je moguće da se postigne mir, ali ne po cijenu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine", poručio je Poroshenko.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon razgovora sa premijerom Ukrajine Arseniyjem Yatsenyukom, pozdravila je najavljene pregovore Bjelorusije, Kazahstana, Rusije, Ukrajine i EU, koji će biti održani u Minsku naredne sedmice.

"Predsjednik Poroshenko je spreman za pregovore u Minsku, uključujući razgovore o zoni slobodne trgovine između Ukrajine i EU", saopštila je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom.

Ona je navela da će EU da razmotri kako da izbjegne nepotrebne komplikacije u trgovinskim odnosima sa Rusijom.

Angela Merkel i Petro Poroshenko, Kijev 23. avgust
Angela Merkel i Petro Poroshenko, Kijev 23. avgust

"Predsjednik Poroshenko želi da postigne mirno rješenje na istoku za Ukrajinu, a Njemačka želi da pomogne taj proces. Nadam se da će pregovori koje mi podržavamo voditi miru", rekla je Merkelova.

Merkelova ističe da ne može da odbaci mogućnost novih sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini.

"Ne možemo da odbacimo moguće dalje sankcije ako ne dođe do napretka", pojasnila je njemačka kancelarka.

U subotu se oko 100 kamiona iz ruskog konvoja humanitarne pomoći vratilo u Rusiju, prenose zvaničnici, i to iz grada Luganska koji drže proruski separatisti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je humanitarna pomoć isporučena na namjeravanu destinaciju na jugoistoku Ukrajine. U saopštenju se navodi da Moskva namjerava da nastavi saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (MKCK).

"Potvrđujemo našu namjeru da nastavimo saradnju sa MKCK kako bi pružili humanitarnu pomoć narodu jugoistočne Ukrajine", navodi se u saopštenju.

(Reuters video: Povratak kamiona u Rusiju)

Povratak kamiona u Rusiju
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Ranije su predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili zabrinutost zbog ruskih poteza u Ukrajini. Prema navodima iz Bijele kuće, Obama i Merkelova smatraju da prisustvo ruskih vojnika u Ukrajini, gomilanje trupa na granici sa tom zemljom i granatiranje Ukrajine sa teritorije Rusije predstavlja opasno pojačavanje tenzija Moskve.

Dvoje lidera su se u telefonskom razgovoru usaglasili da je ulazak ruskog konvoja u Ukrajinu još jedan primjer narušavaja suvereniteta te zemlje.

Rusija tvrdi da je konvoj koji je ušao u Ukrajinu humanitarni, suočavajući se sa optužbama Ukrajine i SAD-a da nije ispunila uslove za propuštanje konvoja koji su postavili Ukrajina i Međunarodni crveni krst.

Obama i Merkelova su se usaglasili da se konvoj i ruske trupe moraju povući sa ukrajinske teritorije.

Prethodno je Ben Rhodes, Obamin savjetnik za nacionalnu bezbjednost rekao da će se Rusija suočiti sa dodatnim poslejdicama ukoliko se konvoj ne povuče.

Mark Lyall Grant
Mark Lyall Grant

Pojačavanje napetosti zbog ruskog konvoja bila je i tema zatvorene sjednice Savjeta bezbjednosti UN održane u petak kasno uveče. Nekoliko država ukorilo je Rusiju zbog nelegalnog i jednostranog djelovanja, izjavio je britanski ambasador i predsjedavajući Savjetom Mark Lyall Grant.

Ruski ambasador Vitaly Churkin braneći poziciju svoje zemlje podsjetio je članove da je iz Kijeva Moskvi uručena zvanična nota koja je pozdravila ideju o slanju ruskog konvoja. Churkin je ponovio stav Rusije da su ukrajinski graničari namjerno oduglovačili propuštanje konvoja.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon upozorio je da svaka jednostrana akcija prijeti da pogorša opasnu situaciju na istoku Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručio je u Briselu da jednostrana odluka Rusije o slanju više od 130 kamiona u kojima se, prema njenim tvrdnjama nalazi humanitarna pomoć, predstavlja kršenje međunarodnih obaveza.

NATO tvrdi i da je ruska artiljerija angažovana u sukobima sa ukrajinskim snagama, kako iz Rusije, tako i iz same Ukrajine. Osim toga proruskim pobunjenicima dostavljaju se i velike količine oružja, tenkova, oklopnih transportera i artiljerije.

XS
SM
MD
LG