Dostupni linkovi

Liberland: Mediji misle da je šala, ali momci su ozbiljni


Neki od prvih državljana Liberlanda
Neki od prvih državljana Liberlanda

Nedavno "proglašena država Liberlend", koja se nalazi na prostoru između Srbije i Hrvatske, dobila je i prve „državljane”: njen „predsednik” Vit Jedlička podelio je tokom proteklog vikenda pedeset privremenih uverenja o „državljanstvu”. Taj čin, međutim, obavljen je u Bačkom Monoštoru, na obali Dunava, blizu „Liberlenda”, a njegovim novim „stanovnicima” nije bilo moguće da uđu na svoju teritoriju. I mada u timu koji radi na osnivanju nove „države” kažu da nisu imali nikakvih neprijatnosti sa policijom susednih zemalja, građani Monoštora navode da je okolina „Liberlenda” pod neuobičajeno velikim nadzorom policije, i sa jedne i sa druge strane.

Više stotina zainteresovanih za dobijanje „državljanstva”zaustavilo se u restoranu blizu Monoštora, koji nosi živopisni naziv „Oaza mira kod lepog Tome”, a koji je postao neformalni štab osnivača „Liberlenda”.

Kako nam je rečeno, ovaj objekat bi mogao prerasti i u prvu „ambasadu ove zemlje”, a na njenom krovu se već vijori „liberlendska zastava”. Za dobijanje „državljanstva” Liberlenda interesovanje je veliko, navodi Vit Jedlička.

Zasad je privremena uverenja o “državljanstvu” dobilo 50 građana, ali je pristiglo oko 320.000 zahteva, i oni još uvek pristižu.

Svi “aplikanti”, međutim, ipak neće moći da postanu i zvanični “državljani”, kaže Dorotea Pospihalj, jedna od novopromovisanih “stanovnica Liberlenda”, jer na tako malom prostoru, od samo sedam kvadratnih kilometara nije moguće smestiti tako veliki broj građana.

“Oko 35.000 građana je maksimalan broj koji možemo da priuštimo na tako malom prostoru”, kaže ona.

Dorotea je inače rođena u Osijeku, živi između Slovenije, Londona i Dubaija, a uskoro, nada se, i “Liberlenda”.

“Ja se osećam kao državljanin sveta i svuda sam kao kod kuće. Lično me zanimaju novi načini uređenja društva i države kakve do sada nismo videli. To jest, ono što imamo sada očito ne funkcioniše. Nadam se da ćemo moći da stvorimo takvu državu koja će svima omogućiti prosperitet i ličnu slobodu“, kaže Dorotea.

Ideja društva u kojem je moguće ostvariti veći stepen slobode nego što to pruža koncept moderne države jeste motiv i Svena Sambuđa iz Samobora da se pridruži ovom projektu.

“Ideja ‘Liberlenda’ je najbliža pojmu tog slobodnog društva kakvo zamišljam. Ono što mene trenutno muči je to što u svijetu ima jako malo mjesta u kojemu se načela slobodarstva mogu uopće naći. Postoje neka mjesta sa samo nekim elementima toga, ali jako malo. Sticajem okolnosti saznao za ovaj projekt, i kada sam se susreo sa gospodinom Jedličkom, shvatio sam da je to najbliže onome što ja mislim kako bi trebalo uspostaviti državu i društvo, od svega što postoji u svijetu... Vjerujem da jako mnogo ljudi u svijetu misli kao ja, a da mnogo njih čak i nije čulo za ‘Liberland’, i vjerujem da kada čuju, i oni će poželjeti da dođu ovdje”, kaže Sven Sambuđ.

Ni Hrvatska ni Srbija do sada nisu pokazale da ovu ideju shvataju ozbiljno.

“Ja ne želim uopće ulaziti u to da li je to realno. Mi trenutačno radimo sve što treba da to realiziramo, ali ako naiđemo na neki nepremostivi zid, možda ćemo prestati raditi. Mi sada idemo nekim malim, mravljim koracima, nastojimo to napraviti u skadu sa međunarodnim pravom, i nastojimo poštivati sve propise i Hrvatske i Srbije, ali se također oslanjamo i na međunarodno pravo, koje nam daje za pravo da činimo ovo što činimo. I zapravo, ukoliko bi one nas onemogućavale u onome što radimo, to bi u stvari značilo da one, kao međunarodno priznate države koje su obavezne poštivati to pravo, zapravo ga krše. I to je naša, moglo bi se reći, i diplomatska i moralna pozicija. Mi očekujemo da će Srbija i Hrvatska biti dovoljno mudre i diplomatične da slijede sve norme koje proizilaze iz međunarodnog prava, a koje su i one same prihvatile”, navodi Sambuđ.

Sledeći korak u realizaciji ideje “Liberlenda” jeste u stvari ulazak na teritoriju “novosnovane države”.

„Mi nameravamo da uskoro registrujemo sopstveni brod za plovidbu internacionalnim vodama, i u utorak ćemo njime otploviti do ‘Liberlenda’, pri čemu nastojimo da ne prekršimo nijedan pogranični propis ni Hrvatske ni Srbije. Obavljeni su razgovori sa nadležnima iz srpske policije i dobili smo dobra i ohrabrujuća uputstva kako da postupimo... Mi takođe nameravamo da počnemo i sa izgradnjom kuća, imamo velike investicionu kompaniju iz Švajcarske koja je zainteresovana da ulaže u Liberlend“, navodi Jedlička.

U „Oazi mira“ trenutno borave uglavnom mladi, između 25 i 40 godina, iz različitih krajeva sveta i različitih profesija.

Džordž Hoker je došao iz Dablina sa ekipom kolega novinara, da medijski proprati “osnivanje nove države”.

„Mnogi mediji smatraju da je ovo šala – međutim ovi momci su ozbiljni, oni se ne šale. Iza te ideje stoji i dosta novca, ali i mnogo strasti”, kaže Hoker.

XS
SM
MD
LG