Dostupni linkovi

Čović novi-stari predsjednik HDZ BiH


Dragan Čović na 12. Saboru HDZ-a BiH u Mostaru
Dragan Čović na 12. Saboru HDZ-a BiH u Mostaru

Dragan Čović je u subotu na 12. Saboru Hrvatske demokratske zajednice BiH ponovo izabran za predsjednika stranke.

"Prioritet je istovremeno pokrenuti rješavanje socijalnih i ekonomskih pitanja s jedne strane. S druge strane reorganizirati državu, osigurati jednakopravnost tri naroda, da se ne bavimo stalno poviješću, da idemo u budućnost", rekao je Čović, dodajući da je treća stvar na kojoj se mora raditi euroatlantski put BiH.

"Mi moramo iza sebe ostaviti imenovanja, rasprave o imenovanjima", istakao je Čović u izjavi novinarima nakon što je jednoglasno na 12. stranačkom Saboru izabran za novog-starog lidera HDZ-a BiH.

"Ne možemo se vječno baviti izborima iz 2014. godine", dodao je Čović, govoreći o daljnjim koracima nove vlasti u BiH.

12. Sabor HDZ-a BiH, foto: Mirsad Behram
12. Sabor HDZ-a BiH, foto: Mirsad Behram

Inače, preko 500 prisutnih sabornika HDZ-a BiH bira - osim predsjednika - zamjenika predsjednika, pet potpredsjednika, članove stranačkog Predsjedništva, te Središnjeg i Nadzornog odbora.

Podnoseći izvještaj o radu između dva Sabora HDZ-a BiH, Dragan Čović je uz ostalo poručio kako euro-atlantski put BiH nema alternativu.

"Nema unutarnjih podjela u BiH. Traženje apsolutne jednakopravnosti sa bošnjačkim i srpskim narodom nije nikakvo novo crtanje karata, kako to neki žele prikazati, kada im tako nešto odgovara", pojasnio je Čović.

Kao strateškog partnera naveo je SDA, te pozvao na što hitnije formiranje vlasti i u srednjoj Bosni i Hercegovini. Čović je naveo da hrvatski narod mora imati pola vlasti u Federaciji BiH, povezavši to sa neriješenim pitanjem Mostara.

"Ja duboko, i siguran sam svi mi ovdje koji sjedimo i iz Mostara i iz ove županije, razumijemo bojazan Bošnjaka ovdje i nema nijednog razloga da ne osiguramo organiziranje ovog grada po mjeri i jednog i drugog naroda. E na takav način želimo osigurati i Federaciju", poručio je Dragan Čović.

XS
SM
MD
LG