Dostupni linkovi

Akcija "Brend": Uhapšeni ministri poljoprivrede i trgovine FBiH


Hapšenja u Širokom Brijegu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Hapšenja u Širokom Brijegu

U opsežnoj akciji kodnog naziva "Brend", koju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uhapšeno je 11 osoba, među kojima i ministar poljoprivrede Federacije BiH (FBiH) i dopremijer Jerko Ivanković Lijanović koji je ujedno i potpredsjednik Narodne stranke "Radom za Boljitak" (NSRZB), te ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj - također član ove stranke.

Pored njega, uhapšeno je još četiri ili pet članova porodice Ivanković Lijanović. Među uhapšenima je i njegov brat Mladen Ivanković Lijanović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i predsjednik NSRZB.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je saopšteno da se provodi akcija u više gradova u BiH "sa ciljem borbe protiv kriminala i višemilionskih poreznih utaja".

"Jedanaest osoba je lišeno slobode u okviru ove akcije i sve će biti privedene u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu. Do sada su u SIPA-u privedene tri ili četiri osobe. Te osobe se sumnjiče za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neplaćanja poreza, krivičnim djelom utaje poreza i krivičnim djelom pranje novca. Preciznije rečeno, ove osobe su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe osnivale nekoliko fiktivnih preduzeća na koja su u cijelosti prenosile svoju proizvodnju na način da sljedeća pravna osoba nastavlja u kontinuitetu obavljati proizvodnju s istim zaposlenim, u istim prostorijama, istim pogonima, te po istoj licenci. Još uvijek traju pretresi objekata na određenom broju lokacija", kazala je za RSE Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

SIPA ispred kuće Jerka Ivankovića Lijanovića
SIPA ispred kuće Jerka Ivankovića Lijanovića

"Radi se, između ostalog, o poreznim utajama u iznosu većem od 11 milijuna maraka koji su počinjeni sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, te zaostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina. Za navedene višemilionske iznose oštećen je budžet Bosne i Hercegovine, pa na taj način i svi bh. građani", rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U akciji "Brend" pretreseni su objekti i poduzeća čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni: Jerko Ivanković-Lijanović (1969), Slavo Ivanković-Lijanović (1957), Jozo Ivanković-Lijanović (1962), Mladen Ivanković-Lijanović (1960), Milorad Bahilj (1953), Jozo Slišković (1956), Venka Ivanković (1941), Željko Mikulić (1959), Zdravko Ivanković (1968), Draženko Kvesić (1968), Miroslav Čolak (1941), Lijan-Stipe Ivanković (1933), Mirjana Šakota (1958), Mirko Galić (1954).

(VIDEO SIPE)

Kako je javio dopisnik Radija Slobodna Evropa sa lica mjesta u srijedu oko 11.30 minuta kolona od tri vozila pripadnika SIPA-e je, nakon višesatnog pregledanja kuće Mladena Ivankovića Lijanovića, napustila mjesto Trn kod Širokog Brijega. Uveli su u blindirano vozilo sa zatamljenim staklima lisicama vezanog Mladena Ivankovića Lijanovića.

Prema navodima medija i agencije, potpredsjednik stranke NSRZB Jerko Ivanović Lijanović je uhapšen u Sarajevu.

Policija i novinari ispred kuće Jerka Ivankovića Lijanović u mjestu Trn kod Širokog Brijega
Policija i novinari ispred kuće Jerka Ivankovića Lijanović u mjestu Trn kod Širokog Brijega

Tokom privođenja Jerko Ivanković Lijanović je kratko rekao novinarima: "Ovo je sve dio predizborne kampanje, podržavam rad pravosudnih organa BiH."

Nosilac liste NSRZB za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine za Zapadno-hercegovački kanton Miro Pejić izjavio je okupljenim novinarima da u toj stranci ovu akciju vide kao početak predizborne kampanje nacionalnih stranaka, koje je optužio za kontrolu nad pravosudnim organima.

"Pravo i pravda nisu uvijek na istoj strani", rekao je Pejić obraćajući se novinarima ispred kuće Mladena Ivankovića Lijanovića.

Ranije je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić rekla da hapšenja još uvijek traju, te da će tužilac tokom dana odlučiti da li će oni i koliko će ih biti zadržano u pritvoru.

"Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu započeli su u subotu rano ujutro realizaciju operativne akcije kodnog naziva 'Brend' koja se izvodi na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda", rekla je za RSE Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

"Pretresaju se objekti na 17 lokacija sa ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresima su obuhvaćeni objekti 14 fizičkih i 3 pravnih lica. Ove aktivnosti SIPA-e provode se po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona", naglasila je Jozić.

