Dostupni linkovi

Prekinut meč u Podgorici: Bruka za Crnu Goru


Što se tiče kvalifikacija "Sokolovi" se definitvno mogu oprostiti od Evropskog fudbalskog prvenstva. Kvalifikacioni meč Crna Gora - Rusija za Evropsko fudbalsko prvenstvo prekinut je u petak uveče u 68. minuti zbog ubacivanja predmeta na teren, nakon što je na samom početku meča golman Rusije, Igor Akinfejev pogođen bakljom u glavu.

Akinfejev je, prema riječima ljekara Kliničkog centra u Podgorici, prošao skener glave i nalaz je uredan, ali ima opekotinu od baklje.

"Akinfejev je imao kontuziju i opekotinu na vratu nakon što ga je pogodila baklja", citiran je doktor reprezentacije na sajtu Ruske Federacije.

"Podvrgnut je posmatranju u lokalnoj klinici. Imao je skener mozga kao i još nekoliko drugih testova. Njegov život nije u opasnosti", rekao je doktor Eduard Bezuglov, dodajući da će u Moskvi biti nastavljena rehabilitacija Akinfejeva.

Generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac ogorčen je nakon sramote koju je doživio crnogorski fudbal i sport uopšte.

"Ovo je ljudi katastrofa i bruka. Ovo ničemu ne vodi. Kako igrači sjutra da se odazovu pozivu za reprezentaciju? Kome se dolazi da igra za reprezentaciju pod ovim uslovima. Svi oni imaju svoj veliki san, a veliki san za malu Crnu Goru je da se pojavi na velikom takmičenju. Pod ovim uslovima? Da se prave prekidi utakmica, da se ubacuje nešto na teren i onda kaže 'Crna Goro, volim te'. Gdje to ima? To je takvo licemjerstvo, takav primitivizam da toga nigdje nema. Utakmica je od prvog minuta bila na ivici prekida", rekao je Đurđevac.

Nazvavši katastrofom događaje na utakmici kojima se mora stati na kraj, Đurđevac je rezignirano dodao da "izgleda, mi ne zaslužujemo ni državu, ni nacionalni tim, ni plasman na veliko takmičenje".

Ruska fudbalska federacija uložila je protest zbog odluke zvaničnika Evropske fudbalske unije (UEFA) da se nastavi odigravanje kvalifikacione utakmice reprezentacije Rusije protiv selekcije Crne Gore, nakon što je ruski golman pogođen bakljom.

"Sramota je da su postupci navijača Crne Gore pokvarili nešto što je mogla biti veoma interesantna utakmica. Poslije meča Ruska fudbalska federacija uložila je protest. Prema našem mišljenju, utakmica je trebala biti prekinuta u prvom minutu", rekao je Nikolaj Tolstih, predsjednik Ruske fudbalske federacije.

UEFA je saopštila da će sačekati izvještaje delegata sa meča i sudije prije nego što pokrenu disciplinske postupke, ali je i selektor ruske reprezentacije Fabio Kapelo izrazio uvjerenje da je meč trebao biti prekinut odmah nakon incidenta sa Akinfejevim.

Crnogorski reprezentativac Stevan Jovetić bio je razočaran nakon bruke pod Goricom i izvinio se fudbalerima Rusije.

Povrijeđeni golman Igor Akinfejev
Povrijeđeni golman Igor Akinfejev

Fudbaler Mančester sitija poželio je brz oporavak golmanu Akinfejevu, koji je poslije 20 sekundi utakmice pogođen bakljom sa tribine na kojoj su bili crnogorski navijači.

Fudbalska reprezantacija Crne Gore može očekivati oštre kazne UEFE zbog loše organizacije i izuzetno teških incidenata. Meč će sigurno biti registrovan sa 0:3 za Rusiju, a crnogorska reprezentacija može očekivati i novčanu kaznu kao i zabranu igranja pred domaćom publikom.

Na press konferenciji nakon prekida selektor Rusije Fabio Kapelo bio je vidno uzdražan u komentarima je razgovor s medijima.

"Ovo je najneprijatnija situacija u fudbalu! To je sve što imam da kažem", dodavši da, je po njegovom mišljenju, utakmicu poslije prvog incidendenta trebalo prekinuti.

"Da sam se ja pitao, utakmica se ne bi nastavila poslije prvog prekida. Ali, delegat je odlučio tako kako jeste i mi smo morali da igramo", naglasio je Kapelo.

Prvi incident poslije desetak sekundi

Meč je tek praktično bio tek počeo kada je Akinfejev pogođen bakljom sa sjeverne tribine stadiona pod Goricom.

