Dostupni linkovi

Škotska odbila nezavisnost, premijer najavio ostavku


Aleks Salmond
Aleks Salmond

Nakon referenduma na kome su Škoti odlučili da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu sa 55 odsto glasova podrške, dok je za nezavisnost glasalo 45 procenata birača – škotski premijer Aleks (Alex) Salmond podneo je ostavku na mesto čelnika svoje stranke SNP i najavio ostavku na mesto prvog ministra svoje zemlje nakon što je izgubio referendum o nezavisnosti.

"Za mene, kao lidera vreme je isteklo, ali za škotsku kampanja se nastavlja i san nikad neće umrijeti", Salmond je rekao novinarima u Edinburgu.

Salmond je rekao i da neće prihvatiti nominaciju za lidera Škotske nacionalne partije na godišnjoj konferenciji u novembru i da će tada podneti ostavku na mesto prvog ministra.

"Nakon glasanja ja ću odstupiti kao prvi ministar i omogućiti da novi lider bude izabran", rekao je on.

premijera Škotske i. Salmond je istovremeno napustio poziciju predsednika Škotske nacionalne partije rekavši da je ponosan na kampanju koju je predvodio. “Za mene kao lidera vreme je prošlo, ali za Škotsku se kampanja nastavlja i san o nezavisnosti nikada neće umreti”, poručio je Salmond.

Britanski premijer David Kameron (David Cameron) je oduševljen najavljujući da će obećanja o većim ovlašćenjima škotskom parlamentu biti u potpunosti ispunjena, ali da će slična prava biti data i Engleskoj, Velsom i Severnoj Irskoj.

EU i NATO su pozdravili ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Analitičari ocenjuju da će se proces koji je počeo kao referendum u Škotskoj završiti kao velika “ustavna revolucija” u celoj Britaniji.

Opciju ostanka je na referendumu u četvrtak podržalo 55 odsto, dok je za nezavisnost glasalo 45 procenata birača.

Prema finalnim rezultatima iz sva 32 okruga protiv nezavisnosti se izjasnilo 2.001.926 glasača, dok je za bilo 1.617.989.

Izlaznost birača bila je 84,5 posto, što je najveća izlaznost od uvođenja opšteg prava glasa, posle Prvog svetskog rata.

Očekivane pobede pristalica nezavisnosti u Dandiju, Glazgovu i na obodima najvećeg grada nisu bile dovoljne, jer su glasači koji su za ostanak u Britaniji izgubili u samo četiri okruga u Škotskoj. U prestonici Edinburgu, za ostanak u Uniji je glasao 61 procenat, a za nezavisnot 38 odsto birača. I u rodnom gradu škotskog premijera Salmonda Aberdinu većina birača je bila protiv nezavisnosti.

Salmond je prihvatio je ​poraz, naglašavajući da je referendum bio dogovoreni proces.

"Škotska je većinski odlučila, u ovoj fazi, da ne postane nezavisna država. Prihvatam tu odluku naroda i pozivam celu Škotsku da prihvati demokratsku volju građana. Unionističe partije su u finišu kampanje obećale da će dati veća ovlašćenja Škotskoj. Očekujemo da se ova obećanja ispune po ubrzanoj proceduri”.

VIDEO: Škotlanđani komentarišu rezultat referenduma

Škotlanđani komentarišu rezultata referenduma o nezavisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Salmond je rekao da Škotskoj pripada velika zasluga za proces kojim
je doneta odluka i da je izlaznost od 86 odsto jedna od navećih u
demokratskom svetu, na bilo kojim izborima ili referendumu u istoriji.

On je pozvao građane koji su glasali za nezavisnost da razmisle koliko su uspeli da daleko dosegnu.

"Mislim da je iko od nas mogao da zamisli da je ovo kredibilno ili moguće. U poslednjih nekoliko sedmica videli smo strah velikih razmera – ne zastrašivanje škotskog naroda već strah u srcu vestmistenrskog establišmenta od masovnog pokreta naroda u Škotskoj”.

Salmond je završio govor rekavši "Idemo dalje kao jedna nacija".

Međutim, mnoge pristalice nezavisnosti izražavaju nadu da će dobiti još jednu priliku za izjašnjavanju – sa drugačijim rezultatom.

