Dostupni linkovi

Šibenskom gradonačelniku važniji turizam od biskupovog sna


Klub Azimut
Klub Azimut

Natezanja oko kluba „Azimut“ koja su dovela Šibenik na naslovne stranice hrvatskih medija smirila su se. Nitko neće zatvarati „Azimut“ jer je on u funkciji razvoja turizma u gradu, poručuje šibenski gradonačelnik. A bilo je svega – od prozivanja tog kluba u propovijedi lokalnog biskupa, do policijske intervencije nakon koje su vlasnici kluba prenoćili u stanici, i masovne potpore šibenskih mladih tom klubu smještenom u samom središtu grada.

Nakon gotovo dvadeset godina stagnacije Šibenika i propasti njegove industrije, a da turizam nije zauzeo njeno mjesto, Šibenik je nizom projekata konačno postao turistička destinacija.

Noćni klub „Azimut“ u samom središtu grada, podno šibenske katedrale, sa dobrom glazbom i bogatom kulturnom ponudom bio je jedan od aduta turističke ponude grada. I onda je šibenski biskup Ante Ivas na misi za blagdan Vele gospe prozvao taj klub da se zbog buke iz njega ne da ni spavati ni moliti!

Čudnom koincidencijom, nakon par dana u dva ujutro policija dolazi u klub i traži da se utiša glazbu, a sat kasnije dolaze s pojačanjem i dvojica vlasnika kluba noć provode u stanici. U policiji kažu da se interveniralo na dojavu drugih susjeda, a nikako vezano na biskupovu propovijed.

Krenule su peticije na Facebooku, navodnu spregu HDZ-ovih gradskih vlasti, biskupa i policije nazivalo se klerofašizmom, a onda je HDZ-ov šibenski gradonačelnik Željko Burić u srijedu na Gradskom vijeću priču presjekao, a buku koja se podigla oko slučaja „Azimut“ nazvao politikantstvom.

„Neće biti nikakvih ukidanja, niti je to ikada bila ičija opcija, niti je to itko ikada od mene tražio, niti je itko ikada na mene vršio kakav pritisak. Nitko neće ukinuti niti klub 'Azimut', niti 'Giro', niti 'Castello', niti green-stageove (zelene pozornice) niti ostale stageove u gradu, ali da ćemo razgovarati, da ćemo imati dovoljno vremena kroz ovu zimsku sezonu – to apsolutno da, i naći ćemo rješenje!“, poručio je Burić.

I tako je gradonačelnik Burić presjekao priču koja se taman počela zahuktavati – na facebook stranicu podrške „Azimutu“ odgovorilo se facebook stranicom podrške biskupu Ivasu, a svoj glas potpore biskupu dao je i pjevač Marko Perković Thompson napisavši na svom facebook profilu da biskupa Ivasa napadaju fašistoidni ljevičari.

O tom Thompsonovom istupu jedan od vlasnika „Azimuta“ Đorđe Katalinić za naš radio kaže.

„S obzirom na sve što znademo da se događalo oko njega, mislim da on stvarno nije pozvan da to komentira. Ali dobro, bože dragi, to je njegovo pravo, kao i bilo koga drugoga.“

Radi se o fenomenu koji nije neuobičajen u Hrvatskoj, na jugoistoku Europe, ali i šire, kaže za naš radio povodom slučaja „Azimut“ sociolog religije Ivica Maštruko.

„A to je atmosfera u društvu koja intervenciju bilo kojeg crkvenog velikodostojnika uzima kao povod, motiv i razlog za intervenciju državnih vlasti. To je opće stanje atmosfere u društvu koje traje dvadesetak i nešto godina otkako se crkva nametnula. U ovom šibenskom slučaju to je evidentno, ali nije neuobičajeno i nije neki poseban primjer za Hrvatsku“, konstatira Maštruko.

Kako Maštruko ocjenjuje reakcije gradonačelnika Burića i biskupa Ivasa?

„Burić je zapravo ovaj puta reagirao neuobičajeno normalno za jednog HDZ-ovog funkcionera, ali treba imati na umu još nešto - začuđuje intervencija samog biskupa Ivasa jer on zna da ne samo država i pojedinci, nego i crkva dobrim dijelom profitira od turizma“, kaže Maštruko.

Maštruko upozorava da Ivas u svom istupu zaboravlja da Katolička crkva, a posebno redovnički redovi koji su u posjedu samostana pod vidom religijskog turizma nude sasvim komercijalne usluge u preuređenim samostanima uz obalu, ali i otvaranjem kampova.

Sa druge strane, Katolička crkva u funkciji je turizma davanjem misa na jezicima brojnijih turističkih populacija na nekom području, odnosno na jezicima koje tamošnji svećenik zna.

XS
SM
MD
LG