Dostupni linkovi

Najviši američki zvaničnici upozoravaju: Rusija bi mogla destabilizovati Crnu Goru


Kremlj
Kremlj

Upozorenja sa najviših adresa iz Sjedinjenih Američkih Država da bi Rusija mogla destabilizovati Crnu Goru kao i još jedan broj zemalja, u Crnoj Gori se shvataju ozbiljno. Dešavanja na globalnom nivou potvrđuju da Crna Gora treba da se što prije nađe u bezbjednosnom okviru NATO saveza.

Podsekretar za odbranu SAD Kristin Vormut saopštila je na saslušanju pred Odborom za oružane snage Kongresa, da je Crna Gora jedna od zemalja koje bi Rusija mogla pokušati da destabilizuje nakon Ukrajine.

„Rusija bi mogla krenuti na zemlje koje nijesu članice NATO, kao što je na primjer Crna Gora, neke od manjih zemalja, i pokušati da stvori nestabilnost, da pokuša da iskoristi neke od informacionih operacija i tehnika koje smo vidjeli da su koristili u Ukrajini“, rekla je Vormut, odgovarajući na pitanje jednog od kongresmena o mogućoj budućoj strategiji Rusije.

Izjavi Vormutove prethodio je stav američkog državnog sekretara Džona Kerija, koji je ocjenio da se čitav niz evropskih zemalja, a među njima i Crna Gora, nalaze na "liniji vatre" kada je riječ o odnosima Vašingtona i Moskve. Odgovarajući na pitanja senatora o rastućem uticaju Rusije u Evropi, državni sekretar Keri je rekao: "Kada je riječ o Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i drugima - Gruziji, Moldaviji, Pridnjestrovlju - oni su na liniji vatre“.

Povodom izjava američkih zvaničnika zatražili smo komentar iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. A nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac kaže da zabrinjava već sama okolnost da su upozorenja motivisana rastućim uticajem Rusije u Evropi umjesto izgradnje partnerstva. Rusija nastoji da se vrati na pozicije globalne sile, a Balkan je od strateške važnosti za Rusiju. Izjave globalnih sila govore o postepenom vraćanju hladnoratovske atmosfere, kaže Lukovac:

„Upozorenja, pogotovo ako ona dolaze iz SAD, sa tako visokog nivoa, treba ozbiljno shvatiti. Po meni, Crna Gora bi trebalo da nastavi sa reformama, da osvaja vrijednosti i standarde na putu prema integracijama, o čemu će odluku donijeti građani i državni organi. Drugo, Crna Gora treba da održava i unapređuje dobre i prijateljske odnose i sa SAD i sa Rusijom i drugim uticajnim činiocima međunarodnih odnosa. I takođe mislim da bi Crna Gora trebalo sa pojačanim oprezom da prati moguće linije uticaja pojedinih inostranih činilaca na javnost i eventualno kako se upozorava na pokušaje destabilizacije prilika u Crnoj Gori. To bi posebno moglo biti povezano sa očekivanim pozivom za članstvo u NATO i donošenjem odluke u vezi sa tim“, ocjenjuje Lukovac.

Male države kao kolateralna šteta

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković

Izjave američkih zvaničnika govore da je politika zvanične Crne Gore evropskih i evroatlantskih integracija ispravna i od nje neće odustati, saopštio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković, odgovarajući na pitanje da li izjave američkih zvaničnika treba da zabrinu:

„Sama izjava kao izjava posebno sa te adrese je ozbiljna, upozoravajuća i sigurno da će se prema njoj svi ozbiljni morati na vrlo promišljen način postaviti. Na žalost to je još jedna potvrda tih globalnih sukoba, poremećaja na međunarodnoj ne samo političkoj sceni. Sukoba u kojima su male države, narodi i zajednice samo kolateralna šteta“, prokomentarisao je Vuković.

Podsjećajući na ranije izjave iz Rusije u odnosu na Crnu Goru koje su tada pozivale na opreznost, član Odbora za međunarodne odnose Borislav Banović smatra da sadašnja upozorenja iz Sjedinjenih Država govore da Crna Gora treba da što prije bude unutar bezbjednosnog okruženja NATO:

„Zadnja upozorenja sada već i zvaničnih nivoa američkih spoljnopolitičkih institucija potvrđuju da se stvar izdigla na neki viši nivo i da je potrebno na taj način na to upozoriti. To za državu treba da bude upozorenje i za društvo da mi shvatimo prije svega da rješavamo stvari i taj spoljni aspekt naše politike pozicioniramo sa našim unutrašnjim interesom. Da o tome vodimo računa i što je moguće korektnije sarađujemo sa svima koji mogu u pozitivnom ili negativnom smislu opredjeljivati naše unutrašnje stanje“, konstatuje Banović.

U opozicionoj Novoj srpskoj demokratiji odbacuju mogućnost da bi Rusija mogla destabilizovati Crnu Goru. Portparol Jovan Vučirović kaže da ta stranka ne pridaje značaj izjavama iz Sjedinjenih Država:

„Ne pridajemo ovakvim izjavama preveliki značaj pogotovo što je Crna Gora kao država na ovom tlu opstala upravo zahvaljujući podršci i pomoći Rusije, nekadašnje carske Rusije. Rusija nikada nije destabilizovala i ugrožavala, nego samo podržavala Crnu Goru i ne vidim razlog zašto bi je sada destabilizovala. Ljudi u Crnoj Gori Rusiju ne doživljavaju kao neprijatelja već suprotno, kao istorijskog prijatelja i saveznika i mi nemamo nikakvih negativnih sjećanja i iskustava sa Rusijom“, navodi Jovan Vučirović.

XS
SM
MD
LG