Dostupni linkovi

Opozicija traži istinu o nestanku dokaza o ubistvima Šćekića i Bećirovića


Ilustracija, foto
Ilustracija, foto

Nakon što su u dva slučaja ubistva koja godinama zaokupljaju pažnju javnosti nestali vrlo važni materijalni dokazi pokreće se pitanje da li je riječ u gruboj grešci ili planskoj opstrukciji. Još više čudi što niko od nadležnih u ovome trenutku ne pominje utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za ovako ozbiljne propuste.

Kako su nedavno pisale Dnevne novine, DNK izolovan iz uzorka krvi osobe za koju se vjerovalo da je učestvovala u likvidaciji Dragana Bećirovića krajem 2011. u Budvi nestao je na putu do Holandije, gdje je trebalo da bude izvedeno supervještačenje. Ova je vijest do javnosti došla tek sada, nakon što je podnešena krivična prijava protiv dvije osobe koje se terete za ovaj zločin, iako Dnevne novine pišu da je DNK nestao iste godine kada je Bećirović ubijen.

Samo par dana prije nego što je isplivala ova informacija akteri suđenja za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića bili su šokirani nakon što je predsjednik sudskog vijeća u ovom procesu saopštio da je nestao i video snimak iskaza zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, na kome se maltene temeljila optužnica. Nije nestao samo snimak. Sudsko vijeće se na sprovođenje ovog dokaza odlučilo, jer je izgubilo svaku nadu da će policija ući u trag nekadašnjem zaštićenom svjedoku Vlaoviću koji je samovoljno napustio proces i kome se već duže vrijeme gubi svaki trag.

Kako je na suđenju saopšteno, u spisima se nalazi zabilješka Vrhovnog suda iz 2012. godine u kojoj se konstatuje da među dokazima nema spornog CD-a, ali advokati odbrane tvrde da su za to čuli po prvi put. Kao i sestra pokojnog Šćekića, Slavica Ščekić, koja je izrazila sumnju da je taj dokaz citiram namjerno uklonjen i pozvala nadležne da se istraže sve okolnosti.

Šćekićeva, kao predstavnica porodice, podnijela je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv sudija Biljane Uskoković, Slavke Vukčević, Milenke Žižić i Valentine Pavličić, zbog postojanja osnovane sumnje da su nečinjenjem i neprofesionalnim odnosom sa umišljajem počinile krivična djela, nesavjestan rad u službi i zloupotrebu službenog položaja, prenosi radio Antena M.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi zbog nestanka CD-a, dovodi se u pitanje drugostepena presuda, a nesavjesnim radom sudija, cio proces ide u prilog optuženima.

“Pomenute sudije koje su CD izgubile, odgovorne su za odluku Vrhovnog suda kojom je presuda ukinuta. Osnovano sumnjam da je ovakvim postupanjem, odnosno nepostupanjem pomenutih sudija postojala namjera da se CD sa snimkom zaštićenog svjedoka, izgubi - uništi, kako bi optuženim za ubistvo Slavoljuba Šćekića, pomogli u prikrivanju dokaza. Insistiram da se pokrene krajnje ozbiljna istraga svih navedenih sudija, a zbog nesavjesnog i nezakonitog uticaja na tok i ishod postupka", navela je Ščekić.

Takvu je inicijativu, kako kaže u izjavi za naš radio, pokrenula i poslanica Pozitivne Crne Gore i članica skupštinskog Odbora za politički sistem, prvosuđe i upravu Azra Jasavić.

Azra Jasavić
Azra Jasavić

„Enigma o nestanku CD-a u slučaju Šćekić mora biti riješena. Zbog toga je Pozitivna Crna Gora tražila da se obavi kontrolno saslušanje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, kao i ministra pravde Duška Markovića. Oni moraju crnogorskoj javnosti dati odgovor kako je nestao CD i ko je odgovoran. Mora se znati šta je gospođa Medenica u zadnje tri godine, otkako je nestao CD, učinila da se pronađe onaj ko ga je zagubio, da se sankcioniše i šta je uradila da se eventualno pronađe CD. Mora se znati šta je o nestanku CD-a znao ministar pravde i te odgovore moraju dati crnogorskim poslanicima“, naglašava Azra Jasavić.

Azra Jasavić kaže da je dodatno frapirala medijska informacija o nestanku DNK-a izolovanog iz uzorka krvi osobe za koju se sumnja da je učestvovala u ubistvu Dragana Bećirovića. Ona sumnja da je riječ o javašluku.

„Meni ovo ništa ne izgleda kao koinicidencija. Previše je slučajnosti da bi se moglo reći da se stvari slučajno dešavaju. Ja se iskreno da Vam kažem bojim jene organizovane, planske akcije u obesmišljavanju svih težih slučajeva u crnogorskom pravosuđu“, kaže Jasavić.

Te sumnje ne odbacuje ni Rifat Rastoder, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

„Teško je, ali s obzirom na to da se radi o delikatnim slučajevima onda je zaista osnovana mogućnost i drugih sumnji“, smatra Rastoder.

Rastoder, funkcioner vladajuće Socijaldemokratske partije, kaže da u potpunosti podržava inicijativu poslanice Jasavić da se Odbor pozabavi ovim pitanjem.

„Ne vidim nijednog razloga da bi se neko mogao suprotstaviti organizovanju ili makar pokušaju dolaska do informacija oko tako važne stvari i pitanja oko nestanka dokumentacije, ukoliko je to naravno tačno. Ukoliko se pokaže da je takvo nešto moguće, onda je to zaista zabrinjavajuće i potrebno je utvrditi istinu“, konstatuje Rastoder.

Advokat Goran Rodić kaže da je nestanak dokaza u dva važna slučaja samo još jedna slika ozbiljnih problema u crnogorskom prsavosuđu.

„Situacija u kojoj počinju da se gube dokazi iz sudskih spisa ili materijalni tragovi, dokazi sa lica mjesta samo predstavlja logičan nastavak ostalih nezakonitih i neprofesionalnih ponašanja u pravosuđu. Od presuda kojima nedostaju bitni djelovi, loših optužnica, neosnovanih pritvora, copy paste pravljenja dokumenata i radnji istražnih. Zatim grešaka u kucanju i ko zna sve čega... Osnova za takva postupanja, odnosno nastavak takvih postupanja, po meni, je nesprona činjenica da do sada za to niko nije snosio ni profesionalnu, a kamoli kakvu drugu odgovornost. Onda je logičan nastavak i slijed da se takve stvari dešavaju“, navodi Rodić.

RSE: Kada kažete nastavak nezakonitosti, sugerišete li da ovo možda nije samo splet nesretnih okolnosti?

Rodić: Pa ne mogu se baviti pretpostavkama jer ne raspolažem činjenicama. Ali, svakako, brojna problematična iskustva u dugogodišnjem periodu ukazuju da je stanje ozbiljno i zabrinjavajuće jer, ono što je suština - ne postoji odgovornost.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG