Dostupni linkovi

Nikolićeva platforma o Kosovu na Vučićevom stolu posle 1. maja


Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će se odmah posle prvomajskih praznika nova platforma o Kosovu naći na stolu predsednika Vlade. Strahujući da će prihvatanje nezavisnosti Kosova biti uslov za članstvo u EU, Nikolić smatra da Beograd mora da se postavi novom državnom platformom. Šta bi moglo da se nađe u tom tekstu, koji će dobiti od predsednika, premijer Aleksandar Vučić ne želi da nagađa.

„Vlada će reći da li je plan ostvariv ili ne. Zatim će ministri da odluče da li će takav ili nešto izmenjen predlog da upute skupštini“, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić objasnivši da je suštinska ideja nove platforme da Srbija neće priznati nezavisno Kosovo.

„Predložićemo autonomiju Zajednice srpskih opština u okviru privremenih kosovskih institucija, kao i institucionalne veze sa Srbijom“, rekao je Nikolić u intervjuu za Večernje novosti. Na pitanje šta će biti suštinska ideja nove platforme Nikolić kaže, između ostalog, i da Srbija u dobroj veri pregovora sa institucijama Prištine i da zaokružuje suštinsku autonomiju za Kosovo koju treba da reguliše ustavnim zakonom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je predsednik Nikolić dobro upoznat sa tim šta se od Srbije traži i priznaje da je Kosovo uvek tema sa EU.

„Niko iz Vlade to nije krio. Čuli ste Štajnmajera koji vam kaže `impresioniran sam reformama u Srbiji`, Nemačka nema nijednu primedbu na to. Oni imaju primedbu na to da li mi možemo da postignemo dogovor oko energetike. Ja sam rekao pod kojim uslovima može, ne može onako kako su neki zamislili, da nam uzmu 100 posto Gazivode. Razgovaramo oko Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, razgovaramo o Zajednici srpskih opština“, rekao je Vučić.

Nikolić je napravio i prvu platformu 2012. godine, koja je doduše doživela reviziju, jer je vlada, po priznanju samog predsednika, navela da postoje stvari koje ne može da sprovede. Iz teksta te Nikolićeve verzije platforme izostavljene su odredbe o mogućnosti prekida pregovora sa Prištinom, kao i princip da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno". U Rezoluciji, koju je Skupština Srbije usvojila u januaru 2013. godine na osnovu te izmenjene platforme, navedeno je da je Srbija kada je u pitanju dijalog sa Prištinom „spremna na dodatne ustupke, ali ne na ugrožavanje državnih i nacionalnih interesa”. Tadašnji premijer Ivica Dačić je poslanicima rekao da će se u pregovorima insistirati na formiranju autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu.

Danas Nikolić kaže da će ako dođe do suštinskog razlaza između njega i Vlade u vezi sa novom platformom ostati Vladi da vodi spoljnu i unutrašnju politiku, ali i da misli da ne smeju da se raziđu po tom pitanju.

Premijer Aleksandar Vučić na pitanje novinara šta očekuje da vidi u platformi koju predsednik predlaže pita „šta očekujem šta ću da vidim u nečemu što ću tek da dobijem?“

Ono što predlaže predsednik Nikolić nije sasvim u skladu sa Briselskim sporazumom, ali treba imati u vidu da taj sporazum nije implementiran u većini tačaka, kaže Bojan al-Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose.

Bojan al-Pinto Brkić
Bojan al-Pinto Brkić

„Na neki način, EU pritiska Beograd i Prištinu da ne zaostaju sa implementacijom Briselskog sporazuma, a već se govori i o Briselskom sporazumu 2 kojim bi se definisala neka druga pitanja. Međutim, iako se čini da u samom dijalogu između Beograda i Prištine postoji spremnost da se postignu neka rešenja, vidimo da na terenu implementacija tih dogovora ide veoma sporo iz jednih ili drugih razloga i predsednik Nikolić, uviđajući da faktički nije došlo do pune primene sporazuma, predlaže nešto što bi moglo da se nazove kao ’sprska perspektiva mogućih primena Briselskog sporazuma’“.

No, hoće li ovo što Nikolić predlaže biti prihvatljivo za Prištinu i međunarodnu zajednicu?

“Verovatno neće, ali isto tako prištinska perspektiva primena Briselskog sporazuma, verovatno nije prihvatljiva za Beograd. EU se suštinski trudi da približi te perspektive i da zapravo ono što je zaista dogovoreno u Briselu bude i implementirano. Ali, valja imati u vidu da u samom Briselskom sporazumu neka pitanja, koja su načelno dogovorena, nisu dogovorena u detaljima, a đavo je uvek u detaljima. Tako da je moguće da čak ono što je dogovoreno na samom sastanku nije bilo do kraja analizirano i dve strane su već u tom trenutku imale različita viđenja”, navodi Brkić.

Sam Tomislav Nikolić je početkom godine izjavio da misli da neće biti mnogo saglasnosti na Zapadu oko njegove platforme pošto ona ne predviđa nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG