Dostupni linkovi

Pojedina sela u istočnoj Srbiji bez struje do proleća


Selo Krneta kod Knjaževca
Selo Krneta kod Knjaževca

Još deset sela u opštini Knjaževac i tri sela u opštini Boljevac su bez struje, a pojedina sela na planini Tresibabi su u mraku već trinaest dana.

Prema sadašnjim procenama neka od njih stuju će dobiti tek na proleće.

Meštanima najugroženijih područja redovno se dopremajuvoda,hrana, lekovi i mali agregati, a u pomoć je pristigla ivojska.

Mučibaba, Krenta i još osam sela na teritoriji opštine Knjaževac su 13 dana bez struje, još uvek okovana ledom i snegom. Niske temperature, ledena kiša i sneg, havarisale su dalekovode i pokidale niskonaponske vodove do udaljenih planinskih sela.

Brojne ekipe elektromontera ne uspevaju da saniraju sve kvarove na mreži, a Dragan Mančić, predsednik Skupštine opštine Knjaževac kaže za Radio Slobodna Evropa da je situacija na terenu toliko teška da će pojedina sela struju dobiti tek na proleće.

“Ono što se danas popravi, već narednog jutra se ponovo uruši. Dogodi se nova havarija ili neki deo sela ispadne iz sistema. Biće velika muka i problem kada sneg i led sada počnu naglo da se tope. Na žalost u neka sela struja će stići tek na proleće, kada sve ovo prođe i kada se vreme smiri i stabilizuje, jer će ekipe tek tada moći da priđu sa mehanizacijom da postavljaju nove stubove i nove vodove“, kaže Mančić.

Pored elektromontera, u ugrožena sela svakodnevno obilaze lekarske ekipe i volonteri iz Crvenog krsta koji pomažu starim i bolesnim ljudima.

Lekar Nikola Milenković kaže za naš program da se starim i bolesnim ljudima odmah nakon pregleda izdaju i najneophodniji lekovi, kako ne bi morali da idu do udaljenih seoskih ambulanti ili da dolaze u Knjaževac po medikamente.

“Uspeli smo da stignemo do najudaljenijih sela i do najugroženijih ljudi. Uspeli smo da im pomognemo tako što smo sa sobom nosili neophodnu medicinsku opremu i lekove tako da smo tu na terenu, odmah nakon pregleda uzdavali lekove koji su im bili potrebni“, priča Milenković.

Ekipe Crvenog krsta su proteklih dana su ugroženom stanovništvu, kome ponestaju hrana i voda podelile nekoliko hiljada kuvanih jela, mesnih narezala i pašteta, a isporučene su im i sveće i male plinske boce sa gorionicima.

Mančić kaže da pomoć u namirnicama svakodnevno šalje i opština tako da je stanovništvo za sada obezbeđeno sa hranom.

“U tu akciju se uključila i opština i obezbedili osnovne namirnice brašno, šećer, zejtin, so, kao i sveće“, kaže Mančić

XS
SM
MD
LG