Dostupni linkovi

EU traži odgovore na krizu sa ilegalnom migracijom


Brod sa tijelima izvučenim nakon nesreće
Brod sa tijelima izvučenim nakon nesreće

Šefovi diplomatija i ministri unutrašnjih poslova zemalja EU u ponedjeljak su se sastali kako bi razmotrili šta učiniti da se zaustavi ilegalna migracija i tragedije koje uzrokuje, a nakon posljednje nesreće sa migrantima u kojoj su u prevrtanju broda poginule stotine ljudi.

Obalna straža spasila je 28 ljudi, a 24 tijela su izvučena nakon prevrtanja broda sa ilegalnim migrantima, na kojem se, prema svjedočenjima preživjelih nalazilo i više ljudi nego što se sumnjalo u početku.

U prvim se izvještajima navodilo da se na brodu nalazilo oko 700 migranata, ali je ured tužioca u Kataniji naveo kako svjedočenja preživjelih govore da se na brodu nalazilo čak 950 ljudi, uključujući 40 do 50 djece i oko 200 žena, prenosi italijanska agencija Ansa.

Samo u ovoj godini umrlo je 900 migranata koji iz Sjeverne Afrike pokušavaju preći u Evropu. Spašeno je 13.500, a pretpostavlja se da ih ukupno stiglo oko 32.000.

Prema ocjenama Ujedinjenih naroda morska ruta između Italije i Sjeverne Afrike postala je najsmrtonosnija cesta u svijetu. Evropske zemlje na jugu upozoravaju da je kredibilitet EU na kušnji zbog problema s migrantima.

Uoči sastanka u Luksemburgu, evropska povjerenica za vanjsku politiku Federica Mogherini je izjavila da nema “jednostavnih i magičnih rješenja”, ali da čelnici Evrope „imaju političku i moralnu dužnost zaštiti ljudska prava, dostojanstvo i živote ljudi“.

"Moramo si priznati da smo suočeni s evropskim, a ne samo talijanskim problemom. A to znači da EU mora podržati akciju protiv krijumčara i kriminalaca koji organizuju trgovinu ljudima“, kazao je talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni novinarima, okupljenim ispred zgrade Vijeća ministara u Luksemburgu.

S obzirom da je ugled Evrope na kocki, Gentiloni dodaje:

"Potrebno nam je više sredstava i opreme, kako za nadziranje, tako i za spašavanje ljudi. Trenutno Italija pokriva 90 posto svih potreba. Osim toga potrebno nam je i pojačanje za prihvat migranata, jer 70 posto njih stiže u Italiju."

I dok talijanski premijer Matteo Renzi jadikuje nad „nedostatkom evropske solidarnosti“, njegov kolega s Malte Joseph Muscat je rekao kako je Libija ključ za rješavanje krize.

"Mi na svom pragu imamo nefunkcionalnu državu. Imamo kriminalne bande koje organiziraju izlete u dotrajalim brodovima. Moramo uložiti snagu da Libiji pomognemo oformiti vladu nacionalnog jedinstva“, naglasio je Muscat.

Trgovci ljudima koriste političku krizu u Libiji i zaradjuju ogromne količine para na nesrećnim ljudima koji bježe od rata, gladi i neimaštine.

"Ono što tražimo je političko pitanje, s velim slovom P. Trgovce ljudima treba zaustaviti. Ti kriminalci ne smiju misliti da Evropa ovo pitanje stavlja na 'C listu' svojih prioriteta“, konstatirao je talijanski premijer Matteo Renzi.

EU je optužena da presporo reagira na rastuću humanitarnu krizu u Mediteranu. Sastanak ministara unutrašnjih i vanjskih poslova Unije fokusiran je na povećan broj poginulih u Sredozemlju.

Ministri bi u Luksemburgu trebali pripremiti hitni sastanak lidera EU koji bi se trebao održati krajem ove sedmice. Rješenje humanitarne krize zahtijeva koordinaciju i pare svih 28 zemalja Unije, što nije lako postići.

XS
SM
MD
LG