Dostupni linkovi

Kirgistan pristupio Evroazijskoj ekonomskoj uniji


Predsednik belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, kirgistanska predsednica Roza Otunbajeva, predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, predsednik Tadžikistana Imomali Rahmon, jermenski predsednik Serz Sarkisian i generalni sekretar EEU Tair Mansurov u Moskvi, decembar 2014.
Predsednik belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, kirgistanska predsednica Roza Otunbajeva, predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, predsednik Tadžikistana Imomali Rahmon, jermenski predsednik Serz Sarkisian i generalni sekretar EEU Tair Mansurov u Moskvi, decembar 2014.

Kirgistan je potpisao sporazum o pristupanju Evroazijskoj ekonomskoj uniji, koju predvodi Rusija, a čine je još Belorusija, Jermenija i Kazahstan.
Unija stupa na snagu 1. januara 2015. godine, a članicama treba da omogući slobodnu trgovinu između zemalja članica, koordinira njihove finansijske sisteme i reguliše industrijske i poljoprivredne politike, zajedno sa tržištima rada i saobraćajnim mrežama.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će zajednički učinak nove unije biti oko 4,5 hiljada milijardi dolara i okupiće 170 miliona ljudi: "Dozvolite da naglasim da svi učesnici ovog integracionog procesa vec imaju dobit.”

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, međutim, oštro je tokom sastanka kritikovao Moskvu jer je, kako je naveo, narušila beloruske
ekonomske interese time što je ograničila njen izvoz u Rusiju:

"Protivno svim međunarodnim pravilima, suočili smo se sa zabranom tranzita. To je urađeno jednostrano i bez bilo kakvih konsultacija, mimo Evroazijske ekonomske komisije i, kao što je postalo jasno sada na ovom sastanku sa Putinom, bez njegovog pristanka.”

Moskva je zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz Evropske unije kao odgovor na zapadne sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

U cilju sprečavanja Belorusije da prodaje proizvode EU u Rusiju Moskva je zabranila uvoz iz Belorusije mleka i mesa pravdajući to navodnim sanitarnim razlozima.

Lukašenko je rekao da su prednosti novoformiranog saveza očigledne ali kada je rec o neresenim pitanjima da slobodan protok robe u punom obimu nije ostvaren.

Nursultan Nazarbaev, predsednik Kazahstana govorio je o izazovima nove unije:

"Nestabilnost svetskih trzista, politika sankcija, pogoršanje poverenja između svetskih sila, pretnja pogoršanja vojne i političke situacije – sve ovo uticaće na procese izgradnje Evroazijske ekonomske unije i mi smo uzeli u obzir ove izazove.”

Predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev rekao je da potpisani sporazum sadrži jasne parametre pristupanja Kirgistana:

"Nadam se da će do 9. maja sledeće godine na godišnjicu velike pobede u Drugom svetskom ratu Kirgistan postati ravnopravan član Evroazijske ekonomske unije. To je veoma vazno za mene lično jer se moj otac, poput mnogih drugih, borio za Sovjetski savez i tada sigurno nije zamišljao da će nekada naši narodi biti razdvojeni granicama sa carinskim punktovima.”


Rusija je pokušala da ohrabri Ukrajinu da se priključi uniji, ali je njen bivši proruski predsednik Viktor Janukovič svrgnut u februaru posle višemesečnih protesta.

XS
SM
MD
LG