Reakcije političara

Jasenko Selimović, šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP BiH) u Parlamentu Federacije BiH, koji u srijedu zasijeda u Sarajevu, nije želio da komentariše da li je politika u pozadini u ovom slučaju. Rekao je samo da njegova stranka podržava rad tužilaštva, sudova i policije, te borbu protiv korupcije i zloupotrebe položaja. Smatra da će hapšenje, vjerovatno, ostaviti određene posljedice na rad Vlade FBiH koja je pri kraju mandata.

Ivica Jurčić iz poslaničkog kluba Narodne stranke "Radom za boljitak", inače stranački kolega braće Lijanović, kazao je da nije upoznat o radu Tužilaštva BiH.

"Rad Parlamentarne komisije za sigurnost bio je baziran tako da je borba protiv korupcije na prvom mjestu. Ali, oni koji misle privatizirati ovu državu za svoje interese, neće moći. Uzimajući cjelokupnu situaciju u BiH, šteta će biti ako borba protiv korupcije počne na jednoj maloj stranci i završi na istoj. Ovaj narod je neko doveo na koljena, to je trajalo 20 godina i znamo ko su ti", kazao je Jurčić.

Marinko Čavara, šef Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), za vijest o hapšenju također je saznao od medija. Vjeruje da su aktivnosti SIPA-e i Tužilaštva utemeljene na saznanju o određenim kaznenim djelima.

Marinko Čavara
Marinko Čavara

"Nadam se i da će ova vlast u FBiH kad-tad odgovarati za rušenje ustavnog i pravnog poretka u FBiH. Vjerovatno će biti pokušaja povezivanja ovih hapšenja s kampanjom, ali mislim da javnost u BiH zna puno više nego što su dosad znala pravosudna tijela. Takozvana izvršna vlast u BiH nikad nije trebala početi na ovakav način raditi. Oni su oteli vlast kršeći Ustav i Izborni zakon. Jasno je da tzv. izvršna vlast na štetu svih naroda i građana BiH", naveo je Čavara.

Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) u Predstavničkom domu, nije siguran da se hapšenje može dovesti u kontekst predizborne kampanje.

"Ako je to SIPA uradila po nalogu Tužilaštva, znači da se neki procesi odvijaju i sasvim sigurno da trebamo pustiti institucije države da rade svoj posao i vidjeti šta će iz svega toga izaći. Ne vjerujem da će čak i ovo uzrdmati Vladu FBiH koja ne želi da odstupi, iako se to od nje tražilo", naveo je Đonlagić.

Povodom hapšenja, oglasili su se i delegati u Domu naroda Parlamenta BiH, koji, takođe, u srijedu zasijeda u Sarajevu.

Halid Genjac, iz Stranke demokratske akcije (SDA) je izjavio da je "sramotno što su toliko dugo u vlasti bile osobe koje se terete za takva krivična djela".

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić je naglasio da podržava rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Na pitanje da li slična hapšenja mogu da se dese i u Republici Srpskoj, Ivanić je odgovorio: "Ne vjerujem".

Za Stjepana Krešića, iz Hrvatske stranke prava (HSP), hapšenje dva ministra u Vladi Federacije BiH je dio predizborne kampanje.

"Ne ulazim u razloge hapšenja i ima li elemenata za krivičnu prijavu, ali je natempirano prvog dana izborne kampanje se to desi", mišljenja je Krešić.

"Mislim da u svakom slučaju to pokazuje da ne treba biti nedodirljivih i ljudi iznad zakona. Ako postoje dokazi da ste počinili krivično djelo onda sistem treba da djeluje. Nije bitno na kojem ste položaju i kojoj funkciji. Pravda nije ono što pripada samo onima koji su bogati i moćni, ona postoji za sve", kazao je David Barth iz USAID-a.

"Ja ne mogu da komentarišem niti jedan pojedinačni predmet. Generalno, mogu da kažem da to pokazuje jedno opredjeljenje, da su svi građani jednaki pred zakonom i opredjeljenje tužilaštava da uđe u jednu takvu bitku. Kako će se ona na kraju završiti, šta će se od svega toga desiti ne znam, ne možemo da prejudiciramo budući sudski postupak. Međutim, sama činjenica da se takve stvari dešavaju govori o opredijeljenosti svih struktura u pravosuđu da se uhvate takve vrste posla", istakao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

"Apsolutno podržavam akcije usmjerene ka sankcioniranju korupcije i organiziranog kriminala u BiH. Neka svako odgovara za svoje postupke, bez obzira na to o kome je riječ", izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te istakao:

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

"U ovom trenutku nemam nikakve druge informacije u vezi s ovom akcijom izuzev onoga što se objavljuje u medijima. Kada je u pitanju funkcioniranje Vlade FBiH, ono s ovim nije dovedeno u pitanje i Vlada može izvršavati svoje zakonske i ustavne obaveze."

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz poduzeća "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg, "Kora- fin" doo Široki Brijeg, "Velmos Company" d.d. Mostar.

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH (KZBIH), a u vezi sa kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

XS
SM
MD
LG