Zamenik predsednika Škotske nacionalne partije Nikola Stardžen (Nicola Sturgeon) kaže “postoji osećaj razočarenja jer nam nije mnogo trebalo da osiguramo glasove ‘za’”.

Međutim, po njenom mišljenju, postoji “’apetit’ za promene u Škotskoj. Smatram da se zemlja zauvek promenila”.

Kameron: Veća ovlašćenja ne samo za Škotsku

Britanski premijer Dejvid Kameron iskazao je oduševljenje odlukom Škota da ostanu u zajednici sa Britancima, poručivši im "Mi vas čujemo".

"Kao što sam rekao tokom kampanje prisustvovati raspadu našeg
Ujedinjenog Kraljevstva slomilo bi mi srce",
rekao je on.

Kameron je pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da se "okupi" posle
pobede protivnika nezavisnosti Šktoske na referendum i “krene napred”,
ocenivši da je pitanje nezavisnosti Škotske sada rešeno za "jednu
generaciju", možda za "jedan životni vek", da se čuo glas škotskog
naroda i da ne može biti sporova, ponavljanja.

“Sada imamo veliku priliku da promenimo na bolje način upravljanja Britanijom. Svi politički lideri sada imaju veliku odgovornost da rade zajednički i konstruktivno u cilju ispunjenja interesa svakog građanima Škotske, kao i Engleske, Velsa i Severne Irske, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva”.

On je najavio da će London ispuniti u celosti obećanja o većim ovlaštenjima Škotskoj.

David Cameron u obraćanju nakon referenduma
David Cameron u obraćanju nakon referenduma

"Apsolutno je ispravno da novo i pravednije rešenje za Škotsku treba da prati novo i pravednije rešenje koje će biti primenjeno na sve delove Ujedinjenog Kraljevstva”.

U nastojanju da odobrovolji poslanike iz Engleske koji su nezadovoljni najavom davanja većih ovlašćenja Škotskoj, Kameron je kazao da kao što će škotski parlament moći da posebno odlučuje o pitanjima kao što su porezi, potrošnja i socijalna davanja, “ovlašćenja će se proširiti i na stanovnike Engleske, Velsa i Severne Irske koji takođe treba da imaju više uticaja u odlučivanju o svojim stvarima".

Kameron je najavio da će lord Smit (Smith) od Kelvina biti na čelu tima koji će raditi na primeni obećanog, o čemu treba da se postigne dogovor u novembru i uđe u zakonodavnu procedure u januaru.

Kameron je čestitao aktivistima iz kampanje koja je bila protiv nezvisnosti i zato što su pokazali ljudima da je zaista "bolje živeti zajedno".

On je takođe odao priznanje aktivistima za nezvisnost Škotske za dobro vođenu kampanju i poručio svim onima koji su glasali "da" za nezvaisnost: "čujemo vas".

Ne nezavisnosti predstavlja ličnu pobedu za britanskog premijera, koji se lično angažovao u kampanji, prvo diskretno a zatim sa puno strasti pozivajući u ponedeljak birače u Škotskoj da "ne rasture ovu porodicu".

Brisel pozdravio rezultate referenduma u Škotskoj

Prvi ministar Velsa Karvin Džouns (Carwyin Jones) kazao je da je zadovoljan odlukom Škotske da ostane u Uniji: “Zajedno ćemo oblikovati novu konstitucionalnu budućnost Ujedinjenog Kraljevstva”.

Prvi ministar Severne Irske Piter (Peter) Robinson kazao je da je oduševljen što će Škotska ostati u Uniji. On je najavio će razgovarati sa predstavnicima Velsa o širim implikacijama referenduma.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je danas odbacivanje nezavisnosti Škotske na referendumu i ocenio da je to dobra odluka za Evropu.

"Taj rezultat je dobar za ujedinjenu, otvorenu i snažniju Evropu, što podržava Evropska komisija", saopštio je Barozo.

Barozo je obećao da će Komisija nastiti konstruktivan dijalog sa škotskom vladom u oblastima koje su važne za budućnost Škotske, kao što su zapošljavanje, privredni rast, energetika, klimatske promene, životna sredina i poboljšanje regulative.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je takođe pozdravio "ne" na jučerašnjem referendumu u Škotskoj.

