Dostupni linkovi

Beograd: Revolt zbog privođenja putnika bez karte


Beograd, ilustrativna fotografija
Beograd, ilustrativna fotografija

Sve je duži red Beograđana koji su se našli na udaru Komunalne policije. Posle nedavnog pojavljivanja snimka privođenja jedne devojke od strane trojice policajaca, eksplodirao je revolt javnosti, koji je pojačan novim informacijama po kojima je u poslednjih sedam dana privedeno još dvoje ljudi.

U komentarima redovno se podvlači da se karte za prevoz moraju kupovati, ali se diže glas protiv mera prisile, te postavlja pitanje da li „komunalci“ na to imaju pravo. Sve za posledicu ima internet peticiju sa zahtevom da se Komunalna policija jednostavno ukine.

Više od 6.000 građana je u poslednjih nekoliko dana od republičkih i gradskih vlasti zatražilo raspuštanje Komunalne policije, nadležne za očuvanje javnog reda u gradovima širom Srbije, tvrdeći da je protivustavna.

"Narušeno je načelo suverenosti, a građani se nisu izjasnili o formiranju nove vrste policije, koja je po mišljenju većine građana --- nepotrebna. Povređuje se načelo dostojanstva građana i pravo fizičkog i psihičkog integriteta.", navodi se, između ostalog, u tekstu ozlojeđenih građana.

Konkretan povod su privođenja putnika koje su kontrolori bez karata zatekli u vozilima gradskog prevoza proveravajući ih uz pomoć komunalnih policajaca. Kontrole su pojačane zbog slabe naplate, na šta verovatno u najvećoj meri utiču teška materijalna situacija što cene karata za mnoge čini previsokim, ali nesumnjivo i široko rasprostranjena navika takozvanog švercovanja.

Mila Petrović, prodavačica, svesna je da vožnja mora da se plati, ali osuđuje mere prinude koje primenjuju komunalci.

„Mislim da način nije primeren. Ok nije u redu ne platiti kartu, ali verovatno se mnogo ljudi švercuje. Ne zato što želi, to nije prijatan osećaj, nego zato što je prinuđen. Jer mora nešto i da pojede, mora i da ostane živ, je li tako? Kada bi svi imali posao kazne bi trebalo da budu 20 000, a ne 2000. Tada zaista imate razloga da jurite te ljude. Ne možete juriti ljude, kada nemaju od čega da plate.“, smatra Mila Petrović.

Buru nezadovljstva posebno je izazvala intervencija čiji se snimak nedavno našao na internetu u kome su prikazana tri komunalna policajca koji posle prepirke i guranja jednu devojku odvode u službeni automobil.

Najviši gradski zvaničnici su uz osude, obećali da će slučaj biti istražen, a eventualne nepravilnosti kažnjene. Za to vreme iz Komunalne policije ostaju pri stavu da nisu prekoračili ovlašćenja.

Rečeno nam je da nemaju šta da dodaju na već izdato saopštenje načelnika te policijske službe Nikole Ristića.

„Na zahtev komunalnog policajca odbila je da preda na uvid ličnu kartu i pokušala da pobegne, čime je prekršila propise. Policajci su bili primorani da primene sredstva prinude. Protiv nje će biti pokrenuta prekšajna prijava za ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, kao i prekršajni nalog zbog vožnje bez važeće vozne isprave.“, deo je Ristićevog saopštenja.

Sličnih slučajeva je već bilo, a posebnu pažnju privlači onaj iz 2012. kada je komunalni policajac pretukao putnika koji nije hteo da napusti vozilo jer nije imao kartu. Ključnu ulogu za njihovo otkrivanje imali su video snimci koji su se pojavili u javnosti.

Poslednji je izazvao burnu reakciju sindikata Komunalne policije koji je autoru snimka hapšenja putnice bez karte zapretio krivičnom prijavom što je naišlo na neslaganje Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja. Šabić je kao potpuno legitimnim označio interesovanje javnosti za postupke javnih službenika na dužnosti – u ovom slučaju komunalnih policajaca.

Istovremeno, ovaj incident otvara i pitanje prekoračenja ovlašćenja, ali i ometanja u obavljanju dužnosti komunalnih policajaca. Očigledno je da su njih trojica prema jednoj osobi primenili silu, ali se ne može zanemariti činjenica da su ovlašćeni za legitimisanje, zbog čega usled protivljenja mogu posegnuti i za privođenjem.

To je, smatra Beograđanka Miroslava Lalić ipak trebalo da im bude poslednja opcija.

„Mogli su ženu da izvedu ispred. Da porazgovaraju sa njom i ako je ona stvarno u tako teškoj materijanoj situaciji – pa mogu nekad i da progledaju kroz prste. Odgovornost je obostrana. Njena, što nije imala kartu i nije htela da se legitimiše.“, smatra Miroslava Lalić.

U uređenim državama za vožnju bez karte i opiranje legitimisanju propisane su precizne kazne i ti slučajevi se okončavaju bez velike pompe, objašnjava Marko Milošević iz Centra za bezbednosnu politiku.

Ovde će međutim biti teže utvrditi pojedinačne odgovornosti aktera, iako situacija 3:1 naizgled pruža lako rešenje, smatra Milošević.

„Ne možete vi odmah nekoga pendrekom u glavu, ako taj neko ne da ličnu kartu. Već jednostavno mora prvo da ide upozorenje, molba... , pa da se postepeno povećava intenzitet. Indikativno je da su bila tri policajca i jedna žena. Tu je bilo i nekog guranja, vuče. Nekom od tih policajaca su istrgnute pločice sa imenom. Oni su dužni po Zakonu o komunalnoj policiji da svaku primenu prinude u roku od 24 šalju u lokalnu policijski stanicu. Njihov izveštaj bi trebalo da ima redovna policija koja vrši nadzor nad stepenom primene sile Komunalne policije. To procenjuje i vaga takozvana obična policija. Ako utvrdi prekoračenje, regularna policija u adekvatnom roku na transparentan način treba da izađe sa tim podacima. “, zaključuje Marko Milošević.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG