Dostupni linkovi

Amfilohije ne želi saradnju sa institucijama


Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović je tokom vikenda iznio nove optužbe na račun državnih institucija i najavio da neće poštovati njihove odluke. Zatim je praktično osporio državne granice Crne Gore i naveo da je počelo pripajanje djelova Crne Gore tzv. Velikoj Albaniji.

Govoreći u kontekstu zaustavljenih radova na manastiru Ostrog, te građevinskim intervencijama na drugim vjerskim objektima koji pripadaju zaštićenoj kulturnoj baštini, mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije je najavio da neće sarađivati sa institucijama koje se bave zaštitom kulturnih dobara dok su na čelu tih institucija, kako je rekao "partijski ljudi, a ne stručnjaci":

„U početku smo mi dobro sarađivali sa njima, dok su na čelu Zavoda bili zaista stručni ljudi. Ali poslije kad su po partijskoj liniji počeli da postavljaju direktore Zavoda, onda je to drugačije. A oni uče nas kako da čuvamo ćivot svetog Vasilija Ostroškog. Da čekamo njih godinu, dvije, tri da nam odgovore pa da nam daju svoje uslove, e pa neće biti tako. Poštujemo, ali neka naša država dobra postavi stručne ljude u te ustanove onda ćemo mi da se brinemo, jer za nas ovo nisu mrtvačnice.

Komenarišući ovu najavu direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović je za naš radio rekla da očekuje od institucija da učine sve kako bi se poštovali zakoni države:

„Želim da kažem da je time gospodin Amfilohije još jednom pokazao da nema namjeru da poštuje zakone ove države. I nadam se da će nadležne institucije da preduzmu sve potrebne radnje kako bi se poštovali zakoni ove države.“

Mitropolit Amfilohije nije ostao na temama dizajna, dogradnji i opravkama na vjerskim objektima koje kontroliše, već je nastavio sa optužbama na račun države. Jedna od njih je, da je počelo pripajanje djelova Crne Gore Velikoj Albaniji, a povod je vidio u dodjeljivanju statusa počasnih građana Ulcinja političarima Kosova i Albanije:

„Saradnici u tom novom nasilju danas, su nažalost oni Crnogorci koji primaju jednog od najvećih zločinaca na Kosovu i Metohiji, Tačija. I evo skoro su bili, postali su počasni građani on i Rama u Ulcinju. Drugim riječima već polako pripajaju i djelove Crne Gore, Kosovo i Metohiju Albaniji.“

Uz to mitropolit Amfilohije je optužio državu da primorava Srpsku crkvu da bude ograničena u skladu sa državnim granicama. Svoje viđenje granica Crne Gore Amfilohije je podijelio sa vjernicima:

„Ali otkud pravo državi da se ona miješa u poslove crkve? Da ona određuje kako će se zvati crkva, kako će se zvati eparhije, gdje će biti granice tih eparhija. Koja to država u Evropi tako nešto radi sem ove naše 'fildžan avnojevske' Crne Gore. Ova naša uvažena i čestita vlast neka shvati da je crkva bezgranična i ne može da bude u granicama 'fildžan AVNOJ-evske Crne Gore'.“

Pravni zastupnik Crnogorske pravoslavne crkve advokat Željko Tomović kaže da su Amfilohijeve kvalifikacije pitanje za državne institucije:

„Sva ova pitanja su u nadležnosti državnih organa, koji su po mojem mišljenju dužni da daju konkretne odgovore.“

Slično smatra i portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić koji je jedini komentarisao navode mitropolita Amfilohija:

„Po ko zna koji put mitropolit SPC Amfilohije pokušava uniziti Crnu Goru osporavanjem njenih granica za koje su naši preci vjekovima prolivali krv. Ponovljeno vrijeđanje predsjednika Skupštine i ruganje s bratstvom Krivokapić valjda će prizvati svijesti sve one iz vlasti i iz opozicije koji sa tim nasrtajima imaju političke ili biznis veze. Odluke AVNOJ-a su bile osnova za državu u kojoj nije bilo bitno kako se zoveš, kojim jezikom zboriš i kojem se Bogu moliš. Takvu Crnu Goru, građansku i multietničku smo dobili u amanet. I takvu Crnu Goru smo u Socijaldemokratskoj partiji branili devedesetih, a branićemo i danas. Sve dok ova država ne smogne snage da privede k poznaniju prava one koji udaraju u temelje njenog Ustavnog sistema, građansku Crnu Goru i nedjeljivost njene teritorije, naš evroatlantski integracioni put je ugrožen.“

XS
SM
MD
LG