Dostupni linkovi

Prosvjedi protiv „vatikanskih ugovora“


U subotu će u središtu Zagreba biti održan prosvjed na kojem će se zatražiti raskid ugovora Hrvatske i Vatikana, po kojima je Katolička crkva dobila niz beneficija i znatna sredstva iz proračuna. Poruka prosvjeda bit će da su ti ugovori štetni i preskupi za Republiku Hrvatsku.

Tri nevladine udruge – Glas razuma, pokret za sekularnu Hrvatsku, inicijativa „Nisam vjernik“ i udruga Protagora – u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu organiziraju prosvjed na kojem će zatražiti raskid četiri ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, u javnosti poznatih kao „vatikanski ugovori“, po kojima Katolička crkva dobiva niz privilegija i obimna sredstva iz državnog proračuna, a sluične su ugovore onda sklopile i druge značajnije vjerske organizacije u Hrvatskoj. O razlozima za prosvjed predsjednica udruge Protagora Vesna Mihoković Puhovski kaže:

„Kroz odgojno-obrazovni sustav zavladala je ideologizacija svih građana i sve djece, bez obzira na svjetonazor, drugo je financijski nerazmjer između davanja Katoličkoj crkvi i stanja u kojem živi većina građana Republike Hrvatske, i treće je da je Katolička crkva – iako je uključena u davanja iz Državnog proračuna – izvan pravnog sustava Republike Hrvatske, i smatramo da to u demokratskom društvu ne bi smjelo tako biti.“

Ona je podsjetila da je pokrenuta i on-line peticija za reviziju „vatikanskih ugovora“, koju je potpisalo 10.000 ljudi, ali da nikakvih reakcija iz vlasti nije bilo, pa je prosvjed logičan sljedeći korak.

Zašto je važno raskinuti „vatikanske ugovore“, pojašnjava za naš radio Alan Sorić iz inicijative Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku.

'Vatikanske ugovore' važno je raskinuti budući da oni u obliku kakav je sada na snazi predstavljaju okvir koji daje pravnu podlogu za kršenje brojnih ustavnih odredbi Republike Hrvatske. Prije svega to je pravo na zaštitu od diskriminacije i pravo na jednakost pred zakonom. Prema tome, bez raskidanja 'vatikanskih ugovora' nije moguće na primjer organizirati nastavu vjeronauka u školama na nekakav primjereniji način koji ne bi predstavljao diskriminaciju u odnosu na učenike koji takvu nastavu ne pohađaju.“

Naš prosvjed nije uperen protiv vjere, kažu organizatori.

Mislimo da svatko ima pravo vjerovati što god želi, ali smo protiv posebnog privilegiranja hijerarhije bilo koje vjerske zajednice, jer i većina drugih vjerskih zajednica su autokratske i strogo hijerarhijske. Od takvih sporazuma obično nemaju koristi obični vjernici, nego privilegirani kler ili druge osobe koje su vjerski vođe u religijskim zajednicama. Dakle, protivimo se i drugim ugovorima, ali je potpisivanje 'vatikanskih ugovora' omogućilo potpisivanje sličnih ugovora s drugim vjerskim zajednicama, ali ne svim“, kaže za RSE Marijana Bijelić iz udruge „Nisam vjernik“.

Poruka prosvjeda bit će da su ugovori štetni i preskupi za republiku Hrvatsku, a i sami ugovori imaju napomenu da se može ići u njihovu reviziju, ako se okolnosti ozbiljnije promijene. Procjenuje se – jer ti podaci nisu javni – da Katolička crkva iz državnog proračuna dobiva godišnje sa raznih stavki i za razne namjene oko milijardu kuna (oko 135.000.000 eura). Udruge upozoravaju da se taj novac troši netransparentno. Nijedna hrvatska Vlada do sada nije pokrenula reviziju ni raskid tih ugovora, iako lijeve stranke vole s tom temom koketirati u izbornim kampanjama.

Identičan prosvjed organizirat će se i u Osijeku, a na zagrebačkom prosvjedu očekuje se sudionike i iz drugih dijelova Hrvatske.

XS
SM
MD
LG