"To je dobra odluka u vremenima kada je ostanak zajedno suočen sa izazovima", naveo je Šulc u saopštenju.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse (NATO) Anders Fog Rasmusen pozdravio je danas saopštenje britanskog premijera Dejvida Kamerona u kojem je rekao da će Britanija ostati jedinstvena nakon što su Škoti na referendumu odbacili nezavisnost.

"Velika Britanija je jedan od osnivača NATO-a i uveren sam da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje imati vodeću ulogu u očuvanju snage naše Alijanse", rekao je Rasmusen.

SAD i ostali saveznici iz Alijanse ranije su izrazili zabrinutost da bi raspad Britanije, čije su nuklearne snage smeštene u Škotskoj, oslabio ovu veoma važnu članicu NATO-a.

Španija je veoma srećna škotskim "ne" na referendumu o nezavisnosti, izjavio je danas španski premijer Mariano Rahoj, žestoki protivnik izjašnjavanja
koje hoće da organizuju nacionalisti u Kataloniji 9. novembra.

"Veoma smo srećni što Škotska ostaje sa nama", rekao je Rahoj u video poruci i pozdravio to što su škotski birači "napravili izbor između segregacije i integracije, između izolacije i otvorenosti".

Istovremeno se u Kataloniji priprema za održavanje referenduma 9. novembra, koje se protivi centralna vlada u Madridu. Parlament Katalonije danas bi trebalo da da ovlašćenja svom regionalnom vođi da može da zakaže referendum o izdvajanju te španske oblasti.

Španski premijer Rahoj je rekao da će sprečiti održavanje katalonskog referenduma.

Španski ustav ne dozvoljlava organizovanje referenduma koji ne
uključuju svi građane Španije, i stručnjaci navode da bi španski
ustavni sud proglasio rezultate tog glasanja nelegalnim ukoliko bi se
održalo.

Referendum u Kataloniji ne bi imao za rezultat automatsku secesiju,
pitanje bi bilo da li su Katalonci za secesiju, navodi agencija AP.

Ukoliko bi odgovor bio "da" onda bi regionalni katalonski vođa Artur Mas, kako kaže, imao politički mandat da pregovara put ka nezavisnosti.

Dešavanja u Velikoj Britaniji omogućila su britanskoj funti da nadjača euro na azijskom Škotska je u Ujedinjeno kraljevstvo ušla 1707. Glasanje je kulminacija procesa koji je u početku, 1999. godine, doveo do dekoncentracije vlasti u vidu škotskog parlamenta.

Nakon što je secesionistička Škotska nacionalna stranka ostvarila ubedljivu pobedu na izborima 2011. godine, britanska i škotska vlada su se dogovorile da će Škotska pitati svoje građane da li žele napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo.

Početak ustavne revolucije u Britaniji

Građani Škotske su odbacili nezavisnost, ali time politički proces nije okončan, ističe urednik “Bi-Bi-Si”-ja (BBC) Nik (Nick) Robinson.

“Činjenica da je više od 1,5 miliona britanskih građana glasalo za odvajanje od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, zatim da je većina u najvećem škotskom gradu – Glazgovu – podržala nezavisnost, zatim da je vestminsterski establišment na kratko pomislio da će pristalice secesije pobediti – jesu razlog za ovakav stav da ima nije sve završeno”.

Lideri tri ključne britanske partije su obećali značajne ustavne promene ne samo za Škotsku, već i Englesku, Vels i Severnu Irsku.

“Oni su se dogovorili o vremenskom okviru za davanje većih ovlašćenja škotskom parlamentu, ali su daleko od sporazuma o (sadržini) predloga”, smatra Robinskon.

Proces koji je počeo referendumom o statusu Škotske, može se okončati sa velikom ustavnom revolucijom, koju je najavio britanski premijer Kameron, ocenjuje urednik “Bi-Bi-Si”-ja Endrju Mar (Andrew Marr).

* U prethodnoj verziji teksta greškom smo objavili da je Salmond podneo ostavku na mesto premijera Škotske

XS
SM
MD
LG