Akinfejev je prebačen direktno u Klinički centar Crne Gore i u svjesnom je stanju, a zamijenio ga je Lodigin. Akinfejev je zadržan na opservaciji u Kliničkom centru, izgorio mu je dio kose od baklje.

Sudija Deniz Ajtekin je igračima pokazao da krenu ka svlačionici nakon što je ruski igrač pogođen predmetom sa zapadne tribine, nakon čega je došlo do koškanja između igrača na terenu.

(VIDEO: Trenutak kada je Akinfejev pogođen bakljom)


Svi igrači su tada poslani u svlačionicu i prekid je trajao 35 minuta, a u međuvremenu je došlo i do koškanja između navijača Crne Gore i Rusije na južnoj tribini.

Vođa navijača Crne Gore se izvinio putem razglasa i napomenuo da je huligan koji je pogodio ruskog golmana identifikovan.

Meč Crne Gore i Rusije se nastavio, ali je poluvrijeme trajalo preko trideset minuta jer se raspravljalo da li će se meč nastaviti zbog tuče navijača.

U nastavku utakmice oficijelni spiker je konstantno upozoravao publiku da će nakon najmanjeg incidenta utakmica biti prekinuta. Ta upozorenja nisu bila dovoljna.

Ruski reprezentativac Kombarov je u 67. minutu signalizirao da je pogođen predmetom koji je bačen sa zapadne tribine, što je za sudiju Denisa Ajtekina bilo dovoljno da odmah prekine meč. Potom je došlo do dodatnog koškanja između igrača na terenu.

Na tribini gdje su bili ruski navijači bilo je istaknuto nekoliko zastava Srbije. Sa te strane, u jednom trenutku su se čula pogrdna navijanja "Ubij Šiptara".

Brnović se izvinio Rusima zbog svega

Poslije utakmice selektor Crne Gore, Branko Brnović izvinio se gostima na svemu što se dešavalo na stadionu "pod Goricom".

"Izvinjavam se fudbalerima i stručnom štabu Rusije na svemu što se desilo. Normalno je da utakmica bude prekinuta, nakon što je incident ponovljen", kazao je vidno utučeni Brnović za TV Crne Gore.

Očigledno je da se sve što se dešavalo teško palo i reprezentativcima Crne Gore.

"Igrači su utučeni, niko od njih ne zna da kaže bilo šta, a ne znam šta bih i ja rekao poslije svega. Sada smo izgubili sve šanse, a čeka nas i igranje pred praznim tribinama, ne znam ni koliko mečeva", kazao je Brnović.

Povodom incidenta na meču oglasio se i ruski minstar sporta Vitalij Mutko.

"Sada nam je najvažnije da sve bude u redu sa Akinfejevom. Ovo je bilo prosto i bezobrazno. Sada je sve na sudijama, a ja bih prekinuo meč i dodijelio pobjedu gostujućem timu službenim rezultatom", istakao je Mutko u telefonskom razgovoru za "R-Sport".

I "Sokolovi" i "Zbornaja", pod vodstvom slavnog trener Fabia Kapela u dosadašnjog fazi imaju po pet bodova.

Navijači, meč Crna Gora - Rusija
Navijači, meč Crna Gora - Rusija

Predsjednik Komisije za bezbjednost na fudbalskim takmičenjima, Dragoljub Sekulić ranije je proglasio utakmicu za visokorizičnu, a crnogorske navijače pozvao na fer navijanje.

Za obezbjeđenje utakmice bilo je angažovano više od 200 pripadnika "zaštitarske službe" i, kako je navedeno, "dovoljan broj" pripadnika policije.

Prethodno je objavljeno da je navijačka grupa "Pravoslavna armija" iz Srbije došla u Podgoricu na meč između Crne Gore i Rusije, ali ne kao podrška komšijama, već su na tribinama da bi navijali za "pravoslavnu braću" iz daleke Rusije.

"Pravoslavana braća" stigla su i iz bh. entiteta Republika Srpska i njihov je transparent bio istaknut na tribini.

Utakmici su prethodile i tenzije u gradu. Oko 50 navijača koji podržavaju rusku reprezentaciju okupilo se na Trgu republike u Podgorici nešto prije 19 sati, gdje su jedno vrijeme pjevali ruske pjesme, a potom je umalo došlo incidenta kada jedna grupa navijača pokušala da zapali zastavu SAD, što je policija spriječila.

Sa trga se moglo čuti i skandiranje "Rusija i Srbija, braća zauvijek".

Policija je bila locirana na više mjesta kroz glavni grad Crne Gore, a stadion je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

XS
SM
MD
LG