Dostupni linkovi

Vlasti dozvolile paradu, aktivisti i dalje strepe


Sa prošlogodišnje protestne šetnje LGBT aktivista u Beogradu
Sa prošlogodišnje protestne šetnje LGBT aktivista u Beogradu

Biro za koordinaciju službi bezbednosti odlučio je da ne zabrani Paradu ponosa najavljene za nedelju 28. septembar u Beogradu. Ministar policije Nebojša Stefanović, rekao je međutim da „ukoliko bude većih bezbednosnih problema, ta odluka može biti promenjena“.

„Biro zadržava pravo da zabrani Paradu ukoliko dodje do procene da bi bezbednost gradjana i imovine mogla da bude ugrožena“, rekao je Stefanović nakon sednice Biroa.

Stefanović je istovremeno apelovao na „građane i ljude koji vole Srbiju da sačuvaju red i mir i da spreče da dodje do rušenja grada i napada na policiju“.

Ministar je najavio da će Biro intenzivno zasedati i u narednom periodu, kako bi odluka bila doneta blagovremeno.

U radu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, učestvovali su predstavnici svih službi bezbednosti, policije i Tužilaštva za organizovani kriminal.

Još nije urađena bezbednosna procena ostalih skupova koji su najavljeni za vikend, rekao je ranije ministar Stefanović.

Odluka pozitivna, ali...

Goran Miletić iz ogranizacionog odbora Parade ponosa, ocenio je kao pozitivnu odluku Biroa da se Parada ponosa ne zabrani. Ipak, kako dodaje, problematično je to da država i dalje zadržava spremnost da zabrani Prajd.

„I time ponovo, kao i ranijih godina, negira naša osnova ljudska prava i ono što je zagarantovano Ustavom“, kaže Miletić, te dodaje:

„Ostavljanje mogućnosti da se Prajd i dalje zabrani, potvrđuje naše bojazni da ponovo, i po peti put, možemo da imamo zabranu Prajda“, kaže Miletić za RSE.

Senku na održavanje predstojećeg Prajda, bacila je i činjenica da je pet policijskih sindikata, dva dana uoči šetnje stupilo u štrajk, koji podrazumeva minimum rada, a u koji, kako su naveli, ne spada obezbeđivanje javnih manifestacija. Ipak, iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da „svoje redovne aktivnosti obavljaju neometano“.

„Manje od pet odsto sindikalnih aktivista pristupilo je štrajku, dok više od 95 odsto pripadnika policije odgovorno i profesionalno izvršava sve poslove iz svoje nadležnosti i neće dozvoliti da bezbednost građana i njihova imovina na bilo koji način budu ugroženi“, saopšteno je iz MUP-a.

Sagledavajući celokupnu atmosferu, Boban Stojanović iz oranizacionog odbora Parade ponosa, uveren je da će Prajda ove godine biti, ocenjujući da je u društvu "mnogo manja tenzija nego pre nekoliko godina".

„Sve ono što se događalo u protekle dve nedelje, a to je veliki broj sastanaka sa ministarstvima, odluka nekih ministara da prisustvuju paradi, njihove javne najave i sve ono što se ovih dana dešava u Beogradu, a to je Nedelja ponosa koja zaista prolazi bez ikakvog incidenta pa čak i neke najmanje provokacije u vidu dobacivanja... sve ono što se piše u medijima stvara neku atmosferu da možemo da verujemo da će Prajda biti i mi duboko verujemo da se ove godine politička elita nekako orijentisala ka onome čemu mi težimo, a to je jedno malo otvorenije demokratsko društvo. Nadamo se da su sve one zabrane koje su neslavne pre svega po samu državu i naše insistiranje kao nekih aktivističkih grupa urodili plodom i mi čvrsto verujemo da će prajda biti“, kaže Stojanović.

Prema pisanju medija, do sada su svoje učešće na Paradi ponosa potvrdili

ministar kulture Ivan Tasovac, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Za razliku od njih, učešće u ovoj manisfestaciji su kategorički odbacili premijer Aleksandar Vučić i nešto pre njega potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Poštujem ustavne obaveze države i moja obaveza je da se svim ljudima garantuje bezbednost i sigurnost. Moje je demokratsko pravo - neću da prisustvujem Paradi niti mi to pada na pamet", rekao je Vučić

Boban Stojanović iz organizacionog odbora Parade kaže, da uprkos tome što je predsednik Vlade rekao da neće prisustvovati Prajdu, njegova izjava sadržala nešto što je bilo važno da se kaže, „a to je da on, kao premijer, mora da pruži bezbednost svim građanima“.

„Ono što ja kao aktivista želim jeste da, pre svega, dođu ljudi građani, ljudi, pripadnici LGBT zajednice i da proslavimo taj famozni Prajd, da ga obeležimo onako kako mi želimo i kako mi planiramo, a svaki političar je, naravno, dobrodošao u tu kolonu“, kaže Stojanović.

Parada ponosa 28. septembra predstavlja centralni događaj Nedelje ponosa. Učesnici će šetati od zgrade Vlade Srbije do platoa ispred Skupštine grada. Kancelarije za ljudska prava, zaštitu ravnopravnosti i nadležni skupštinski odbori pozvali su državu da učini sve da se održi Parada ponosa.

Podsetimo, za sada jedini beogradski Prajd održan je 2010. godine, no, osim aktivista i građana koji podržavaju LGBT populaciju, u gradu se okupilo i više hiljada huligana i desničarskih ekstremista koji su se sukobljavali s policijom, rušili i palili grad.

XS
SM
MD
LG